Apa yang Diharapkan dari Pencarian Suara pada tahun 2019?

Terdapat banyak keributan di sekitar Pencarian Suara, tren yang muncul yang memasarkan pemanjat tembok terbalik.


Apa yang merisaukan dan apakah ada unsur yang boleh mempengaruhi trend ini?

Mari gali lebih mendalam untuk memahami garis masa carian suara pada tahun 2019 dan seterusnya.

Ya, memang benar bahawa lebih ramai orang merasa selesa dengan menggunakan pembantu suara untuk melakukan tugas seperti mencari di web. A laporan yang diterbitkan oleh Media Awam Negara mengatakan bahawa terdapat lebih daripada 40 juta pengguna pembesar suara pintar di A.S. sahaja.

berapa orang yang mempunyai pembesar suara pintarSumber: 2018 Infinite Dial, Edison Research dan Triton Digital

Dan jumlah ini dijangka bertambah, bukan sahaja di A.S. tetapi juga di Seluruh Dunia.

Walaupun begitu, nampaknya ada banyak kesalahpahaman mengenai pertumbuhan pembesar suara pintar, dan penggunaan carian suara secara khusus. Dengan sedikit “kajian“Mengatakan bahawa pada tahun 2020 lebih daripada 50% daripada semua carian akan dilakukan menggunakan suara. Afaik nombor itu 20% pada masa ini.

Sekarang, luangkan masa untuk merenungkan bahawa 30% lonjakan hanya dalam satu tahun. Kedengaran sedikit dari dunia ini, bukan? Itu kerana memang begitu. Paling banyak, kita dapat mengharapkan penggunaan carian suara merata, dan kemudian melihat sedikit peningkatan dalam penyesuaian baru dalam beberapa tahun akan datang.

penggunaan penceramah pintarSumber: nasionalpublicmedia

Tetapi, pemasar suka memasarkan idea, dan mungkin dalam hal carian suara, memang demikian.

Memulai menyesuaikan diri dengan teknologi ini akan memberi anda kelebihan perniagaan yang kukuh selama bertahun-tahun yang akan datang. Dan jika ada, teknologi pembantu suara hanya akan menjadi lebih pintar dan lebih berkebolehan.

Untuk yang belum tahu: Apa itu Carian Suara?

Pencarian suara membolehkan anda bercakap dengan peranti pintar anda daripada meminta anda menaip pertanyaan carian secara manual. Anda boleh berada di dapur memasak makan malam, dan mencari bahan-bahan yang hilang tanpa perlu mengalihkan perhatian dari prosesnya.

Walaupun buzz untuk pencarian suara nampaknya lebih sering muncul sekarang, sudah beberapa tahun berlalu.

Contohnya, Siri Apple telah berkembang dengan stabil sejak tahun 2011. Begitu juga, teknologi suara Google dan Alexa Amazon adalah contoh utama produk yang menyatukan keupayaan suara kelas atas.

Mengapa carian suara penting?

Sudah jelas bahawa populariti pembesar suara pintar semakin meningkat, begitu juga dengan penggunaan aplikasi mudah alih yang menyediakan keupayaan carian suara.

Pada Q2 2018, Google dan Amazon menghantar sejumlah 10 juta unit untuk rangkaian produk Google Home dan Amazon Echo mereka. Dan jika anda mengira dalam unit yang dijual oleh Alibaba dan Xiaomi – jumlah keseluruhan 17 juta unit dihantar dalam satu suku.

Oleh kerana pasaran pembesar suara pintar di seluruh dunia berkembang dengan pesat, kes penggunaan untuk pembesar suara pintar meluas di luar rumah pintar. “Banyak pemain, termasuk Amazon, mengintegrasikan pembesar suara pintar ke dalam menegak, seperti hotel, runcit, hospital dan tempat perniagaan lain,” kata Jason Low, Penganalisis Kanan di Canalys.

kadar pertumbuhan pembantu pintarSumber: Terusan

Oleh itu, terdapat banyak alasan yang baik untuk memperhatikan teknologi yang berkaitan dengan suara pada tahun 2019. Tetapi, lebih-lebih lagi jika anda adalah seseorang yang aktif mengoptimumkan untuk pendedahan yang lebih baik di mesin carian. Walaupun apa yang dikatakan oleh penganalisis mengenai pertumbuhan carian suara selama bertahun-tahun akan datang – jumlah orang yang merasa selesa menggunakan suara untuk carian mereka semakin meningkat.

Apakah peranti carian suara teratas pada tahun 2019?

Pasaran Barat untuk peranti pembesar suara pintar agak linear pada masa ini, dengan jenama seperti Apple, Amazon, Microsoft, dan Google mendominasi landskap. Sejauh yang berkaitan dengan carian suara, kebanyakan peranti lebih dari sekadar dilengkapi untuk memberikan kemampuan ucapan-ke-teks secara langsung.

peranti carian suara teratas pada tahun 2019

Walaupun begitu, mungkin bermanfaat untuk mempelajari setiap produk secara mendalam untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai ciri dan kemungkinan unik.

Contohnya, Google Home Hub menyediakan lampiran layar, yang dapat meningkatkan lagi pengalaman pengguna mencari resipi ketika memasak. Tetapi juga membiarkan orang menonton berita dan rancangan lain tanpa perlu berpusing antara televisyen atau komputer.

Inilah senarai penuh:

 • Amazon Gema
 • Laman Utama Google
 • Pembantu Google
 • Microsoft Cortana
 • Apple Siri
 • Carian Suara Android

Hanya keluar dari akhbar, kita ada pengumuman bahawa Amazon Echo telah menjual lebih daripada 100 juta + peranti. Itu harus memberi anda ruang untuk populariti teknologi pembesar suara pintar, dan kerana pencarian suara sangat mudah digunakan – “Alexa, bagaimana …?” – tidak ada sebab mengapa orang tidak mahu mencuba sekurang-kurangnya carian suara untuk sementara waktu.

ECommerce: Tidak mungkin membeli-belah dengan peranti bantuan suara.

Adakah 2019 akan menjadi tahun di mana kita melihat membeli-belah dengan bantuan suara menjadi viral?

Suman Bhattacharyya dari Digiday berpendapat bahawa konsep ini tidak akan melihat banyak daya tarikan dalam masa terdekat.

Walaupun Amazon dilaporkan mempunyai 65 peratus bahagian pasaran pembesar suara pintar A.S. pada bulan September 2018, menurut laporan terbaru dari The Information, hanya 2 peratus orang yang memiliki peranti yang dilengkapi Alexa melakukan pembelian dengannya.

Ini ada kaitan dengan banyak faktor berdasarkan pengguna.

Sebagai contoh, adalah bodoh untuk berfikir bahawa anda boleh membeli mantel musim sejuk baru dengan suara anda. Harus ada beberapa pertukaran visual, beberapa elemen penyelidikan. Membeli secara membabi buta produk dengan hanya mengucapkan beberapa perkataan bukanlah sesuatu yang menarik bagi kebanyakan pengguna.

ilustrasi gema amazon

Pada masa yang sama, kita akan melihat peningkatan jumlah pengguna yang menggunakan alat suara untuk membeli barang domestik:

 1. Tisu tandas,
 2. Perkakas,
 3. Cecair pembersih,
 4. Barangan pengemasan,
 5. Dan perkakas rumah umum.

Anda tahu, produk dari jenama yang boleh anda percayai. Barangan rumah sederhana yang anda perlukan juga. Tetapi tidak lebih dari itu, sekurang-kurangnya tidak buat masa ini.

Ini tidak bermaksud bahawa anda tidak boleh mula mengoptimumkan laman eCommerce anda untuk pengguna carian suara. Melangkah lebih awal daripada orang lain akan memberi anda kelebihan daya saing berbanding pesaing terdekat anda. Juga bermanfaat untuk meneliti sebarang kajian kes yang akan datang supaya anda dapat menyediakan kedai anda untuk carian suara dengan lebih baik apabila trend meningkat di atas permukaan.

Adakah anda tahu seperti apa jenama anda?

Lebih kurang, jenama sentiasa mengikuti wang. Ini bermakna mengelakkan carian suara tidak dapat dilaksanakan dalam jangka masa yang lama. Oleh kerana carian suara menembusi indeks carian, algoritma akan mencari jawapan yang mesra pengguna dan senang untuk dikembalikan kepada pengguna.

Menulis salinan mesra SEO adalah satu perkara, tetapi memastikan salinan itu juga terdengar bagus adalah sesuatu yang sama sekali berbeza. Bagi jenama, pertumbuhan carian suara bermaksud mencari suara jenama yang sebenar – keseimbangan antara kandungan yang mendalam dan jawapan yang mudah diucapkan.

Kidio Platform Keselamatan SekolahHalaman arahan Kidio menunjukkan penggunaan tajuk dan subtajuk. Seperti yang anda lihat, dengan tajuk saja sukar untuk menggambarkan apa itu permulaan sedangkan sub-tajuk memberikan jawapan yang jelas dan percakapan.

