Cara Mengambil Sandaran Pangkalan Data WordPress tanpa Plugin

Walaupun kami menyukai WordPress dengan begitu banyak alasan yang hebat, tidak dapat dinafikan hakikat bahawa ia terdedah kepada kerentanan apabila tidak ditangani dengan betul dan boleh mengakibatkan kerosakan yang teruk.


Oleh itu, jika anda mempunyai laman web WordPress, adalah mustahak anda berhati-hati untuk menjauhkannya dari semua kebodohan. Salah satu langkah penyelenggaraan penting dalam hal ini adalah membuat sandaran laman web anda secara berkala.

Anda mungkin berpendapat bahawa tidak ada yang salah dengan data anda semasa anda mempunyai sistem sandaran automatik dipasang di laman web anda. Walau bagaimanapun, anda tidak tahu bagaimana dan kapan keadaan mungkin salah.

Oleh itu, selalu berusaha untuk meletakkan lapisan keselamatan tambahan di atas kerja keras yang telah memakan banyak masa, usaha dan wang anda. Tidak perlu satu minit untuk kehilangan semua data anda (sama ada kerana kesilapan manusia atau teknikal), dan sangat menakutkan untuk memulakan sesuatu dari awal.

Cara terbaik untuk melindungi data anda adalah dengan membuat sandaran manual pangkalan data WordPress anda dari semasa ke semasa. Mungkin terdengar luar biasa pada awalnya, tetapi percayalah, ia bernilai setiap saat yang akan anda habiskan dalam proses tersebut.

Sandaran ini boleh berguna sekiranya laman web anda diretas, dan anda mendapati diri anda terkunci dari kawasan pentadbir anda. Oleh kerana mengakses kawasan pentadbir pada masa seperti itu boleh menjadi cabaran yang besar, menggunakan pemalam untuk sandaran anda sama sekali tidak perlu dipertimbangkan.

Dalam tutorial hari ini, izinkan saya memberitahu anda cara menjalankan sandaran pangkalan data WordPress anda tanpa pemalam. Tetapi sebelum itu mari kita fahami asas pangkalan data WordPress.

Memahami Pangkalan Data WordPress

WordPress adalah aplikasi web PHP berasaskan pangkalan data. Oleh itu, anda mesti membuat sandaran berikut secara berasingan untuk mendapatkan sandaran lengkap pangkalan data anda.

 • Blog WordPress anda
 • Fail WordPress anda
 • Pangkalan data MySQL WordPress
 • Fail Konfigurasi Root

Blog WordPress anda akan mengandungi semua kandungan yang telah anda muat naik sejauh ini di laman web anda. Fail WordPress mengandungi fail aplikasi web WordPress, fail pemalam dan fail tema anda.

Yang ketiga, anda akan mempunyai maklumat yang lebih sensitif seperti maklumat pengguna, kata laluan, kandungan, tetapan plugin dan tema WordPress, tetapan laman web, dll..

Yang terakhir, anda akan membuat sandaran pelbagai fail konfigurasi root seperti .htaccess – fail konfigurasi pelayan, fail pengenalan alat Webmaster seperti googleCODE.html, BingSiteAuth.html, Wp-config.php, dll..

Mengetahui Fail wp-config.php WordPress 

WordPress wp-config.php adalah bahagian penting dari laman web anda. Ia mengandungi bukan sahaja perincian sambungan pangkalan data tetapi juga beberapa maklumat penting lain seperti pilihan debug, kunci keselamatan WordPress dan data serupa lainnya. Pangkalan data standard mengandungi 11 jadual. Jadual-jadual ini adalah seperti berikut –

 • wp_commentmeta
 • wp_komen
 • pautan_pautan
 • wp_pilihan
 • wp_postmeta
 • wp_pos
 • wp_terma
 • wp_term_hubungan
 • wp_term_taxonomy
 • wp_usermeta
 • pengguna wp__

Kaedah Penyandaran Tanpa Pelbagai

Terdapat beberapa cara untuk membuat sandaran pangkalan data anda tanpa pemalam. Dalam catatan ini, kami akan melihat tiga cara berbeza yang boleh anda gunakan untuk laman web anda. Mereka –

 1. Penjadualan sandaran automatik menggunakan cPanel
 2. Membuat sandaran manual menggunakan cPanel
 3. Membuat sandaran manual menggunakan phpMyAdmin

1. Penjadualan Sandaran Automatik Menggunakan cPanel

Sebilangan besar penyedia hosting bersama menawarkan cPanel di mana anda boleh menjadualkan sandaran automatik laman web anda. Dengan melakukan ini, anda membuat kaedah automatik untuk membuat sandaran laman web anda, jadi anda boleh melangkau semua langkah membosankan untuk melakukannya sendiri.

