Datanettverk Introduksjon for nybegynnere

Datanettverk er et middel som datamaskiner kobles sammen for å dele data og informasjon, ressurser og alle andre nettverksenheter som skrivere.


Datamaskiner, som vi nå vet, gjelder alle innsatsområder, det være seg landbruk, utdanning, medisin, teknologi, transport og så videre. Derfor er det et åpenbart behov for en organisasjon å ha et internettverk av datamaskiner for å hjelpe til med datadeling og gjenfinning, og effektiv styring og bruk av databehandlingsressurser.

Verden i dag er en global landsby med bruk av Internett, som er en kombinasjon av millioner av datasystemer som er internettverk for å dele informasjon. Veksten på Internett har blitt sett på å være sporadisk bedring, ettersom den gir nyttig informasjon og plattformer for alle klasser av mennesker, gründere, studenter, håndverkere, håndverkere og alle andre kategorier av mennesker og yrker.

Typer datanettverk

Datanettverk kan klassifiseres basert på forskjellige attributter som fysisk størrelse, tilkoblingsmodus, typer enheter osv. For en enkel introduksjon, la oss se på klassifiseringen av fysisk størrelse. Du vil ofte høre følgende.

 • Local Area Network (LAN)
 • Metropolitan Area Network (MAN)
 • Wide Area Network (WAN)

Local Area Network (LAN)

LAN en type datanettverk som vanligvis omhandler et lite område og for det meste begrenset til ett sted; for eksempel nettverk av en nettkafé, et datalaboratorium eller bare en bygning av en organisasjon.

Nettverk av et hjem eller en liten bygning er kjent som et SOHO LAN (Meaning Small Home Office Local Area Network). I denne typen nettverk er det vanligvis få datamaskiner og andre nettverksenheter, for eksempel brytere og rutere involvert (detaljer om enhetene er forklart nedenfor).

Metropolitan Area Network (MAN)

MAN er en type datanettverk som er større enn et LAN, men ikke opp til et WAN (Wide Area Network). Det er en mellomting mellom LAN og WAN. Den spenner over flere områder enn i LAN og har en større mengde datamaskiner; det kan også sees på som en kombinasjon av mer enn ett LAN.

I denne typen er bruken av rutere godt anvendt for nettverkssegregering og integrasjon, og det krever mer administrativ kontroll på grunn av størrelsen.

Wide Area Network (WAN)

Dette er den største formen for datanettverk som spenner over tusenvis av hektar landareal. Det kan gå på tvers av stater og land; det er ingen begrensning for mengden datamaskiner og nettverksenheter eller ressurser som er involvert. WAN bruker bruk av alle nødvendige nettverksenheter som brytere, rutere, knutepunkter, broer, repeatere, etc. Denne typen nettverk krever vanligvis en administrativ sjekk på heltid, da feilen kan føre til massivt tap av data eller tyveri.

Et lett kjent eksempel er Internett.

Nettverksenheter og vilkår

Det er forskjellige nettverksenheter tilgjengelig, og mange terminologier brukes. La oss finne om følgende.

Router

En ruter brukes til å koble forskjellige nettverk sammen. For at to eller flere LAN skal kobles sammen, trenger du en ruter. Det er ansvarlig for banenes bestemmelse av sendte data. Ruteren blir sett på som en lag tre enhet, på grunn av det faktum at den fungerer på lag 3 av OSI (Open System Interconnection) kommunikasjonsmodell, og den benytter seg av IP-adresser på grensesnittet.

Bytte om

Bryteren er ansvarlig for å koble datamaskinene sammen. Bryteren er en viktig ryggrad i LAN. Da det gir en mulighet for forskjellige datamaskiner som skal kobles sammen. Denne enheten er kjent for å fungere i lag 2 i OSI-modellens kommunikasjonsstandard. Derfor er det et lag to enheter. Bryteren er en forbedret form for en bro.

Trådløs ruter

Du har kanskje hjemme. En trådløs ruter hjelper deg med å koble til flere enheter uten ledning.

Vanligvis kjent som wi-fi-nettverk og brukt til å distribuere Internett til flere enheter hjemme, butikk eller på kontoret.

Tilgangspunkt

Et tilgangspunkt brukes i stedet for en bryter i trådløst nettverk.

OSI-modell

OSI-modellkonsept designet for å standardisere kommunikasjonssystemet mellom enheter i et nettverk. Den består av syv lag.

 • Fysisk
 • Data lenke
 • Nettverk
 • Transportere
 • Økt
 • Presentasjon
 • applikasjon

Hub

Hub er også kjent som en multi-port repeater på grunn av sin likhet med repeateren, selv om det er spesifikke enheter som kalles repeatere. Navet ble også brukt til å koble datamaskiner og dele data mellom dem, men det brukes nå hovedsakelig som en repeater for å gjenta signaler fra lange avstander. Navet er kjent som et lag en enhet (på OSI-modellen), også repeateren.

Ethernet

Ethernet til kablings- og havnesystemet involvert i nettverk. Nettverkskablene blir referert til som Ethernet-kabler, og de brukes til å koble en datamaskin til alle andre nettverksenheter eller for en datamaskin til datamaskinforbindelse. Den vanligste av disse er RJ45-kontakten.

På Cisco-enheter er Ethernet-porter på en ruter eller bryter kjent som raske ethernet-porter, de fleste er angitt med bokstaver og tall i henhold til hvordan de ordnet. For eksempel er den første Ethernet-porten på en ruter merket Fa0 / 0, mens den for en bryter er Fa0 / 1.

IP adresse

IP betyr internettprotokoll.

IP-adressen er en 32-biters adresse gitt til datamaskiner, brytere og rutere, slik at de enkelt kan lokaliseres av andre enheter i nettverket. Dette finnes i to versjoner for øyeblikket, som er IPv4 (IP versjon 4) og IPv6 (IP versjon 6).

IPv4 er den mest brukte. Det er skrevet som et sett med 12 tall atskilt med prikker i tre (r), for eksempel 192.168.231.254, eller det kan skrives kortere hvis det første tallet er null, dvs. 010.002.001.001 kan skrives som 10.2.1.1

IPv6 er foreløpig ikke veldig vanlig i bruk. Det ble utviklet da utfordringene med å øke uttømming av IP-adresser måtte møtes. Det er skrevet i skjema 2031: 0000: 130F: 0000: 0000: 09C0: 876A: 130B. Den inneholder både tall og alfabeter.

Vil du finne ut din offentlige Internett-IP? Prøv dette IP-verktøyet mitt.

MAC

MAC-adresse (Media Access Control) er en 64-bits produsentadresse som er brent på hovedkortene til datamaskiner, rutere og brytere. Hver datamaskin, bryter eller ruter har en MAC-adresse som er unik for seg selv. Dette er en kilde til unik identitet til elektroniske enheter for enkel gjenkjennelse. Det er like unikt som menneskets fingeravtrykk.

Nettverksmaske

Undernettmaske er med på å bestemme klassen til en IP-adresse, ettersom den er tilordnet datamaskiner, rutere eller brytere ved siden av en IP-adresse for å tydeliggjøre klassen eller nettverket.

 • For klasse A IP-adresse – undernettmaske, er skrevet som 255.0.0.0
 • For IP-adresse i klasse B – er nettverksmaske skrevet som 255.255.0.0
 • For IP-adresse i klasse C er undernettmaske skrevet som 255.255.255.0

Domain Name Service (DNS)

DNS er en tjeneste for å oversette eller transformere menneskelige lesbare navn til IP-adresser og omvendt. Du kan bruke en DNS-oppslag for å finne ut den løpende IP-adressen.

Dynamisk vertskonfigurasjonsprotokoll (DHCP)

DHCP er en tjeneste for automatisk tildeling av IP-adresser til vertsenheter som datamaskiner. Denne funksjonen utføres av en ruter (bare når den er konfigurert til å gjøre det).

Virtual Local Area Network (VLAN)

VLAN er en metode for logisk å skille et LAN og få det til å se ut som forskjellige nettverk i ett. Fysisk er det ett nettverk, men logisk nok er de forskjellige nettverk. Dette gjøres med en bryter (bare når du er konfigurert til det).

WI-FI

Wi-Fi er en metode for å koble datamaskiner til et nettverk uten bruk av kabler, dvs. trådløst nettverk, som innebærer bruk av Wi-Fi-aktiverte datamaskiner, tilgangspunkter, trådløse rutere osv..

skalerbarhet

Dette er et nettverks evne til å utvide slik at det gir rom for flere enheter å bli koblet sammen og integrert i nettverket uten å forårsake større endringer i hele nettverket.

Konklusjon

Jeg håper dette gir deg en ide om grunnleggende vilkår for datanettverk. Hvis du ikke er teknologier og er interessert i å lære mer om nettverk, så sjekk ut dette genialt nettkurs.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector