Di luar Pembantu Maya – Mengapa AI Lebih Banyak Daripada Chatbots?

Automasi bukan lagi perkara masa depan tetapi pilihan yang boleh kita buat untuk memperbaiki kehidupan kita sebagai individu dan perniagaan.


Walau bagaimanapun, menurut Adobe, pada tahun 2018, hanya 15% perniagaan yang terlibat secara aktif dalam menggunakan sistem berasaskan AI. Sudah tentu, jumlahnya sekarang berbeza, kerana laporan yang sama meramalkan sekitar 31% perusahaan akan beralih pada tahun berikutnya.

Kita dapat melihat perubahannya kerana semakin banyak perniagaan menggunakan chatbots pintar untuk meningkatkan pengalaman perkhidmatan pelanggan dan meningkatkan tahap kecekapan mereka dalam menangani masalah peringkat rendah. Terdapat juga peningkatan orang yang menggunakan pembantu suara (seperti Siri, Google Assistant, atau Alexa) – menurut baru-baru ini Laporan Pusat Penyelidikan Pew, hampir 50% warga AS berinteraksi dengan telefon pintar mereka menggunakan arahan suara.

Tetapi sistem Kecerdasan Buatan bukan hanya mengenai pembantu suara dan chatbots (sama hebatnya)! Sistem-sistem ini berjanji untuk merangkumi tugas-tugas biasa yang kini ditangani oleh pekerja, jadi kita dapat menggunakan otak kita untuk pekerjaan yang lebih kreatif dan mencabar. Dengan demikian, AI membentuk kembali dunia seperti yang kita ketahui, mempengaruhi seluruh industri dari hubungan pelanggan hingga pengeluaran dan pembuatan.

Mengingat hal ini, tidak mengejutkan kenyataan bahawa pemasaran digital adalah salah satu segmen yang paling banyak mempengaruhi. Pemasar sudah biasa dengan sistem yang dirancang untuk menyediakan analitik ramalan berdasarkan data yang dikumpulkan dari pelbagai sumber, tetapi AI menghasilkan cara baru untuk membuat keputusan dan mengenal pasti khalayak (antara lain).

Pengaruh AI terhadap Pemasaran Digital

Perubahan utama yang digerakkan oleh kecerdasan buatan dalam strategi Pemasaran Digital dilihat pada cara jenama berhubung dengan khalayak mereka. Banyak jenama menggunakan chatbots, tetapi pemasar juga menggunakan sistem pintar untuk pemperibadian kandungan, membuat kempen dengan sasaran yang lebih baik, dan mengurangi biaya. Sebagai catatan sampingan, ini juga menunjukkan bahawa pemasar digital mungkin juga perlu belajar Kecerdasan Buatan (sekurang-kurangnya pada tahap asas) dalam masa terdekat.

Chatbots untuk Sambungan Jenama Pelanggan yang Lebih Baik

Secara ringkas, chatbots adalah alat perisian yang direka untuk berinteraksi dengan pelanggan dan memberikan maklumat yang berguna. Sekarang ini, industri chatbot semakin meningkat, dan lebih banyak pembangun memberi tumpuan untuk membuat sistem pintar yang dapat mengekalkan perbualan manusia secara semula jadi.

Ini mungkin berlaku kerana pengembangan pengenalan semantik AI, teknologi penukaran suara, dan pemprosesan bahasa. Walaupun kami masih berusaha menyempurnakan alat ini, sistem chatbot asas dapat melakukan tugas mudah seperti menjawab soalan asas, menerima pesanan, membimbing pengguna melalui pelbagai proses, dan banyak lagi.

Manfaat utama jenama menggunakan chatbots adalah:

 • 24 jam, akses tanpa henti ke perkhidmatan pelanggan – chatbots tidak memerlukan tidur atau rehat, jadi mereka boleh memberikan sokongan sepanjang masa;
 • Pendekatan satu-ke-banyak – satu sistem dapat berfungsi dengan beberapa pelanggan secara serentak, menghilangkan batasan sistem yang dikendalikan oleh manusia di mana hanya interaksi satu lawan satu yang mungkin dilakukan pada waktu tertentu.
 • Pengalaman pelanggan yang lebih baik – chatbots tidak kecewa dengan pelanggan yang tidak sabar dan tidak kehilangan ketenangan.
 • Perkhidmatan pelanggan yang dilokalkan – banyak sistem chatbots dapat digunakan dalam beberapa bahasa, jadi pelanggan dapat memilih bahasa ibunda mereka.
 • Penghantaran pantas – chatbots mempunyai akses ke pangkalan data yang luas (termasuk interaksi pengguna sebelumnya dengan platform), dan mereka dapat memberikan maklumat yang diminta jauh lebih cepat daripada pengendali manusia.

Chatbots lebih kritikal kerana banyak jenama beralih ke komunikasi dengan pelanggan melalui aplikasi teks seperti Facebook Messenger, Slack, atau WhatsApp. Dan, ternyata, lebih 50% pengguna menyukai idea komunikasi yang lebih ringkas dan pantas dengan jenama kegemaran mereka!

Pemperibadian Kandungan

Ini adalah untuk memperibadikan pengalaman setiap pengguna dengan laman web atau platform dengan membuat cadangan kandungan yang lebih sesuai dengan keperluan mereka.

Contoh yang baik di sini adalah algoritma yang digunakan oleh YouTube untuk mengesyorkan kandungan untuk setiap pengguna berdasarkan pilihan sebelumnya. Tetapi ini hanya berlaku jika anda mempunyai akaun. Jika tidak, anda akan ditunjukkan cadangan untuk lokasi semasa anda.

Dalam usaha serupa, pemasar dapat (dan melakukan) menggunakan sistem AI untuk menyediakan produk, tawaran, kandungan, dan item lain yang sesuai dengan interaksi mereka sebelumnya dengan platform. Melangkah selangkah lagi, sistem yang sama dapat digunakan untuk meningkatkan penjualan dengan membuat cadangan yang lebih tepat untuk pengguna.

Terakhir, sistem AI juga dapat menentukan jenis kandungan yang paling mungkin menarik minat khalayak anda. Dengan cara ini, anda menghilangkan banyak sistem tekaan dan percubaan dan ralat yang masih berlaku dalam strategi pemasaran digital masa kini.

Kelebihan utama di sebalik sistem pintar semasa adalah hakikat bahawa mereka dapat memproses sejumlah besar data pada kelajuan tinggi, sehingga memberikan hasil yang dapat memberikan dampak dalam waktu nyata.

Memperhalusi Pemasaran E-mel

Pemasaran e-mel adalah salah satu alat yang menentukan masa dan teknologi, tetap dalam bentuk, dan menyampaikan ROI yang luar biasa walaupun pada usia AI. Walaupun begitu, ia dapat menggunakan sedikit penyempurnaan, dan sekarang kita mempunyai cara yang sempurna untuk melakukannya dengan betul.

Kami sekarang mempunyai sistem pintar yang mengatur pencetus untuk pelbagai tindakan (berdasarkan tingkah laku sebelumnya). Ini membolehkan pemasar menargetkan orang yang tepat dengan kandungan yang tepat, menjadikan pengalaman lebih relevan untuk pelanggan dan lebih menguntungkan untuk perniagaan.

Sebagai contoh, banyak jenama menggunakan strategi e-mel tersegmentasi berdasarkan status pengguna. Oleh itu, mereka menghantar satu jenis e-mel kepada seseorang yang baru sahaja mendaftar untuk akaun, e-mel yang berbeza kepada seseorang yang menjadi ahli dan mempunyai senarai harapan, dan e-mel yang berbeza kepada seseorang yang merupakan pelanggan setia.

Konsep Iklan Minda

Iklan (terutama iklan digital) semakin pintar, dan semuanya disebabkan oleh pandangan yang disediakan oleh AI. Kita dapat melihat ini di seluruh platform media sosial dan Google, di mana sistem pintar digunakan untuk menyasarkan khalayak yang tepat.

Oleh kerana teknologi AI, pemasar dapat dengan tepat meramalkan tren dan memperoleh tren mikro, yang memungkinkan untuk penargetan yang lebih baik, sehingga dapat mengurangkan pembaziran perbelanjaan iklan digital. Menurut Statista, anggaran perbelanjaan pengiklanan global untuk tahun 2019 adalah lebih dari 560 bilion dolar dan, kerana sistem percubaan dan ralat yang digunakan oleh kebanyakan perniagaan, sebahagiannya sia-sia. Akan tetapi, ketika AI mengambil alih, anggaran iklan syarikat akan semakin sedikit.

Kini, kecerdasan buatan bukan hanya untuk memastikan belanjawan anda dibelanjakan dengan baik. Ini juga mengenai inovasi dan kreativiti. Sebenarnya, kebanyakan platform media sosial yang menjalankan iklan dapat membuat salinan yang sesuai dengan keperluan anda berdasarkan tingkah laku pengguna masa lalu dan pautan yang ingin anda promosikan. Oleh itu, proses pembuatan kandungan agensi pemasaran digital dapat ditingkatkan dan disempurnakan oleh platform yang dikuasakan oleh AI.

Juga, sebilangan jenama menggabungkan teknologi moden seperti augmented reality atau realiti maya untuk membuat iklan yang mengasyikkan yang membuat orang terlibat dan mengekalkan perhatian mereka.

Memotong Kos

Walaupun inovasi dan penargetan yang lebih baik sangat berguna untuk pemasar, pemilik perniagaan sangat teruja dengan AI kerana ini adalah peluang hebat untuk mengurangkan kos.

Fikirkan saja.

Hanya dengan menggunakan chatbots, syarikat menjimatkan wang dan meningkatkan keuntungan dengan menawarkan pengalaman pelanggan yang lebih baik. Perkara yang sama berlaku semasa merancang strategi pemasaran atau memperibadikan kandungan.

Sistem bertenaga AI mempunyai kecerdasan untuk mengambil alih beberapa tugas kasar yang biasanya dilindungi oleh pengendali manusia. Ini bermaksud lebih sedikit pekerja dan kecekapan yang lebih banyak.

Mentakrifkan semula Pencarian

Tugas utama pemasar digital adalah masuk ke kepala pelanggan dan memahami apa yang akhirnya mereka cari dalam talian, berkenaan dengan produk atau perkhidmatan yang mereka promosikan. Pada masa lalu, tugas ini agak mudah kerana mesin pencari menggunakan kata kunci untuk mencari halaman yang relevan.

Tetapi hari-hari itu sudah lama berlalu, dan ini sebahagiannya disebabkan oleh pengembangan sistem pintar. Pada masa kini, algoritma carian memahami nuansa dan makna kontekstual (aka semantik carian). Lebih-lebih lagi, beberapa algoritma memberikan hasil dengan mempertimbangkan sejarah carian pengguna.

Dengan pelancaran pembantu maya (Siri, Alexa, Pembantu Google, dan banyak lagi), sistem AI juga dapat menggunakan carian suara dan pengecaman pertuturan untuk mengenal pasti ceruk baru dan mengetik sumber yang tidak diketahui sebelumnya.

Jadi, apa maksudnya untuk pakar SEO?

Ringkasnya, ini bermaksud pemasar digital mesti terbuka terhadap kemungkinan baru dan mereka mempunyai sekutu yang kuat dalam platform bertenaga AI.

Alat yang ada

Sekarang kita tahu mengapa dan bagaimana sistem buatan pintar adalah sebahagian daripada industri pemasaran digital mari kita lihat beberapa alat yang dapat kita gunakan.

Google Cloud AI

Ini adalah alat untuk belajar bagaimana menggunakan dan melaksanakan AI dalam perniagaan anda, dan kami sangat mengesyorkan melayari beberapa modul mereka. Google Cloud AI menawarkan contoh alat dan reka bentuk yang luar biasa yang mungkin menjadi sangat popular pada masa akan datang.

Ini juga memberikan gambaran mengenai apa yang mungkin dilakukan oleh persaingan anda untuk memperoleh kelebihan dan memotong bahagian pasaran yang lebih besar untuk diri mereka sendiri.

Zoomph

Platform hebat untuk jenama yang berusaha dalam kempen media sosial!

Zoomph menawarkan pandangan dan membantu pemasar memahami khalayak mereka dan platform sosial yang mereka gunakan. Ini juga menganalisis emosi dan perasaan yang membuat kempen terbang, menyampaikan data yang lebih tepat daripada model BPS tradisional.

MarketMuse

MarketMuse adalah platform bertenaga AI untuk SEO, penyelidikan kandungan, dan analisis kompetitif dan membantu pemasar membuat kandungan yang benar-benar relevan untuk khalayak mereka. Selain itu, ia memberikan maklumat berguna mengenai pelbagai kata kunci dan mengenal pasti kawasan yang berpotensi tidak dieksploitasi.

Oleh itu, jika anda merasakan kandungan anda kurang ‘je ne sais quoi’, anda mungkin mendapat sedikit bantuan dari platform seperti itu.

Yext

Ini adalah platform yang sesuai untuk digunakan apabila kehadiran media sosial anda mendapat banyak penglibatan melalui komen dan ulasan.

Yext adalah alat yang tepat untuk digunakan semasa anda ingin mengetahui bagaimana syarikat atau jenama anda diwakili dalam talian. Ia memproses data dari platform media sosial, platform ulasan, dan banyak lagi serta memahami suasana umum. Ia juga mengutamakan ulasan dan komen yang memerlukan perhatian anda untuk meningkatkan reputasi dalam talian anda.

Chorus

Seperti yang telah kami sebutkan, pemasar harus mengetahui dan memahami keperluan penonton (apa yang mungkin mereka cari dalam talian) untuk membuat kempen yang berkesan. Seperti, Chorus adalah platform yang menggunakan kekuatan AI untuk menganalisis corak yang membawa kepada penjualan yang berjaya dalam panggilan.

Ia juga dapat memberi gambaran tentang mengapa panggilan penjualan tidak berjaya dan membolehkan jurujual memberi tumpuan kepada tugas utama mereka – menutup tawaran. Ia melakukannya dengan membuat laporan secara automatik untuk setiap interaksi pengguna, sehingga mengambil tugas ini dari tangan pengendali manusia.

Menutup fikiran

Setelah membaca semua ini, kesimpulannya agak jelas – sistem AI sangat terintegrasi ke dalam kehidupan profesional dan peribadi kita. Sebagai pemasar digital, kami melihatnya bertindak dari kedua perspektif, dan sudah waktunya untuk memahami dan menerima bahawa cara kita melakukan sesuatu tidak berguna tanpa bantuan algoritma pintar dan penganalisis data.

TAG:

 • AI

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map