Pengenalan Kubernetes untuk Pemula

Banyak yang mendengar tentang Kubernetes tetapi tidak pasti?

Apa itu Kubernetes?

Kubernetes adalah alat sumber terbuka yang mengurus orkestrasi kontena. Ia mengotomatisasi penyebaran kontena, penskalaan berterusan, dan penyahkimbangan, pengimbangan beban kontena, dll.

Kubernetes GeekFlare

Google pada mulanya telah berkembang Kubernetes pada bahasa pengaturcaraan Go.

Pada masa ini, ia adalah peneraju pasaran dalam penyusun kontena. Kubernetes adalah platform yang sesuai untuk hosting aplikasi perkhidmatan mikro yang skala dinamik. Semasa anda mengusahakan persekitaran pengeluaran, Kubernetes adalah platform yang paling disukai dan lebih selamat untuk orkestrasi kontena.

Kerana dalam persekitaran pengeluaran, anda menjangkakan waktu sifar downtime, kluster anda harus selalu aktif dan berjalan.

Dengan Google Cloud Platform (GCP), anda boleh melancarkan Kubernetes hanya dengan beberapa klik. Ia disokong oleh penyedia awan lain, juga seperti AWS dan Azure. Terdapat banyak platform Kubernetes terurus yang tersedia.

Mengapa Kubernetes?

Sebelumnya, pertengkaran antara pembangun dan penguji adalah perkara biasa.

Persekitaran dulu berbeza bagi mereka; apa yang berfungsi pada sistem pembangun tidak berjalan pada sistem penguji.

Sekarang kerana kebanyakan organisasi menggunakan wadah, masalah yang timbul kerana perbezaan persekitaran tidak lagi berlaku.

Tetapi mengatur dan menjalankan beberapa kontena juga bukanlah tugas yang mudah. Semasa anda mengusahakan aplikasi dinamik, menaikkan / menurunkan skala, jumlah bekas adalah perkara biasa. Melakukan tugas sedemikian secara manual boleh menjadi kompleks dan berisiko. Oleh itu, alat orkestrasi kontena diperlukan, dan itulah sebabnya Kubernetes diperlukan.

Ciri-ciri Kubernetes

Terdapat banyak, tetapi yang berikut adalah yang terbaik.

# Pembungkusan Bin Automatik

Kubernetes mengemas aplikasi anda, dan secara automatik meletakkan bekas berdasarkan keperluan mereka dan sumber yang ada

# Penemuan Perkhidmatan dan Pengimbangan Beban

Kubernetes secara automatik menetapkan kontena alamat IP mereka dan nama DNS kepada kontena yang menjalankan operasi logik. Fitur Load Balancing juga terdapat di antara set bekas.

# Penyusunan Penyimpanan

Kubernetes memasang sistem penyimpanan pilihan anda secara automatik. Ia boleh menjadi storan tempatan atau penyedia awan awam seperti AWS.

# Penyembuhan Diri

Setiap kali Kubernetes menyedari bahawa salah satu bekas anda telah gagal, ia akan memulakan semula bekas tersebut dengan sendirinya juga akan membuat bekas baru sebagai ganti bekas yang rosak. Sekiranya node anda gagal, kontena yang berjalan di simpul tersebut akan dimulakan pada node berjalan lain di kluster.

# Penskalaan Mendatar

Anda dapat meningkatkan aplikasi anda ke atas dan ke bawah dengan cepat dengan perintah mudah. Perintah mudah boleh dijalankan di CLI atau melalui papan pemuka Kubernetes. Penskalaan otomatis juga dimungkinkan, berdasarkan penggunaan CPU, kontainer Anda akan ditingkatkan atau diperkecil secara otomatis.

# Rollback dan Pelancaran Automatik

Setiap kali terdapat kemas kini ke aplikasi anda, Kubernetes secara progresif meluncurkan perubahan dan kemas kini ini ke aplikasi atau konfigurasinya. Tidak semua kejadian dikemas kini pada masa yang sama, sehingga memastikan ada ketersediaan yang tinggi. Sekiranya ada yang tidak kena, Kubernetes akan mengembalikannya dengan segera.

Terminologi Kubernetes

Sebelum tangan anda kotor, anda perlu mengetahui beberapa istilah yang digunakan di Kubernetes secara berkala.

# Pod

Ini mewakili satu atau lebih kontena yang berjalan dalam kluster.

# Perkhidmatan

Kaedah abstrak untuk mengakses pod / aplikasi.

# Ruang Nama

Ini digunakan untuk menghilangkan pelanggaran nama dalam kluster. Ia menyokong banyak kumpulan maya pada kelompok fizikal yang sama.

# Node

Mesin pekerja Kubernetes.

# Kluster

Terdiri daripada sekumpulan nod yang menjalankan aplikasi kontena pada Kubernetes.

# Anotasi

Label untuk menyimpan data yang diperlukan oleh sumber.

# Isipadu

Direktori data adalah wadah dalam akses pod.

# Set Replika

Beberapa replika pod berjalan.

# Label

Memberi nama kepada objek Kubernetes sehingga dapat dikenali di seluruh sistem.

# Kubelet

Ia adalah ejen yang berjalan di setiap nod dan memeriksa apakah bekas berjalan di dalam pod.

# Kubectl

Utiliti baris perintah untuk berinteraksi dengan pelayan API Kubernetes.

# Kube-proksi

Proksi rangkaian yang mengandungi semua peraturan rangkaian pada setiap simpul dalam kluster.

Kubernetes dan Docker

Sekarang anda mungkin berfikir, bagaimana Kubernetes berbeza daripada Docker. Ungkapan Kubernetes vs. Docker boleh mengelirukan.

Docker adalah platform yang mengemas OS, perpustakaan, dan aplikasi di dalam wadah. Izinkan saya memberitahu anda bahawa Docker melakukan perkara yang sama yang dimaksudkan untuk dilakukan di Kubernetes. Tetapi apabila anda bekerja dengan hanya Docker, semuanya manual. Anda perlu memulakan dan menghentikan bekas secara manual. Tetapi dengan Kubernetes, semuanya menjadi automatik.

Kubernetes dapat menjadualkan pod yang mempunyai bekas, Kubelet kemudian memberitahu Docker untuk memulakan atau menghentikan bekas. Kubelet di Kubernetes bertanggungjawab untuk memantau bekas tersebut dan mengumpulkan maklumat mereka pada nod induk. Jadi, perbezaan asasnya adalah daripada orang admin memberitahu Docker apa yang harus dilakukan, di Kubernetes, semuanya automatik.

Terdapat alat lain yang digunakan untuk orkestrasi kontena ialah Docker Swarm. Jadi, apa perbezaan antara mereka?

Kubernetes vs. Docker Swarm

KubernetesKumpulan Docker
Pemasangannya kompleksPemasangannya mudah
Komuniti sumber terbuka yang lebih besarKomuniti lebih kecil berbanding Kubernetes
Boleh mengatur 100s bekas dengan mudahBaik untuk mengatur 10-20 bekas
Papan Pemuka Kubernetes menyediakan GUITiada GUI
Menyokong penskalaan automatikTidak menyokong penskalaan automatik
Menyokong kemas kini bergulir dengan pemulangan automatikMenyokong kemas kini bergulir tetapi bukan pemulangan automatik
Pembalakan dan Pemantauan tersedia secara terbina dalamMemerlukan pihak ketiga seperti ELK untuk Pembalakan dan Pemantauan
Boleh berkongsi isi padu dengan bekas dalam pod yang samaBoleh berkongsi isi padu dengan mana-mana bekas di kluster

Kesimpulannya

Saya harap sekarang anda mempunyai pemahaman asas mengenai apa itu Kubernetes dan bagaimana ia membantu. Sekiranya anda menyukai DevOps atau berfikir untuk masuk ke dalam, maka saya cadangkan mengambilnya kursus Udemy yang hebat untuk belajar Kubernetes.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

    Комментарии закрыты.