7 Cara Pengkomputeran Tanpa Server adalah Teknologi Meningkat

Akhir-akhir ini, pengkomputeran tanpa Server telah mendapat momentum dengan pantas. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, AWS khususnya, mengadakan perbincangan mengenai penggunaan syarikat.


Dengan pelancaran platform pengkomputeran tanpa pelayan Lambda pada tahun 2014, AWS telah menduduki tempat pertama dalam tren revolusi.

Akibatnya, era industri rangkaian moden ketika ini sedang mengalami kejayaan besar. Mata wang teknologi “Pengkomputeran tanpa server” telah berkembang dengan cepat.

Dengan metodologi tradisional mendapat perubahan paradigma. “Pengkomputeran tanpa server” adalah bintang yang semakin meningkat dalam industri pengkomputeran awan. Kesannya, banyak faedahnya.

Dengan kata lain, seni bina pengkomputeran tanpa Server dirancang untuk kelebihan. Di sini pelaksanaan kod berada di bawah kawalan sepenuhnya dan dikendalikan oleh penyedia awan. Oleh itu, tugas pemaju semakin mudah untuk mengembangkan aplikasi dan menyebarkannya di pelayan.

Senibina Tanpa Server
Sumber: tonyfendall

Pertama, untuk orang yang memihak, menanamkan metodologi pengkomputeran tanpa pelayan memberikan penyelesaian tenaga kerja.

Kedua, bagi yang lain, sebagai teknologi maju yang bertujuan membawa revolusi, menuntut perlunya meyakinkan teknologi yang lebih baru.

Sementara itu, jika anda mencari lebih banyak maklumat untuk penggunaan, atau jika anda menghadapi dilema untuk melabur dalam pengkomputeran tanpa pelayan, pertimbangkan perkara berikut di bawah.

Kekuatan Lanjutan dari Senibina Tanpa Server

Teknologi ini berfungsi dengan RestAPI. Mudah untuk membina API tanpa pelayan menggunakan kerangka kerja. Untuk memulakannya sebagai pengembang, yang perlu anda lakukan hanyalah mengembangkan kerangka aplikasi, kod untuk dapat melakukan ping backend, dan perpustakaan untuk pemprosesan data.

Selepas itu, faedah paling ketara yang anda peroleh adalah model “bayar semasa anda menggunakan”. Maksudnya; keseluruhan skim menjimatkan kos semasa penggunaan anda berada di landasan yang betul. Rangka kerja tanpa pelayan sangat berguna dalam penyatuan pelbagai sambungan. Anda mendapat peluang untuk membangun pelbagai aplikasi menggunakan kecerdasan kognitif, analisis data, chatbots.

Pelaksanaan Edge dan keberkesanan kos

Oleh kerana armada pelayan dikerahkan oleh platform pengkomputeran tanpa pelayan di lokasi utama di seluruh dunia – kod anda sedang dijalankan di tepi, dekat dengan pengguna. Oleh itu, masa tindak balas lebih cepat, dan anda membayar sumber yang anda gunakan.

Anda hanya membayar untuk jangka masa fungsi – tempoh dan kekerapan pelaksanaan kod. Sebaliknya, termasuk dalam model pengkomputeran awan yang lain, adalah wajib untuk membayar sumber yang terbiar juga.

Model

Terdapat banyak fungsi tawaran penyedia di pinggir dan StackPath adalah salah satu daripadanya. Anda boleh memulakannya dari harga serendah $ 10 sebulan yang merangkumi pelaksanaan permintaan sebanyak 15 juta.

Fungsi Sebagai Perkhidmatan (FaaS)

Pelaksanaan teknologi ini berada di bawah “Fungsi Sebagai Perkhidmatan (FaaS).”

Di sini, vendor awan bertanggungjawab untuk memulakan dan menghentikan platform kontena. Kegiatan lain termasuk pemeriksaan keselamatan infrastruktur, skalabiliti. Titik tambah lain di sini ialah, pembangun boleh menjalankan kod aplikasi / backend perkhidmatan apa pun tanpa menyediakan pelayan.

Sekiranya kita bercakap mengenai AWS FaaS, maka Lamda mengendalikan semua fungsi selebihnya setelah pembangun memuat naik kod. Juga, mungkin dengan pelaksanaan AWS Lambda, secara automatik mencetuskan dari mana-mana perkhidmatan AWS, web atau aplikasi mudah alih.

Perkhidmatan Nanoservice

Pada era sekarang, orang memilih untuk memilih domain logik. Sebabnya, kemudahan dalam memberikan perkhidmatan baru di persekitaran. Terdapat sedikit usaha pengekodan tambahan untuk merancang aplikasi yang boleh digunakan. Untuk konteksnya, pentingnya domain yang disebut “Perkhidmatan Nanoservice.”Perkhidmatan mikro ini boleh digunakan semula dan mudah digunakan.

Yang paling penting, keserasian seni bina tanpa pelayan dengan perkhidmatan nano sangat luar biasa. Keindahan perkhidmatan nano adalah bahawa setiap fungsi dilengkapi dengan titik akhir APInya. Juga, setiap titik akhir menunjukkan satu fail fungsi yang berasingan. Akibatnya, pelaksanaan satu CRUD (Buat, Ambil, Kemas kini, Hapus) dilaksanakan.

Di atas segalanya, fungsi perkhidmatan mikro ini bergabung dengan penyelesaian perniagaan melalui rangkaian perkhidmatan kecil. Ini klip dengan baik dengan pengkomputeran tanpa pelayan. Hasilnya, pengimbangan dan skalabilitas beban bertambah baik. Anda tidak perlu lagi mengkonfigurasi kluster dan pengimbang beban untuk pelayan secara manual.

Pengalaman Pengkomputeran Berasaskan Acara

Apabila anda mempunyai kadar panggilan fungsi yang tinggi, anda perlu risau tentang kos infrastruktur dan penyediaan pelayan. Dalam situasi seperti itu, kemudahan yang menguntungkan dari penyedia tanpa pelayan seperti Microsoft Azure, Google Cloud Functions dapat menyelamatkannya.

Pencetus Acara
Sumber: JetBrains

Anda boleh mencetuskan fungsi berdasarkan peristiwa seperti memuat naik gambar, tindakan pengguna, ketersediaan mesej dan sebagainya.

Skalabiliti

Dalam konteks tradisional, skalabiliti sangat membebankan. Anda harus melaksanakan penskalaan mendatar untuk ukuran dan kekuatan pengkomputeran nod. Penskalaan menegak adalah yang seterusnya dalam proses untuk mengekalkan bilangan nod berfungsi. Kekejangan lelaki dan belakang.

Kebolehkesanan tanpa pelayan
Skalabiliti Tanpa Server

Namun, tanpa pelayan, anda tidak perlu risau. Platform pengkomputeran skala infrastruktur secara automatik untuk menjalankan kod. Anda harus mencari pencetus yang tepat untuk peristiwa tertentu berlaku. Dengan setiap pencetus, kod berjalan serentak.

Keputusan Kapasiti

Menurut penyelidikan, 30% pelayan fizikal berada di keadaan koma. Angka anggaran adalah sekitar 11 juta pelayan di seluruh dunia. Sekiranya anda memilih fungsi pelayan tradisional, kemungkinan anda akan berada di antara 30% ini. Pelayan ketika duduk diam di pusat data menuntut pelaburan anda untuk terus digunakan. Maksudnya; anda gagal dalam rancangan ini.

Batasan Tanpa Pelayan

Di sudut lain, rancangan dengan pengkomputeran tanpa pelayan adalah bahawa vendor diberi bantuan di sini. Syarikat tidak perlu lagi bergantung pada keputusan keupayaan. Mereka mengambil keputusan dan membiarkan kapasitas yang diperlukan pada kesempatan yang tepat berdasarkan keperluan perusahaan – semuanya, ROI pelaburan yang relatif.

Kesimpulannya

Kesimpulannya, pemaju dan pelabur di mana sahaja menggunakan teknologi yang semakin meningkat ini. Kesederhanaan dalam struktur penggunaan menjadikan kos pengkomputeran tanpa pelayan berkesan. Hasilnya, masa depan ada di sini dengan pengkomputeran tanpa pelayan.

Sebagai sebahagian daripada prosedur integrasi, vendor menyediakan API untuk memuat naik fungsi dengan URL agar pengguna dapat mengaksesnya. Menaruh banyak kepercayaan kepada mereka sangat penting. Selain AWS Lamda dan Microsoft Azure, terdapat beberapa pelaku pasaran lain yang terkenal. Rangka kerja seperti Google cloud Functions, IBM OpenWhisk juga merupakan gelombang tanpa pelayan.

Melihat corak peralihan semasa, banyak syarikat mempunyai kaitan dengan kempen revolusi tanpa pelayan. Ringkasnya, anda dapat menjangkakan teknologi yang meningkat ini akan mencapai puncak ekosistem awan.

TAG:

  • Tanpa pelayan

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map