Anda hanya memerlukan beberapa minit untuk membuat tetapan. Untuk itu, anda mesti log masuk ke cPanel anda untuk mencari Pekerjaan Cron ikon.

sandaran pangkalan data wp manual

Anda akan melihat pembukaan skrin baru dengan pilihan untuk membolehkan anda menetapkan masa dan kekerapan menjalankan sandaran. Tetapkan mengikut keperluan anda. Ia akan kelihatan seperti ini.

Di medan Perintah, salin tampal arahan berikut:

mysqldump –opt -Q -u dbusername –password = dbpassword dbname | gzip > /path-to-store-the-backup-file/db_backup.sql.gz

Di tempat kata laluan db tuliskan kata laluan pengguna pangkalan data anda. Gunakan sepasang petikan tunggal di sekitar anda kata laluan db agar ia berfungsi dengan baik.

Sebagai ganti, dbname tuliskan nama pangkalan data yang ingin anda sandarkan. Anda juga harus mengganti path-to-store-the-backup-file dengan path file di pelayan anda di mana anda mahu backup disimpan.

Itu sahaja. Sekiranya anda ingin memastikan sama ada perkara telah dilakukan dengan betul atau tidak, teruskan dan uji pekerjaan jagung untuk melihat apakah ia berjaya.

Catatan: Anda boleh mendapatkan nama pangkalan data WordPress anda di wp-config.php fail, di akar WordPress anda.

2. Membuat Sandaran Manual Menggunakan cPanel

Untuk membuat sandaran manual pangkalan data anda, pertama-tama anda harus log masuk ke panel kawalan hos web anda dan pilih pilihan Backup Wizard di bawah Fail.

sandaran pangkalan data wp manual

Di bawah Backup Wizard anda akan menemui pilihan sandaran lain. Di bahagian ini, anda akan melihat dua pilihan berbeza untuk sandaran. Dengan satu, anda boleh mempunyai sandaran lengkap pangkalan data anda sementara yang lain membolehkan anda membuat sandaran separa.

Anda mungkin menganggap dapat menyelesaikan sandaran penuh, tetapi ada masalah kecil dengannya. Sekiranya anda mempunyai sandaran penuh, anda tidak akan dapat memulihkannya semasa anda berada di host yang sama.

Langkah ini berguna jika anda berhijrah ke host lain dan ingin memulihkan pangkalan data anda di host baru.

Sebilangan sandaran, sebaliknya, membolehkan anda memulihkan pangkalan data anda dalam host yang sama. Anda boleh menggunakan sandaran ini jika laman web anda dijangkiti oleh ancaman asing atau jatuh kerana pelbagai alasan.

sandaran pangkalan data wp manual

Tidak kira cadangan apa yang anda mahukan, masing-masing memerlukan anda membuat sandaran empat bahagian yang berbeza.

 1. The direktori rumah yang terdiri daripada tema, plugin dan kandungan laman web yang dimuat naik.
 2. The Pangkalan data MySQL yang terdiri daripada penyediaan laman web yang menyimpan catatan dan komen anda.
 3. The e-mel dimajukan dan konfigurasinya
 4. Penapis e-mel.

sandaran pangkalan data wp manual

Pergi ke setiap pilihan secara berasingan dan muat turun. Simpan di PC anda. Anda juga boleh menyimpannya dalam cakera keras anda. Setelah selesai, data anda selamat dan kemudian dapat dipulihkan setiap kali anda memerlukannya.

3. Membuat sandaran manual menggunakan phpMyAdmin

Secara amnya, penyedia hosting WordPress memasang phpMyAdmin mereka di panel kawalan mereka. Oleh itu pengguna dengan mudah meletakkan tangan mereka di panel kawalan dan melakukan tugas-tugas yang diperlukan untuk penyelenggaraannya.

Untuk membuat sandaran manual pangkalan data WordPress anda menggunakan phpMyAdmin, pertama anda perlu log masuk ke cPanel anda. Sekarang semasa anda turun ke halaman yang akan muncul di skrin anda, anda akan menemui pelbagai pilihan seperti Preferences, Mail, Files, Log, Security, dll..

Salah satu pilihan ini adalah pilihan Pangkalan Data. Di bawah pilihan ini disebut phpMyAdmin. Pada mengklik pilihan ini, layar baru akan muncul di tetingkap anda yang disebut phpMyAdmin. Sekarang pilih pilihan pangkalan data WP di sebelah kiri anda.

Senarai jadual sekarang akan muncul yang merupakan sebahagian daripada pangkalan data. Di bar menu di bahagian atas skrin, anda akan melihat beberapa pilihan seperti struktur, SQL, Pencarian, Pertanyaan, dll. Cari pilihan Eksport dan klik padanya. Ini akan membolehkan anda mengeksport / membuat sandaran pangkalan data ke fail.

Anda kini akan mempunyai dua pilihan yang berbeza di skrin anda untuk mengeksport pangkalan data. Salah satunya ialah Pantas pilihan, dan yang lain adalah Adat pilihan seperti dalam gambar di bawah.

sandaran pangkalan data wp manual

Pilihan tersuai memberi anda lebih banyak kawalan terhadap apa yang anda pilih untuk dieksport dan yang tidak. Oleh itu, pilih pilihan tersuai. Inilah tangkapan skrin tentang apa yang akan anda perolehi.

sandaran pangkalan data wp manual

Anda akan melihat senarai jadual yang ada di pangkalan data WordPress anda. Anda boleh memilih semuanya atau memilih perkara yang tidak mahu dieksport. Umumnya adalah selamat untuk memilih semua barang di atas meja.

Pada gambar di atas, anda akan menemui Simpan output ke pilihan fail di bawah Bahagian keluaran. Periksa pilihan ini dan pilih utf-8 untuk “Kumpulan fail watak”. Untuk pemampatan, anda boleh memilih berzip atau tersekat pilihan.

Sekarang turun ke hujung halaman dan pilih Go. Anda kini akan mempunyai pilihan yang berbeza untuk memuat turun fail anda. Bergantung pada apa yang anda pilih, anda akan mendapat format pangkalan data anda dengan zip atau gzip.

Itu sahaja. Kerja anda selesai.

Sekarang kerana anda tahu, beberapa kaedah untuk membuat sandaran pangkalan data WordPress anda, mari kita periksa bagaimana sandaran ini dapat dipulihkan sekiranya berlaku kecemasan.

Memulihkan Pangkalan Data MySQL Dari Sandaran

Memulihkan Pangkalan Data MySQL anda dari sandaran sangat mudah. Anda boleh menyelesaikannya dengan cepat dengan menggunakan phpMyAdmin. Untuk itu, pertama anda perlu log masuk ke cPanel anda dan pergi ke bahagian pangkalan data. Sekarang klik pada phpMyAdmin ikon.

Di sebelah kiri anda, anda akan menemui Menu dengan dua pilihan berbeza. Dari sana pilih pangkalan data di mana anda mahu sandaran anda diimport.

sandaran pangkalan data wp manual

Sebaik sahaja anda memilih pangkalan data, anda akan diarahkan ke halaman baru dengan struktur pangkalan data yang dipilih. Sekarang pilih pilihan Import di menu di bahagian atas halaman.

Memulihkan sandaran

Halaman baru akan muncul di skrin anda. Klik pada butang semak imbas dan pilih apa yang anda mahu import dari komputer anda. Sekarang tekan pada butang Go untuk proses selesai. Setelah selesai, surat pengesahan akan muncul di skrin yang mengatakan bahawa pengimportan telah selesai.

Kesimpulannya

Untuk lebih selamat, disarankan agar anda selalu menjalankan sandaran pangkalan data WordPress anda. Terutama apabila anda mengemas kini laman web anda dengan tetapan tema baru, atau menambah pemalam untuk fungsi tambahan.

Anda juga mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan plugin sandaran premium seperti My WP Backup Pro untuk membantu anda mengambil sandaran di beberapa lokasi dan mudah dipulihkan.

Saya harap ini dapat membantu anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector