20 Alat Sumber Terbuka dapat Membantu Penyelidikan Penyembuhan COVID-19

Pemerintah, saintis, dan institusi penyelidikan menggunakan teknologi dan inovasi untuk mengatasi COVID-19.


Alat sumber terbuka telah dikembangkan, dan beberapa terus diuji untuk mendukung upaya yang telah dikerahkan untuk meminimumkan hasil dari virus mematikan ini.

Berbagai alat sumber terbuka sudah tersedia, membantu para penyelidik mempelajari tentang penyakit ini, mengenal pasti penyebaran, mencegah penyebaran, dan meminimumkan penyebaran dan kematian lebih lanjut. Pelbagai projek tersedia di Ekosistem Pendidikan yang menggariskan cara menggunakan alat yang berbeza.

Artikel ini melihat beberapa alat dan perpustakaan sumber terbuka yang digunakan dalam pemantauan, pencegahan dan penahanan, diagnosis, dan rawatan COVID-19.

Peta Jejak COVID-19

Pada bulan Januari, Pusat Sains dan Kejuruteraan Sistem JHU melancarkan a Peta Penjejakan Global COVID-19 yang dengan cepat menjadi sumber data pandemik yang berkembang secara real-time dalam masa nyata.

Peta ini merupakan sumber terbuka dan telah digunakan untuk memperkuat upaya penelitian dan visualisasi oleh organisasi media teratas, organisasi kecil, dan pemerintah daerah.

DXY-COVID-19-Crawler

DXY-COVID-19-Crawler adalah salah satu projek sumber terbuka paling awal yang dibangunkan untuk bertindak balas terhadap COVID-19 pada bulan Januari.

Pembangun menggunakan data dari DXY.cn, sebuah laman web yang digunakan oleh pengamal perubatan China untuk melaporkan dan mengesan kes. Mereka mengembangkan perayap web yang mengumpulkan data dari laman web dan membuatnya tersedia melalui API dan gudang data. Kod boleh didapati di Github.

Buka Kit Data

Buka Kit Data (ODK) bukan alat baru. Ia telah digunakan sebelumnya semasa wabak Ebola di Afrika Barat pada tahun 2004 dan wabak baru-baru ini di Republik Demokratik Kongo pada tahun 2019.

Ini terutama membantu pengguna mengumpulkan, mengurus, dan menggunakan data dalam pelacakan kontak, pemetaan strategis, dukungan keputusan, kepekaan masyarakat, dan pengurusan kes.

Komuniti ODK telah meningkatkan penggunaannya sebagai tindak balas terhadap COVID-19 dengan menyediakan borang pelaporan dalam penyebarannya. Borang ini dirancang mengikut protokol Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk menyiasat kes-kes dan penelusuran kontak dan penyiasatan.

Pembangun utama juga menawarkan sokongan percuma untuk mana-mana organisasi yang telah menggunakan ODK sebagai tindak balas terhadap COVID-19.

Strain seterusnya

Strain seterusnya mengesan evolusi patogen. Sebelumnya telah digunakan untuk menyusun sejarah keluarga penyakit, sehingga memungkinkan untuk meramalkan perkembangan penyakit.

Ia telah berjaya digunakan dalam wabak sebelumnya, seperti Ebola. Melalui data genetik dari Global Initiative on Sharing All Influenza Data (Gisaid), Nextxtrain digunakan untuk mengatasi COVID-19.

DHIS2

Anda mungkin sudah tahu DHIS2. Ia adalah Sistem Pengurusan Maklumat Kesihatan terbesar di dunia. Ia digunakan di lebih daripada 70 negara. Sebagai bagian dari respons terhadap COVID-19, DHIS2 telah merilis paket data digital yang mempercepat pengesanan, pelaporan, pengawasan, dan perawatan penyakit..

Pakej data digital DHIS2 menggunakan metadata standard yang selaras dengan protokol WHO mengenai definisi kes dan pengawasan COVID-19 untuk membolehkan penyebaran dan tindak balas yang cepat.

Pikobar Jawa Barat

Pusat Informasi dan Koordinasi untuk Penyakit dan Bencana Indonesia adalah pusat penanggulangan krisis yang dibentuk untuk mengurangi dan menanggapi COVID-19 di provinsi Jawa Barat, Indonesia.

Jabar Digital Service telah, sebagai bagian dari respons, mengembangkan sebuah alat dan aplikasi web sumber terbuka yang membolehkan pengguna mengakses data COVID-19 terkini.

OpenMRS

OpenMRS adalah sistem rawatan pesakit yang digunakan di banyak negara membangun di seluruh dunia. Oleh kerana fleksibiliti Sistem OpenMRS, negara-negara yang memiliki sumber daya kesehatan mereka yang tertekan dapat menggunakannya untuk pengawasan, pemeriksaan, dan perawatan COVID-19.

Sistem ini dapat membantu mereka mengembangkan kemampuan mereka dengan memberi mereka akses ke maklumat berdasarkan ilmiah mengenai menangani krisis.

OpenLMIS

The Projek OpenLMIS menggunakan taktik yang berfokus kepada masyarakat untuk mengembangkan sistem maklumat pengurusan logistik sumber terbuka dan laras. Sistem OpenLMIS bertujuan untuk meningkatkan ketepatan data, meningkatkan kebertanggungjawaban, meningkatkan ketepatan waktu data, dan keterlihatan.

Sistem OpenLMIS bertujuan untuk meningkatkan rantaian bekalan kesihatan, inventori sumber perubatan untuk memberikan gambaran yang jelas mengenai bekalan perubatan yang ada, termasuk alat ujian, dan PPE (peralatan pelindung diri). Alat ini dapat digunakan dengan berkesan untuk menyokong pembuat keputusan dalam memperuntukkan sumber sebagai tindak balas terhadap COVID-19.

Laman web kesihatan

The Projek Pemetaan Laman Web Kesihatan Global adalah projek yang bertujuan untuk memetakan setiap kemudahan kesihatan di dunia dan membuat perincian setiap hospital mudah diakses. Data mengenai kemudahan kesihatan telah dapat diakses melalui API.

Dengan berkolaborasi dengan pengguna, pasukan healthsites.io menangkap dan mengesahkan lokasi dan maklumat hubungan setiap kemudahan kesihatan dan menjadikan data tersedia secara bebas dan dapat diakses melalui Lesen Data Terbuka.

SORMAS

SORMAS (Sistem Pengurusan dan Analisis Respons Wabak Pengawasan) adalah sistem e-kesihatan mudah alih sumber terbuka. Ini telah dikerahkan untuk menerapkan pengendalian penyakit serta prosedur manajemen wabah.

Ini telah digunakan secara efektif di beberapa negara, termasuk Ghana, Nigeria, Nepal, dan Fiji, untuk pengawasan dan pengesanan awal COVID-19.

SORMAS adalah sistem sumber terbuka percuma yang mengikut piawaian perlindungan data.

Tokyo COVID-19

Tidak seperti banyak bandar dan kerajaan lain, yang Kerajaan Metropolitan Tokyo telah membangunkan laman web sumber terbuka yang memaklumkan kepada penduduknya mengenai COVID-19. Dengan menjadikannya sumber terbuka, laman web ini telah mendapat sumbangan daripada lebih dari 200 pengguna. Tiga bandar lain, Chiba, Nagano, dan Fukuoka, telah membuat laman web semula.

OpenELIS

Tujuan dari Sistem kesihatan OpenELIS adalah untuk meningkatkan penjagaan kesihatan dengan menyediakan sistem pengurusan maklumat makmal berdasarkan progresif yang dapat digunakan oleh pelbagai inisiatif kesihatan untuk meningkatkan pilihan rawatan.

Wabak COVID-19 telah menyajikan cabaran global pengesanan kenalan dan pengujian massa kes yang disyaki. Sistem OpenELIS dapat digunakan dengan berkesan dalam menangani COVID-19 untuk memudahkan pengesanan ujian dan hasil makmal.

Alat Kesihatan Masyarakat

The Alat Kesihatan Masyarakat adalah koleksi alat sumber terbuka serta sumber akses terbuka yang mensasarkan untuk membangun dan menggunakan alat digital untuk digunakan dalam inisiatif kesihatan masyarakat di kawasan yang sukar dijangkau.

Komuniti pemaju Perisian Kesihatan Komuniti telah menggerakkan untuk mengembangkan alat dan sumber yang bertujuan untuk menyokong pekerja kesihatan masyarakat untuk menangani COVID-19.

KIMIA

The Model Impak Hospital COVID-19 untuk Epidemik (CHIME) adalah aplikasi sumber terbuka yang dikembangkan oleh saintis data di Penn Medicine – University of Pennsylvania. Ini adalah alat dalam talian yang membolehkan hospital meramalkan kesan virus pada sumber kesihatan.

Ia dikembangkan menggunakan Python dan ketergantungan sumber terbuka panda.

Peta Penjagaan COVID

The Peta Penjagaan COVID membantu dalam memetakan sumber-sumber kesihatan yang sudah ada dan dalam meramalkan jurang di tempat tidur hospital, ventilator, bekalan perubatan, dan kakitangan. Semua kaedah, alat pemprosesan data, visualisasi, dan kod sumber adalah percuma dan sumber terbuka.

Projek COVID Care Map bertujuan untuk menjangkakan dan bertindak untuk mendapatkan sokongan untuk merawat secara berkesan jumlah jangkitan COVID-19 yang semakin pesat dan mereka yang memerlukan rawatan intensif.

Lokasi.ai

Locale.ai telah mengembangkan visualisasi interaktif sumber terbuka untuk semua kes COVID-19 yang disahkan di seluruh dunia. Ia meminta set data sumber terbuka dari Universiti John Hopkins.

Locale.ai mengembangkan Laman web visualisasi COVID-19 dengan penggunaan Vue.js, yang merupakan kerangka popular yang membolehkan pembangun membuat aplikasi web moden.

COVID-19 di seluruh dunia

Aplikasi ini menggunakan visualisasi peta untuk memantau penyebaran COVID-19, kes yang disahkan, dan perkembangan penyakit di seluruh dunia. Ia menggunakan data dari John Hopkins CSSE.

Penjejak coronavirus

Ini adalah aplikasi Shiny yang dibangunkan oleh John Coene. Ia mengesan penyebaran COVID-19 dengan penggunaan data dari John Hopkins, data DXY, dan Weixin. Aplikasi ini menunjukkan jumlah kes yang disyaki, disahkan, dan pulih mengikut masa dan wilayah. Kod boleh didapati di Github.

Kes Global COVID-19

Kes Global COVID-19 adalah aplikasi Shiny yang dikembangkan oleh Christoph Schoenenberger yang menunjukkan perkembangan COVID-19 pada peta, plot, jadual ringkasan, dan angka. Kodnya terdapat di Github.

Kerajaan dan COVID-19

Ini adalah aplikasi Shiny yang dibangunkan oleh Sebastian Engel-Wolf. Ini memetakan pertumbuhan eksponensial COVID-19, hari untuk berlipat ganda jangkitan, kes yang disahkan, kadar kematian, dan jumlah kes yang disahkan setiap 100,000 orang di wilayah yang berbeza. Kodnya terdapat di Github.

Mengakhiri

Komuniti sumber terbuka telah bertindak balas dengan cepat dan berkesan terhadap wabak COVID-19. Banyak projek telah dibina dan terus dibina untuk mengatasi penyebaran penyakit ini. Artikel ini menerangkan beberapa projek. Masih ada ketidakpastian mengenai bagaimana penyakit ini akan berkembang dalam beberapa minggu mendatang. Lebih banyak projek yang dapat memanfaatkan teknologi sumber terbuka yang ada akan mendapat tempat dalam memerangi penyakit mematikan ini.

Kekal selamat!

Artikel oleh Dr. Michael J. Garbade, Ketua Pegawai Eksekutif, Ekosistem Pendidikan

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

    Комментарии закрыты.

    Adblock
    detector