Bagaimana Mengoptimumkan Laman Anda untuk Pencarian Suara?

Dengan perisian pengecam suara semakin baik dari hari ke hari, carian berdasarkan suara semakin meningkat.


ComScore meramalkan bahawa menjelang 2020 50% carian akan dilakukan dengan suara

Bukan hanya itu bermakna akan ada lebih banyak peluang untuk carian suara, tetapi – sama pentingnya – akan ada lebih sedikit peluang untuk pencari bertulis. Bukan hanya itu, tetapi mesin pencari semakin mengarahkannya.

Google, sebenarnya, telah berusaha untuk mencari berdasarkan suara dari tahun 2013 ketika memasang kemas kini Hummingbirdnya.

Dan lebih banyak perubahan sedang dijalankan untuk membuat carian sedemikian lebih baik untuk memahami ucapan manusia dan memahami apa yang kita maksudkan, bukan hanya apa yang kita katakan.

Semua ini akan menyumbang kepada ia menjadi lebih pantas dan senang dicari dengan suara. Dan itu bermakna bahawa sangat penting untuk mula melompat sekarang dan mengoptimumkan laman web anda untuk carian suara.

Lagipun, anda akan memerlukan sedikit masa untuk mengetahui bagaimana semuanya berfungsi dan apa yang paling penting – jadi anda benar-benar mahu mendapatkannya sebelum anda kehilangan bahagian terbesar dari carian di luar sana.

Pencarian Suara vs Orang yang Diketik

Salah satu perbezaan yang ketara ialah apabila kebanyakan orang menaip pertanyaan, mereka tidak menggunakan ayat yang lengkap (walaupun sudah tentu sekarang mereka boleh) sedangkan jika mereka bercakap, mereka akan menggunakan bahasa semula jadi.

Ini bermaksud bahawa jika anda ingin membuat orang datang ke laman web anda, anda sekali lagi boleh kembali menggunakan bahasa biasa dan tidak memasukkan binaan yang tidak biasa.

Nampaknya, ini menjadikan bahasa lebih mudah difahami. Namun, ia tidak berakhir di sana. Ini juga bermaksud bahawa sekarang membayar untuk memberikan tajuk utama artikel yang hampir dengan pertanyaan bahasa semula jadi yang akan ditanyakan orang.

Oleh itu, jika anda menjual kasut sukan di Nigeria, maka tajuknya dapat dibaca ‘di mana untuk mencari kasut sukan murah di Nigeria’ (hei, seseorang harus).

Dengan itu mendarat semua lalu lintas yang akan mengajukan soalan seperti ‘Di mana saya boleh mencari kasut sukan murah di Nigeria?’ Atau ‘Apakah kaedah terbaik untuk mencari kasut sukan murah di Nigeria?

Kata kunci ekor panjang

Ini menunjukkan satu lagi corak asas, yang dikenali sebagai kata kunci ekor panjang carian. Adakah anda biasa dengan ungkapan itu?

Ini bermaksud ‘frasa carian dan bukannya kata carian.’ Tetapi saya rasa itu tidak begitu keren. Kedua-dua soalan di atas mengenai kasut sukan akan didefinisikan sebagai kata kunci ekor panjang.

Kelebihan mengarahkan laman web anda ke arah kata kunci ekor panjang adalah terdapat banyak lagi kata kunci dan banyak dari mereka masih belum dapat dilihat oleh pesaing anda. Kelebihan lain ialah kata kunci yang lebih panjang lebih spesifik.

Kata kunci ‘kasut’, misalnya, boleh membawa maksud banyak perkara. Mungkin saya mahu membeli sebilangan. Atau mungkin saya hanya mahu memperbaiki yang saya ada, melihat model landasan yang memakainya, atau bahkan mempunyai fetish seksual untuk mereka.

Sekiranya anda menjual kasut, semua lalu lintas yang mencari kata kunci alternatif tersebut tidak akan bertukar menjadi pelanggan. Dengan kata kunci jangka panjang, anda mungkin mendapat lalu lintas yang lebih sedikit, tetapi peratusan yang menukar kemungkinan jauh lebih tinggi.

Dengan cara itu, mengarahkan laman web anda ke arah kata kunci ekor panjang, terutama dengan mengarahkan halaman untuk menjawab pertanyaan tertentu, akan menguntungkan sama ada anda akan mencari suara atau tidak.
Sudah tentu, anda perlu membuat lebih banyak halaman dan memastikannya mengikut corak pertuturan semula jadi.

Itu banyak kerja. Nasib baik, laman web terbaik untuk bantuan menulis semakin murah, jadi anda mungkin mempertimbangkan untuk beralih kepada mereka jika beban kerja terlalu tinggi untuk semua pertanyaan individu tersebut.

Di mana Apa dan Bagaimana?

Pencarian suara lebih cenderung berdasarkan lokasi daripada pertanyaan yang ditaip. Dengan kata lain, mereka ingin mencari sesuatu di lokasi tempat orang itu berada.

Pertanyaan ini juga dikenali sebagai carian ‘di mana dan bagaimana’. Di manakah pasar raya terdekat, tempat terbaik untuk mendapatkan kopi, bagaimana saya boleh ke stesen kereta api?

Untuk memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya, pastikan anda menyusun tajuk utama dan teks di halaman anda sehingga dapat menjawab soalan apa yang mungkin anda ada.

Sekali lagi, untuk menggunakan tajuk utama yang disebutkan di atas, ‘tempat mencari kasut sukan murah di Nigeria’ adalah contoh yang bagus.

Tetapi jangan berhenti di situ. Juga, sertakan peta yang bertajuk ‘bagaimana menuju ke kedai kasut murah saya’ dan mungkin juga ‘pengangkutan awam apa yang perlu diambil untuk sampai ke kedai kasut murah saya.’

Anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan alat penjana idea topik blog untuk mendapatkan tajuk utama yang menarik.

Dengan cara itu, setiap kali seseorang bertanya kepada google sesuatu seperti itu, kemungkinan kedai anda akan disebut.

Periksa Statistik

Bahagian seterusnya adalah untuk melihat seberapa baik keadaan. Dengan Analitis Google, anda boleh mencari untuk melihat kata kunci apa yang menarik orang ke halaman anda.

Setelah anda mengetahui perkara itu, anda akan dapat mengetahui apa yang perlu anda lakukan untuk menarik lebih ramai orang ke laman web anda. Perhatikan, jika anda mempunyai halaman yang menarik orang ke laman web anda, jangan tepuk belakang dan teruskan.

Sebaliknya, jadikan halaman itu lebih baik. Anda lihat, seringkali jauh lebih mudah untuk mendorong halaman yang berada di kedudukan yang lebih baik daripada mendapatkan halaman yang baru untuk dinilai sama sekali.

Sama pentingnya, bergerak dari peringkat dua ke satu akan menghasilkan lebih banyak lalu lintas daripada pergi dari kedudukan 54 ke 53.

Jadi itulah yang harus anda lakukan.

TAG:

  • SEO

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

    Комментарии закрыты.

    Adblock
    detector