Блогър ли сте? Тогава ще се възползвате от познаването на някои HTML код

Объркан за HTML код? Ти не си единствен.


Ще го призная Когато започнах да пиша за мрежата, знаех за зилч за HTML код. И пак ще го призная. Все още не знам много.

Въпреки това открих, че малкото познаване на HTML може да направи нещата много по-лесни при писане в интернет.

научете хипер език за маркиране на текст

Разбира се, аз не знам как да създам уебсайт, но знам как да оправям малки компоненти и когато се сблъскам със система за редактиране, която изисква HTML код – който вероятно ще стартирате и аз – знам достатъчно, за да форматирам правилно текста си.

Искате ли да премахнете това объркване и да научите малко за HTML кодирането? Да започваме.

Какво е HTML код?

Виждали сте го наоколо, но вероятно не знаете какво означава всичко това HTML глупост.

Това означава Език за маркиране на хипертекст. HTML е стандартизирана система, използвана за форматиране на документи. Използваните кодове – наречени маркиращи маркери – могат да форматират шрифт, размер на текста, цвят, хипервръзки, абзаци и др.

Уеб браузърите четат HTML и използват маркерите, за да определят как да показват съдържанието. Пример за маркер е този, който създава удебелен текст, който изглежда така:

Това е удебелен текст.

На страницата изглежда така:

Това е удебелен текст.

През годините има много версии на HTML, но от октомври 2014 г. HTML5 е стандартизиран език за маркиране в мрежата.

Защо е добре блогърите да знаят

Въпреки че може да успеете да получите, без да знаете какъвто и да е HTML като блогър и вместо това да направите малко изневери – като например да използвате програма, която преобразува форматирането ви в HTML език – познаването на няколко основни маркера наистина може да помогне, докато блогвате.

Ето някои ситуации, в които лично съм намерил за полезно:

 • Когато блогът на гости гостува, някои сайтове искат авторът ви да е написан в HTML формат. С малко знания ще можете да добавяте връзки и курсив, където е необходимо.
 •  Когато нещо изглежда, можете да разгледате HTML на страницата и да видите какво причинява проблема.
 •  В онлайн мрежите можете да използвате HTML маркери, за да форматирате коментари в блог публикации и коментари във форума.
 •  Ако научите достатъчно за HTML, можете да започнете да научавате малко за CSS и да правите незначителни промени в уебсайта си, без да наемате дизайнер.

Общи кодове, които блогърите използват

Преди да скочим в твърде дълбоко, знайте, че HTML маркерите са ключови думи, поставени в ъглови скоби. Тези тагове идват по двойки, а текстът между началния и крайния маркер е това, което ще бъде засегнато. Крайният маркер е написан същият като началния маркер, но той използва наклонена черта преди името на маркера.

Звучи объркващо? По-лесно е, ако дам няколко примера. Нека разгледаме някои от често срещаните HTML маркери, които трябва да знаете като блогър.

Скелетни етикети

Първо идват скелетните етикети. Това са тези, които няма да използвате непременно, но това помага да ги познаете. Тези тагове поставят основата на документа, оттук и терминът „скелетни маркери“. Те ще бъдат прочетени от уеб страницата, но няма да бъдат преведени във визуални елементи.

Въпреки това е добре да знаете. Например, работили ли сте някога с програма, която ви моли да поставите код в секцията „глава“ на уебсайта си? Ще можете да откриете това с малко познания по HTML. Ето няколко скелетни маркера, които трябва да знаете:

 • : Този раздел описва HTML документа.
 •   : Този раздел предоставя информация за документа.
 •   : Това осигурява заглавието на документа.
 •   : Това описва визуални елементи на страницата. В основната част на страницата блогърите често правят преправяния на HTML при необходимост. Останалите споменати маркери се намират в тялото на документа.
 •  

  : Този маркер описва абзац.

Не забравяйте, че текстът на страницата ви е затворен в начални и крайни маркери. Ето пример:

Това е текст на параграф.

Тагове за заглавие

Заглавните етикети се използват за показване на йерархия на документа. Вероятно вече използвате заглавия във форматирането на блога си, но разликата между заглавия 1-6 означава повече от размера на текста и теглото на шрифта. Те също предават усещане за йерархия на уеб браузърите и ботовете на търсачките.

Заглавие 1 трябва да се използва за основното заглавие на документа, като заглавието на публикацията в блога ви. Заглавие 2 трябва да бъде вторична информация, като например вашите основни подрубри. Използвайте заглавие 3 за под-глави и така нататък чрез заглавие 6. Тези тагове изглеждат така:

Ето пример за това как се превежда:

Това е функция 5

Това е функция 5

Вградени текстови маркери

Вградените текстови маркери са тези, които ще използвате за форматиране на текст в маркери на ниво блок

и

. Ето примери за това, което обикновено използвате.
 • : Това дефинира подчертания текст, който повечето браузъри съдържа курсив.
 •   : Това определя силно подчертан текст, който повечето браузъри са удебелени.
 •   : Това форматира цитат.
 •   : Това показва изтрит текст, който често се превежда като зачеркване, като този.

Списък тагове

Както забелязахте, използвах няколко списъка с куршуми в тази публикация в блога. Но как го направих? Ето таговете, които трябва да знаете:

 • : Това определя елемент от списъка.
 •  
   : Този маркер обикаля непореден списък, който ще се показва като точки от куршуми.
  •  
    : Този маркер обикаля подреден списък, който ще се показва като числа.

  Ето пример за това как би изглеждал HTML кодът за подреден списък:

  1. Елемент от списъка 1
  2. Елемент от списъка 2
  3. Елемент от списъка 3

  Ето как се показва на страницата:

  1. Елемент от списъка 1
  2.  Елемент от списъка 2
  3.  Елемент от списъка 3

  Изображения и връзки

  Преди да се разделим, нека да разгледаме накратко как да вмъкваме изображения и връзки. Може би е по-лесно просто да прегледате кода и след това да попълните вашата информация, когато използвате маркерите:

  връзка

  ВАШИЯТ АНКОРЕН ТЕКСТ

  Не премахвайте кавичките около вашия URL адрес. Просто поставете вашия URL адрес между кавичките. Текстът ви за котва е текстът, който се показва на страницата.

  Нека да разгледаме пример. Ако искам да свържа към предишна статия на хостинг кралството, кодът ще изглежда така:

  Трябва ли да регистрирате домейн чрез уеб хоста си?

  Връзката ще се показва така на страницата:

  Трябва ли да регистрирате домейн чрез уеб хоста си?

  Изображение

  Кодът за изображение изглежда така:

  Обърнете внимание, че това е без контейнер, така че няма крайния маркер, но ви е необходим атрибут src. Можете да добавите екстри към този маркер, като алтернативен текст или определение на размера. Това ще изглежда така:

  ”YOUR

  Отново, бъдете сигурни, че не премахвате кавичките.

  Забележка: Може да видите различни кодове, които могат да се използват за едно и също нещо. Например, видях това , , и тагове, използвани за удебелен текст, въпреки че те могат да се показват различно в различни браузъри.

  HTML не трябва да бъде толкова объркващо, колкото изглежда. За да практикувате HTML и да получите по-добро усещане за него, използвайте интерактивни сайтове като Академия за кодове, и ни уведомете как става в секцията за коментари.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map