Bagaimana Melakukan Audit SEO yang Teliti di Laman Web Anda

Untuk memastikan bahawa semua Kaedah SEO berfungsi dalam praktik, anda perlu melakukan audit SEO menyeluruh di laman web anda.


Anda akan dapat mengetahui kaedah dan strategi mana yang membawa lalu lintas dan membolehkan anda menjangkau khalayak sasaran anda, dan mana yang tidak boleh meningkatkannya, atau fokus pada yang baru.

Menurut John Masterson, yang bekerja sebagai pakar SEO untuk Kertas Atasan,  berikut adalah perkara yang perlu anda periksa untuk melakukan audit SEO menyeluruh di laman web anda:

Struktur Tapak

 1. Buat Peta Laman XML

Kewujudan peta laman XML membolehkan mesin pencari menentukan URL mana yang sebenarnya ada di laman web anda sehingga mereka dapat merangkaknya dengan lebih cepat. Anda juga memerlukan peta laman untuk memastikan bahawa laman web anda dilihat sebagai sumber kandungan yang asal sekiranya seseorang menyalinnya atau merujuknya agar tidak dikenakan penalti oleh Google.

Anda boleh menggunakan alat seperti penjana peta laman atau Validator Peta Laman XML Percuma untuk menghasilkan peta laman web anda secara automatik.

 1. Edit fail robots.txt

Fail Robots.txt diperlukan untuk memberitahu labah-labah mesin pencari halaman mana yang harus mereka pertimbangkan semasa merayapi laman web anda.

Dengan mengubah kandungan fail, anda dapat mencegah perayap daripada mendua kandungan pengindeksan, atau memastikan bahawa mereka tidak merayapi setiap laman web anda yang ingin anda rahsiakan dan di luar SERP. Sekali lagi, anda boleh membuat fail robots.txt secara manual atau secara automatik; terpulang kepada anda.

 1. Semak Pengalihan

Dengan menggunakan perintah pengalihan 301, Anda memberitahu mesin pencari bahawa halaman tersebut tidak lagi tersedia, dan mengalihkannya ke alamat baru. Hasilnya, mereka akan membuang URL lama dari indeks mereka, dan mengingat yang baru.

Ini juga membolehkan anda memantau lalu lintas yang diterima oleh halaman 404 anda. Anda boleh melaksanakan pengalihan 301 dengan Ubah hala tuju.

Struktur Halaman

 1. Tajuk dan Huraian Meta

Perhatikan bahawa tajuk anda tidak sama dengan tajuk utama artikel anda. Panjang tajuk anda hendaklah antara 55 dan 65 aksara (termasuk spasi) kerana itulah jumlah yang akan dipaparkan di dalam SERP.

Huraian meta anda tidak boleh melebihi 160 aksara (kerana bekas 600 piksel digunakan untuk memaparkannya) kerana semua watak tambahan akan terpotong. Penting untuk memasukkan kata kunci sasaran anda dalam kedua-duanya. Anda boleh melihat bagaimana mereka akan melihat hasilnya dengan SEO Mofo.

 1. Tag Alt

Memiliki gambar yang relevan dan berkualiti tinggi di laman web anda adalah suatu keharusan hari ini, tetapi jangan lupa untuk menyertakan tag alt dan tajuk untuk gambar anda yang relevan dan deskriptif. Periksa tag tajuk gambar anda Ujian Alt Imej.

 1. URL

Faktor lain yang menyumbang kepada keseluruhan SEO anda adalah URL yang relevan, dan lebih baik yang mengandungi kata kunci anda kerana ia membantu Google menentukan hubungan antara kandungan anda dan URL. Anda boleh membuat URL anda secara automatik atau secara manual.

Kebolehgunaan

 1. Keramahan Mudah Alih

Oleh kerana telefon pintar dan tablet telah menjadi peranti dominan di mana pengguna menggunakan kandungan, anda perlu memastikan bahawa laman web anda mesra telefon bimbit. Selain itu, Google juga crawler mudah alih mengambil kira semasa membuat peringkat laman web anda. Anda boleh menguji keramahan mudah alih di sini.

 1. Beban Kelajuan

Faktor peringkat penting lain, sekurang-kurangnya ketika datang ke Google, adalah kelajuan beban. Tapak yang mengambil masa lebih lama untuk memuatkan sukan lantunan yang lebih tinggi dan lebih pendek pada waktu halaman, yang bermaksud bahawa pengguna tidak terlalu sabar untuk laman web yang perlahan. Anda boleh menggunakan alat yang disebutkan di sini untuk menguji prestasi laman web anda dalam aspek tersebut.

Pemeriksaan Kesihatan

 1. Pautan Rosak

Pautan yang rosak, luaran dan dalaman, boleh mempengaruhi SEO anda, serta keseluruhan pengalaman pengguna. Bot Google memeriksa pautan secara berkala, yang bermaksud anda perlu meluangkan masa dan memeriksa pautan keluar anda secara berkala. Anda boleh menggunakan alat pemeriksa pautan yang rosak untuk mencari alat yang rosak.

 1. Gandakan Kandungan

Mempunyai kandungan pendua bermaksud anda boleh dikenakan hukuman oleh Google, walaupun anda melakukannya secara tidak sengaja atau merujuk sumber anda dengan betul. Gunakan Pemeriksa Plagiarisme Alat SEO Kecil untuk memastikan bahawa kandungan anda asli dan unik.

Toolkit Audit SEO (Kandungan Bonus)

Anda juga boleh menggunakan alat berikut untuk membuat audit SEO anda lebih lengkap:

 • Katak Menjerit – Alat ini adalah perayap laman web yang membolehkan anda memperoleh gambaran lebih mendalam mengenai SEO di tempat dengan memeriksa gambar, pautan, CSS, aplikasi, dan sebagainya. Juga hadir dalam bentuk aplikasi desktop, yang menjadikan prosesnya lebih cepat.
 • Alat Audit Laman SEMrush – Dengan alat ini, anda dapat menganalisis laman web anda dengan cekap dan teliti. Ini dapat menangkap semua kesalahan, dan juga memberikan cadangan. Bahagian majlisnya adalah keupayaan untuk membandingkan audit, yang memberi anda gambaran tentang sejauh mana peningkatan anda.

Pelawat Geek Flare mendapat percubaan khas 14 hari di SEMrush.

 • Konsol Carian Google – Google Search Console adalah alat penting untuk mengekalkan laman web anda, dan juga membolehkannya berinteraksi dengan lebih baik dengan Google. Mampu mengesan pelbagai kesalahan.
 • Kedudukan Woo – Dengan WooRank, anda dapat merangkak laman web anda dan mengenal pasti masalah pengindeksan, mengetahui sama ada terdapat metadata yang hilang, cari kandungan pendua, periksa pautan, dan banyak lagi.
 • Juruaudit SEO Web Zadro – Alat audit SEO ini memberi anda Penguasa Halaman dan Penguasa Domain untuk laman web anda, kelajuan Halaman Google, kata kunci teratas anda, kehadiran pautan media sosial, dan sebagainya.

Kebolehcapaian dan Alat Pemeriksa Prestasi

 • penganalisis txt – Membolehkan anda memanfaatkan lebih banyak fail robots.txt melalui analisis dan cadangan yang teliti mengenai bagaimana anda boleh memperbaikinya.
 • YSlow – Dengan YSlow, anda akan dapat mengesan prestasi setiap komponen yang terdapat di laman web anda, dan mengetahui apa yang anda boleh lakukan agar berfungsi dengan lebih pantas.
 • Penganalisis Tag Meta – Analisis bukan hanya tag meta anda, tetapi tajuk utama, URL, dan kata kunci anda di dalam kandungan anda.

Pemeriksa Pautan Balik

 • Ahrefs – Ahrefs bukan sahaja membolehkan anda meningkatkan lalu lintas, tetapi juga untuk memantau apa yang dilakukan pesaing anda, dan mengetahui apa yang mereka lakukan lebih baik daripada anda.
 • Majestic – Majestic membolehkan anda melihat semua pautan balik pada halaman yang anda layari kerana bergantung pada pangkalan data indeks pautan terbesar di dunia.

Pemeriksa Pautan Rosak

 • Pemeriksa Pautan Rosak – Dengan alat ini, anda dapat memantau kesihatan pautan di dalam artikel, halaman, komen, dan bidang anda. Juga mengesan gambar, pengalihan, dan pautan carian yang hilang dengan URL. Anda juga dapat memilih untuk diberitahu melalui e-mel atau melalui Dashboard aplikasi.
 • Xenu Link Sleuth – Jangan biarkan antara muka yang mudah menipu anda. Xenu Link Sleuth sangat pandai mencari pautan yang rosak di laman web.
 • Pemeriksa Pautan W3C – Cukup tampal URL di dalam lapangan, dan alat ini akan memberi anda ringkasan, menyimpan pilihan dalam kuki, dan sebagainya.

Pemeriksa Kandungan dan Plagiarisme Pendua

 • Copyscape – Mungkin pemeriksa plagiarisme yang paling terkenal dan paling berguna di luar sana.
 • Pemeriksa Plagiarisme Alat SEO Kecil – Sekiranya anda mencari pemeriksa plagiarisme percuma, anda mungkin ingin melihat alat ini.
 • PlagSpotter – Mampu mencari salinan halaman anda dalam talian dalam sekelip mata.

Pemeriksa Kelajuan Halaman

 • Wawasan PageSpeed – Tingkatkan kelajuan halaman anda di semua peranti dengan alat mudah dan cekap ini.

Kesimpulannya

Dengan adanya alat dan petua ini, anda akan dapat melakukan audit SEO yang sangat teliti terhadap laman web anda dan meningkatkan prestasi dan kedudukannya, bukan hanya meneka apa yang berfungsi dan yang tidak. Mula menggunakannya hari ini.

TAG:

 • SEO

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector