Empat Perkara yang Perlu Diketahui Semasa Membuat Tajuk Utama Anda yang Menang

Pernah membaca artikel raksasa yang telah anda habiskan berjam-jam setelah selesai dan berfikir sendiri “Ini akan menjadi sumber hebat yang ingin dikongsi orang”?


Maju cepat enam bulan dan banyak kempen berbayar kemudian, anda dapati bahawa catatan blog anda tidak menunjukkan prestasi walaupun hampir dengan jangkaan.

Adalah wajar bagi orang ini untuk bertanya-tanya jika penonton mereka tidak menyukai kandungannya dan lupa betapa pentingnya peranan yang dimainkan oleh tajuk utama yang mengagumkan.

Tajuk utama adalah perkara yang sering dikongsi pembaca daripada artikel. Oleh itu, sukar untuk membesar-besarkan seberapa besar peranan tajuk utama.

Inti tajuk utama yang berjaya adalah emosi.

Sekiranya anda berfikir “Mengapa emosi? Bukankah tajuk utama yang sesuai dengan isi cukup memberi kesan positif kepada pembaca? “

Mempunyai tajuk utama dengan kandungan adalah positif tetapi mempunyai frasa yang mendapat respons daripada pembaca jauh lebih baik.

Sangat mudah untuk berfikir bahawa kita bercakap mengenai umpan klik, tetapi sebenarnya tidak!

Menurut kajian pemasaran emosi Advanced Marketing Institute yang bermula pada tahun 60-an dan 70-an, “bahasa emosi menimbulkan tindak balas yang dapat diramalkan, sesuatu yang dapat memberi keuntungan kepada pemasar.”

Dalam artikel ini, kita akan melalui beberapa emosi yang dibangkitkan oleh blogger dan yang harus mereka hindari walau apa pun.

Untuk menulis tajuk utama sensasi, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Padankan Frasa Anda dengan Platform

Media sosial adalah kunci untuk menolong sebarang siaran menjadi viral. Penting untuk diperhatikan bahawa frasa yang berfungsi di Facebook mungkin tidak berfungsi di Twitter dan sebaliknya.

Frasa yang menimbulkan rasa ingin tahu atau rasa kekitaan berfungsi dengan baik. (Bergantung pada ceruk)

Menurut kajian Buzzsumo di mana mereka meninjau 100 juta artikel di Facebook, beberapa tajuk utama yang paling banyak dikongsi mengandungi frasa berikut

 • Akan menjadikan anda
 • Inilah sebabnya
 • Bolehkah kita meneka
 • Hanya di
 • Sebabnya ialah

Kalimat teratas “akan membuat anda” mengungguli yang lain lebih dari dua kali ganda. Mengapa ini berjaya? Ia lebih berkaitan dengan kenyataan bahawa mereka menimbulkan reaksi emosi dari pembaca. Yang akhirnya diperlukan oleh pemasar seperti kita.

Begitu juga, dalam kajian yang sama, didapati bahawa frasa seperti

 • Apakah ini
 • Untuk kali pertama
 • Perkara yang perlu diketahui
 • Akan menjadikan anda
 • Adakah yang baru

Cenderung menunjukkan prestasi yang sangat baik di Twitter. Begitu juga perbezaannya?

Mekaniknya mungkin berbeza tetapi prinsip asas yang digunakan adalah sama. Walaupun ungkapan “akan membuat anda” sepertinya satu-satunya kesamaan, semua perkara di atas dapat menimbulkan respons emosi.

Inilah sebabnya mengapa sangat mustahak untuk mengubah tajuk utama anda semasa anda berkongsi atau mencari sesuatu yang berfungsi di pelbagai platform.

Bersikap Positif dan Bukan Negatif

Tajuk utama negatif cenderung tidak baik. Ini adalah emosi yang anda perlukan untuk menahan diri daripada membangkitkan tanpa mengira platformnya.

Seperti kata Neil Patel “Eksperimen saintifik menunjukkan bahawa kebanyakan orang menjangkakan peristiwa positif di masa depan, berbanding peristiwa negatif di masa depan.”

Sekiranya anda mahukan bukti lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh meneroka halaman di Buzzfeed dan laman kandungan lain dan bahagian yang diterima oleh halaman mereka. Sangat jarang terdapat sentimen emosi negatif terhadapnya.

Menganalisis tajuk utama pesaing anda dapat memberi anda banyak pelajaran. Sekiranya tajuk utama mereka kelihatan seperti emosi, maka ini adalah peluang untuk perniagaan anda.

Sekiranya mereka melakukan pekerjaan dengan baik, itu adalah strategi yang boleh anda salin.

Tidak semua urusan perniagaan berwarna hitam dan putih. Mungkin ada ungkapan-ungkapan yang netral yang tidak memberi kesan positif terhadap pertunangan. Beberapa istilah seperti:

 • Ke masa hadapan
 • Cara mudah untuk
 • Apa yang baru dalam
 • Sifat
 • Cara bergerak

Telah terbukti tidak berminat untuk melibatkan pengguna di media sosial sekurang-kurangnya.

“Mengapa anda perlu membina komuniti sebelum melancarkan” – Ini adalah tajuk utama yang kami gunakan pada siaran di Blog Setapp. Seperti yang anda lihat, kami cuba mendapatkan respons emosional dari pembaca kami, dan kami memerlukannya untuk menjadi tidak jantina.

Kata-kata hebat seperti “bagaimana” dan “garis bawah” sangat baik untuk mencetuskan tindak balas emosi dari pembaca. Anda boleh menemui beberapa di sini.

Facebook baru-baru ini telah mengumumkan niat mereka untuk menurunkan jawatan yang menggunakan taktik seperti klik-umpan, jadi ini adalah satu lagi sebab bagi pemasar untuk memastikan reaksi emosi yang mereka memprovokasi sesuai dengan kandungannya tanpa terlalu banyak keterlaluan..

Memanfaatkan Alat Dalam Talian

Pada mulanya, anda boleh memanfaatkan Alat EMV untuk mengukur nilai emosi tajuk utama anda. Penting untuk tidak bergantung sepenuhnya pada skor EMV.

Walaupun, ini dapat membantu, maksud artikel anda, niche anda sebenarnya memainkan peranan penting dalam menentukan jenis emosi yang memberi anda tindak balas yang lebih baik.

Berikut adalah contoh tajuk utama yang mendapat markah tertinggi dalam perjalanan: “Syarikat penerbangan kehilangan lebih banyak barang. Inilah sebabnya ”.

Tajuk utama ini menarik kerana menarik bagi ruang intelektual seseorang yang seterusnya menimbulkan rasa ingin tahu pembaca.

Sebelum melihat tajuk utama, jika anda diberitahu bahawa anda akan melihat artikel mengenai syarikat penerbangan dan bagasi. Anda pasti tidak salah dengan anggapan bahawa artikel itu mengandungi statistik.

Contoh di atas adalah baik kerana kandungan dan tajuk utama bergema dengan ruang intelektual emosi seseorang.

Ketekalan itu juga akan memastikan mereka mempunyai pengalaman positif di pos dan bukannya perasaan bahawa mereka adalah mangsa umpan klik.

Jangan Abaikan Elemen Lain

Aspek keseimbangan kata, panjang watak juga memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaan tajuk utama. Ini boleh berbeza dari pelbagai platform seperti carian Google, Facebook, Twitter dan seumpamanya.

Oleh itu, mempunyai tajuk utama yang berasingan ketika anda melakukan sindiket daripada menggunakan persediaan asas yang berkongsi satu tajuk utama di semua platform media sosial anda, dapat membantu anda memperoleh hasil yang terbaik.

SEO, terutamanya SEO di halaman semakin penting di kalangan banyak pengguna. A / B menguji tag tajuk dan H1 anda membantu memberitahu pengguna dan Google apa topik kandungan anda dengan tepat.

Terdapat Pemalam Headline Optimizer yang membolehkan anda membahagikan tajuk utama anda (dan pelbagai elemen lain) yang dapat memberi anda data konkrit mengenai tajuk utama yang menarik lebih banyak klik.

Anda boleh memilih untuk menggunakan tajuk utama dengan prestasi lebih baik secara kekal dan menjalani ujian selanjutnya. Penting untuk diperhatikan bahawa varian tajuk utama yang berbeza perlu diberi jumlah tera yang munasabah sebelum anda membuat kesimpulan mengenai keberkesanannya.

Adalah biasa bagi penulis untuk diberitahu untuk bercakap dengan pembaca semasa mereka menulis. Ini boleh menjadi amalan yang baik ketika menulis tajuk utama juga.

Ya, poin ini boleh menjadi luas, tetapi elemen standard adalah kesediaan anda untuk menguji. Cubalah tajuk utama yang berbeza, siarkan semula beberapa artikel lama anda di Twitter atau Facebook dan jalankan kempen baru dengan tajuk utama yang berbeza untuk melihat mana yang mendapat lebih banyak penglibatan.

Tidak ada formula ajaib untuk membuat siaran menjadi viral. Terdapat banyak ungkapan yang dapat kita gunakan dan emosi yang dapat kita keluarkan yang meningkatkan peluang kita untuk mendapatkan pertunangan yang lebih bermakna.

Cuba masukkan ujian A / B ke dalam amalan anda supaya anda dapat mencari frasa dan emosi terbaik yang sesuai di dalam bidang anda.

TAG:

 • SEO

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector