8 Petua untuk Keselamatan Aplikasi Mudah Alih yang Lebih Baik

Seiring berjalannya waktu, ada peningkatan eksponensial dalam penggunaan aplikasi mudah alih. Terdapat lebih banyak peranti mudah alih yang berkaitan dengan internet sekarang daripada ada individu di bumi.


Aplikasi mudah alih umumnya dapat diakses melalui pengedar aplikasi dalam talian seperti Google Play Store, Apple App Store, Windows Store, dan lain-lain, dan merupakan bentuk utama untuk memberikan kandungan dan perbelanjaan kepada pengguna telefon bimbit di seluruh wilayah. Organisasi dan syarikat global juga menggunakan aplikasi mudah alih untuk meningkatkan produktiviti pekerja sambil mengaitkan diri dengan tenaga kerja yang lebih muda dan lebih berhubung.

Keselamatan Aplikasi Mudah Alih & Keperluannya

Sebilangan besar individu sememangnya tidak memikirkan keselamatan aplikasi mudah alih ketika mempraktikkan telefon mereka untuk membayar cappuccino di Starbucks, atau bermain permainan terbaru sambil memendekkan, atau juga semasa melakukan aktiviti dalam talian pada aplikasi perbankan mudah alih mereka. Oleh itu, sebagai pembangun aplikasi, persoalan terbesar yang perlu anda selesaikan sebelum anda memutuskan untuk menerbitkan aplikasi tersebut – Bagaimana cara melindungi aplikasi saya daripada sebarang niat jahat?

Aplikasi mudah alih menjadi penerokaan yang baik untuk membuatnya: ada kod program itu sendiri, logik masalah pada sistem hujung belakang dan sisi pelanggan, pangkalan data, API yang menghantar data antara keduanya, peranti dan sistem operasinya, dan pengguna. Masing-masing memainkan peranan penting dalam keselamatan aplikasi. Bagi syarikat yang mempunyai aplikasi mudah alih di rawa, pasaran yang kompetitif, pengambilan keselamatan yang kuat boleh menjadi pembezaan yang berharga.

Oleh itu, pembuat aplikasi boleh mengambil beberapa langkah untuk mengatasi masalah keselamatan aplikasi dengan betul. Lihat mereka di bawah:

Pergi untuk Pasukan Keselamatan

8 Langkah untuk Keselamatan Aplikasi Mudah Alih yang Lebih Baik

Sekiranya anda menyukai keselamatan aplikasi anda, ini adalah penyelesaian yang baik untuk menggabungkan pasukan keselamatan dari tempoh pertama. Jelaskan untuk menyisihkan sumber yang mencukupi untuk keselamatan. Mula merancang kaedah keselamatan yang akan anda lakukan dengan pasukan yang ditugaskan. Juga, setiap hari ada pergeseran untuk membuat aplikasi atau semakan besar untuk merancang, membuat pertimbangan yang jelas untuk mempertimbangkan pasukan keselamatan, sehingga mereka mengenal pasti apa yang harus dilakukan jika terjadi sesuatu yang tidak terduga.

Berhati-hatilah dengan API

Antaramuka pengaturcaraan aplikasi, atau anda boleh mengatakan API, adalah bahagian penting dalam pengembangan backend, menyokong aplikasi untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Tetapi kerana mereka kelihatan tahan lama, mereka boleh menjadi masalah keselamatan. Berikut adalah maklumat terperinci mengenai mengapa dan bagaimana melindungi API.

Selamat dengan bahagian belakang

Sebilangan besar API back-end menganggap bahawa hampir tidak ada aplikasi yang dilaporkan mengaksesnya dapat menjangkau dengannya. Walaupun begitu, hakikatnya jauh dari itu. Pelayan belakang harus mempunyai sistem keselamatan untuk melindungi daripada serangan berbahaya. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa semua API disahkan berdasarkan platform mudah alih yang anda harapkan untuk dikodkan kerana proses pengangkutan dan pengesahan API dapat berbeza dari platform ke platform.

Pergi untuk Mengendalikan Token Sesi

Token adalah “peranti perkakasan kecil yang didorong oleh kebiasaan untuk membenarkan masuk ke akaun sistem.” Dalam dunia aplikasi semasa, pembangun menggunakan token untuk mengendalikan sesi pengguna dengan lebih berkesan. Anda hanya boleh membalikkan token.

Pengesahan Tahap Tinggi Mesti

Seperti yang telah dibincangkan di atas, banyak pelanggaran keselamatan disebabkan oleh pengesahan yang lemah. Oleh itu, ia menjadi lebih penting untuk menggunakan pengesahan yang lebih kuat. Pengesahan sering berkaitan dengan kata laluan. Tanggungjawab anda sebagai pembuat aplikasi untuk menyokong pengguna anda mementingkan kata laluan. Sebagai ilustrasi, anda boleh membuat aplikasi anda sehingga hanya menerima kata laluan alfanumerik yang kuat yang dapat dipulihkan setiap tiga bulan.

8 Langkah untuk Keselamatan Aplikasi Mudah Alih yang Lebih Baik

Pengesahan faktor dua juga merupakan idea terbaik untuk melindungi aplikasi mudah alih. Sekiranya aplikasi anda membenarkan pengesahan dua faktor, sebelumnya pengguna akan diminta memasukkan kod yang dihantar ke teksnya atau e-mel semasa log masuk. Sekiranya kita bercakap lebih banyak mengenai kaedah pengesahan moden, maka ia merangkumi biometrik seperti imbasan retina dan cap jari.

Jalankan Alat dan Teknik Penyulitan Terbaik

Pekerjaan nombor satu yang perlu dilakukan untuk penyulitan yang lebih kuat adalah memilih pengurusan utama. Simpan kunci di dalam bekas yang selamat. Jangan sesekali meletakkannya di pelayan.

Mengenakan Dasar Akses

Untuk mengurangkan permukaan serangan aplikasi anda, buatlah penggunaan yang kuat hanya menggunakan perpustakaan dan kerangka kerja yang selamat. Aplikasi yang anda buat harus selaras dengan kebijakan bersama yang dilaksanakan oleh pengurus IT organisasi atau oleh Google Play dan Apple App Store.

Menguji Program

Yang mengejutkan, banyak pembangun tidak memeriksa kod mereka. Ini adalah bahagian yang perlu untuk mengembangkan kod kualiti. Itulah sebabnya hanya bahagian keselamatan aplikasi dari proses yang dipandu untuk membuat aplikasi mudah alih yang hebat.

Untuk mempunyai aplikasi yang selamat, pasukan harus menilai kod secara berkala dan menganalisis kelemahan keselamatan yang mungkin timbul dalam pelanggaran data.

Kesimpulannya

Penggunaan mudah alih sering meningkat di mana penggodam mengintai untuk mencuri maklumat sensitif dan menjejaskan keselamatan aplikasi. Dengan strategi keselamatan mudah alih yang mantap dan pembangun mudah alih terkemuka mengenai kemampuan untuk menyokong anda segera bertindak balas terhadap ancaman dan pepijat, aplikasi anda akan menjadi tempat yang lebih selamat dan lebih dipercayai untuk pengguna — dan melindungi kesetiaan mereka (dan bantuan anda) untuk masa depan.

Pembuat aplikasi mesti menerima risiko yang diberikan oleh ancaman keselamatan siber dan pelanggaran data semasa membuat aplikasi mudah alih mereka. Dengan menjalankan kaedah keselamatan aplikasi mudah alih yang disebutkan di atas, mereka akan dapat mengamankan aplikasi dan data di dalamnya. Kaedah ini tidak sukar dilaksanakan. Pembuat aplikasi dan pemaju perlu mengambil pendekatan global untuk mengembangkan aplikasi dan harus menangani semua keadaan yang mempengaruhi keselamatan aplikasi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

    Комментарии закрыты.

    Adblock
    detector