Sebilangan besar produk mengiklankan orang ketiga, terutamanya syarikat permulaan yang melekatkan halaman arahan mereka dengan jargon pihak ketiga. Kesibukan pemasaran baru akan menjadi pengoptimuman penyalinan sehingga terdengar bagus ketika diucapkan oleh pembicara pintar.

Berharap akan ada lebih banyak pembangunan dalam bidang ini.

Pemasaran: Makanan untuk berfikir

Memasarkan dengan pembesar suara pintar? Betapa sukarnya? Sebahagian besarnya, tidak ada yang dapat mengetahui arah pencarian suara tidak lama lagi.

Tetapi walaupun begitu, pemasar bersiap sedia untuk melakukan perubahan yang ketara dalam bidang ini. Apabila anda mengambil aspek visual dari carian biasa, bagaimana anda akan memupuk penglibatan pengguna di luar interaksi 3 saat ketika pengguna mengajukan soalan? Semua masa kerja keras (dan wang!) Yang telah dibuat dalam merancang laman web semuanya akan sia-sia?

pemasaran carian suara

The New York Times menjalankan sekeping memikirkan soalan ini.

Ini masih awal untuk pemasaran pada peranti suara. Reubenstein membandingkannya dengan ketika jenama mula membuat aplikasi untuk peranti mudah alih. Tetapi lama-kelamaan, katanya, interaksi suara akan mula menggantikan banyak aktiviti yang dilakukan orang di skrin.

Sekiranya anda memikirkan konteks untuk carian suara, satu soalan mudah boleh bergantung pada satu jawapan. Hasilnya, SERP sepenuhnya disusun semula kerana peranti suara memilih laman tunggal untuk jawapan ringkas mereka.

Anda juga harus memikirkan untuk mendapatkan syarikat anda di hadapan pengguna suara. Tetapi terlalu awal untuk mengatakan apa-apa. Syarikat yang memiliki teknologi pintar sendiri ingin menentukan banyak arahan. Itu sesuatu yang kita boleh yakin.

Amalan terbaik: Cara mengoptimumkan carian suara pada tahun 2019

Sekiranya anda baru menggunakan pengoptimuman carian suara, maka senarai semak ini akan memberi anda idea yang jelas tentang apa yang anda hadapi.

Terus bersikeras agar penulis anda menyesuaikan diri dengan nada percakapan, dan struktur perenggan yang mudah difahami.

 • Tambahkan maklumat perniagaan anda ke direktori SEO tempatan dan dikemas kini.
 • Ketahui mengenai ‘kemahiran’ seperti Taklimat Alexa Flash. Kemahiran dapat membantu pengguna mendapatkan kandungan yang mereka gemari dengan lebih cepat.
 • Teruskan melaksanakan halaman AMP untuk laman web anda, dan mulailah menggunakan ‘Boleh bercakap‘Atribut dari Skema. Boleh diucapkan (BETA) membolehkan anda menandai bahagian kandungan yang sesuai untuk output suara yang mudah.
 • Kembali dan optimumkan gambar anda dengan tag dan tajuk yang sesuai. Terdapat puluhan juta pengguna Google Home, dan mereka semua ingin melihat beberapa foto yang mengagumkan.
 • Berusahalah untuk menggilap kehadiran jenama anda dalam talian. Cth, Dapatkan disenaraikan di laman web tinjauan tetapi juga tetap tampil secara berkala. Gunakan bahasa yang jelas semasa menjawab ulasan baik atau buruk.
 • Ikutilah senarai dan coretan yang dapat diambil oleh Google dan mesin pencari lain sebagai bahagian kandungan unggulan.

Dari aspek SEO yang tegas, terus fokus pada kata kunci ekor panjang dan menulis dengan niat yang jelas. Apa yang anda ingin pembaca pelajari dari kandungan anda? Apa mesej anda?

Yang lain mengikut peraturan tradisional yang sama; prestasi, kebolehgunaan, dll.

Penyataan penutup

Pencarian suara pada tahun 2019 akan menjadi menarik. Ini mungkin merupakan tahun pertama apabila lebih ramai orang pemasaran berkumpul untuk melakukan eksperimen dan perkara menarik yang lain. Pasaran dengan 100 juta pengguna tidak akan dibiarkan.

Awasi perkembangan besar oleh Google dan Amazon, kerana kedua-dua syarikat akan terus berusaha mencari jalan untuk mengewangkan fenomena ini..

Dan jika anda belum melakukannya, dapatkan alat percakapan pintar dan jalankan sendiri percubaan sebenar. Tidak ada yang akan memberi anda wawasan yang lebih baik daripada memperhatikan perkara itu secara langsung.

TAG:

 • SEO

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map