5 Alat Sumber Terbuka Teratas untuk Menguruskan Pelayan OpenStack

Urus OpenStack dengan cekap dengan alat sumber terbuka ini.


Dalam dunia awan, asas utama adalah mengotomatisasi segala sesuatu ketika kelihatan seperti perkhidmatan awan atas permintaan. Bekerja dalam pengeluaran perisian biasanya disebabkan oleh penerapan berterusan dan mengoperasikan persekitaran yang diedarkan di seluruh dunia, khususnya dengan perkhidmatan awan atas permintaan.

OpenStack adalah platform sumber terbuka yang membolehkan anda membina awan Infrastruktur sebagai Perkhidmatan (IaaS) yang menggunakan perkakasan komoditi. Teknologi di sebalik OpenStack terdiri daripada rangkaian projek serupa yang menyediakan pelbagai komponen untuk penyelesaian infrastruktur awan. Ia dapat menangani sejumlah besar penyimpanan, dan sumber jaringan baik di pusat data sebagai awan individu atau di luar sebagai awan umum.

Untuk mengurus infrastruktur awan OpenStack, anda perlu menguruskan konfigurasi setiap perkhidmatan awan. Kelebihan utama OpenStack adalah bahawa ia terdiri dari skalabiliti mendatar, sehingga menjadi jelas untuk menambahkan rangkaian dan sistem penyimpanan untuk mengembangkan awan dari masa ke masa.

Untuk mengetahui OpenStack, lihat ini kursus penting.

Bahagian penting dari skalabilitas awan adalah nilai masa yang diperlukan untuk mengatur dan menjalankan awan dan dengan itu meningkatkan, serta mengurangkan kos operasi. Untuk semua ini, apa yang diperlukan adalah infrastruktur penyebaran dan konfigurasi automatik yang menggabungkan sistem pengurusan konfigurasi.

Banyak alat sumber terbuka tersedia untuk memasang, mengurus, dan menjalankan awan OpenStack. Soalan yang paling penting ialah bagaimana memilih yang terbaik.

Chef

Chef adalah kerangka automasi yang hebat yang memudahkan penyediaan pelayan dan aplikasi ke lokasi sebenar, maya, atau awan, tidak kira sejauh mana infrastrukturnya. Chef adalah produk yang hanya difokuskan pada pangkalan pengguna pemaju. Chef merangkumi buku masakan untuk melibatkan diri dengan pelbagai pilihan OpenStack.

Ini menggunakan Ruby sebagai bahasa pengaturcaraan dan terdiri dari portal yang dapat dicari di mana seseorang dapat memperoleh teknik dan buku masakan yang disumbangkan oleh masyarakat. Chef mengautomasikan pengendalian menguruskan konfigurasi, memastikan sistem dikonfigurasi dengan betul dan konsisten.

Chef mempunyai seni bina berasaskan ejen yang melibatkan pelanggan pada setiap contoh VM atau pelayan sambil diketuai oleh ejen induk pusat. Chef juga mendapat sokongan luas dalam bentuk banyak buku masakan dan dokumentasi. Beberapa ciri-cirinya termasuk:

 • Gunakan definisi deklaratif mudah untuk tugas pentadbiran yang mudah.
 • Konfigurasikan pelbagai perkhidmatan SaaS berasaskan awan, dan satukan API penyediaan awan
 • Ia menyajikan satu proses untuk menguruskan ladang di premis dan awan.
 • menjadikan infrastruktur sangat fleksibel, boleh versi dan boleh diuji dengan tepat
 • Memastikan konfigurasi yang konsisten sepanjang kitaran hidup pembangunan
 • Peralihan konfigurasi yang betul secara automatik
 • Ia terdiri daripada Chef Development Kit, yang mempunyai alat pengujian yang kuat untuk mengesahkan perubahan infrastruktur

Alat automasi dan konfigurasi IT ini sesuai untuk projek Infrastruktur yang berpusat pada pembangunan. Ia menyediakan pengurusan konfigurasi dan banyak tugas pengurusan infrastruktur menggunakan Resipi.

Tidak boleh difahami

Tidak boleh difahami adalah alat automasi infrastruktur, yang memberikan sokongan untuk mengkonfigurasi sistem, menyebarkan perisian, dan mengatur tugas intensif IT yang lebih maju seperti penyebaran yang konsisten dan waktu henti sifar semasa memasang kemas kini. Modul OpenStack Ansible dapat digunakan untuk menguruskan segala macam operasi cloud.

Ansible melampaui lebih dari sekadar penggunaan sederhana.

Matlamat utama Ansible adalah kesederhanaan dan kemudahan penggunaan. Lebih jauh lagi, fokus utama terhadap keselamatan dan kebolehpercayaan. Ansible menyediakan alat yang kuat untuk mengatur dan mengurus OpenStack – untuk menyediakan, mengkonfigurasi dan menyebarkan aplikasi dan berfungsi di atas awan.

Ia berdasarkan seni bina tanpa agen yang mudah, jadi tidak perlu mengkonfigurasi VM atau stesen kerja sebelum pemasangan. Ansible biasanya dapat bekerja dengan mereka melalui baris perintah. Beberapa ciri-cirinya termasuk:

 • Ia menyediakan penyelesaian mudah untuk semua masalah pengurusan konfigurasi.
 • Membolehkan konfigurasi infrastruktur IT yang boleh dipercayai dan berulang
 • Ia direka untuk dipelajari dengan mudah untuk pentadbir dan pembangun.
 • Menyediakan pentadbir sistem bahasa kawalan yang menggunakan modul atau rutin untuk menghasilkan segala macam tugas pada nodeSistem pengurusan konfigurasi jarak jauh yang paling selamat
 • Ia terdiri daripada 1300+ modul dengan komuniti aktif untuk sokongan dan pembangunan.

Bahan api

Bahan api adalah alat berasaskan GUI untuk pentadbir sistem untuk mengatur dan mengurus OpenStack Cloud. Fuel adalah projek OpenStack di hulu yang berkonsentrasi pada mengotomatisasi penggunaan dan pengujian OpenStack dan pelbagai pilihan pihak ketiga.

Bahan api mengesan secara automatik semua nod maya yang disambungkan dari grid. Ia terdiri daripada beberapa komponen yang berasingan. Beberapa komponen juga dapat digunakan kembali secara berasingan dari Bahan Bakar tanpa pengubahsuaian, dan beberapa melibatkan sedikit perubahan. Berikut adalah beberapa ciri-cirinya.

 • Ia melakukan pemeriksaan pasca penyebaran dan juga melakukan ujian untuk mengesahkan OpenStack Cloud yang digunakan.
 • Ia boleh berputar dan mengurus banyak kluster OpenStack
 • Ini termasuk sokongan untuk CentOS dan Ubuntu
 • Ini membantu sysadmin untuk melacak log masa nyata melalui GUI OpenStack Cloud.

Boneka

Boneka adalah Bahasa Deklaratif untuk pakej ‘tulis sekali menggunakan banyak’ untuk konfigurasi Openstack atas permintaan dan pengurusan versi. Boneka digunakan dalam penyediaan klien / pelayan atau dalam mod tanpa pelayan, di mana klien secara berkala meninjau pelayan untuk keadaan yang diperlukan dan menyampaikan kembali catatan status ke pelayan.

Boneka dapat merancang, menaik taraf, dan menguruskan nod sepanjang kitaran hidup mereka. Semua modul dan konfigurasi dihasilkan dengan bahasa khusus Boneka berdasarkan Ruby atau Ruby itu sendiri, dan oleh itu, akan memerlukan kepakaran program dalam pengembangan kemahiran pentadbiran sistem. Ia melibatkan UI Web dan alat pelaporan.

Puppet Enterprise membolehkan pengurusan node masa nyata menggunakan modul prebuilt yang terdapat pada pelayan induk. Alat pelaporan dikembangkan sepenuhnya, memberikan perincian mendalam tentang bagaimana kinerja ejen dan perubahan apa yang telah dilakukan. Beberapa ciri-cirinya termasuk:

 • Ia menyokong automasi skala penuh dengan pelaporan dan faktor pematuhan tertentu.
 • Ia mempunyai integrasi dan modul dari Forge
 • Membuat penampalan dan pengemaskinian bebas tekanan.
 • Membuat konfigurasi garis dasar yang keras untuk memenuhi standard peraturan
 • Mengautomasikan dan menegakkan pengurusan tampalan dan mengurangkan kerentanan yang berpotensi.

Kompas

Kompas adalah untuk penggunaan dan pengurusan automatik OpenStack.

Ini mengurangkan kerumitan, menguruskan masa, dan mengawal segala macam kesalahan dalam pengurusan pelayan pusat data. Ia menyokong dalam bootstrap kumpulan pelayan yang berkorelasi dengan platform awan dari nod logam yang terdedah.

Kompas membantu pentadbir sistem dalam menentukan perkakasan, menggunakan OS dan hypervisor, dan juga memberikan pengurusan konfigurasi yang komprehensif. Beberapa lagi ciri seperti di bawah.

 • Membolehkan pelaksanaan rasa konfigurasi yang berbeza melalui metadata.
 • Membantu dalam penyediaan bootstruktur menyiapkan dan juga menyediakan kebolehprograman bagi pengendali untuk melakukan ini.
 • Melaksanakan kepanjangan melalui asimilasi beberapa alat konfigurasi kluster OpenStack.
 • Inti Kompas bergabung dengan banyak alat lain untuk penemuan sumber, perancangan OS, dan penggunaan pakej.

Kesimpulannya

Anda harus memeriksa dan menguji setiap alat dari hujung anda untuk memastikan mana yang memenuhi keperluan anda. Ketika datang ke OpenStack, terdapat cukup alat dan teknik untuk mengurangkan sakit kepala pemasangan dan persediaan; Saya cadangkan menggunakan Fuel atau Ansible jika anda mempertimbangkan untuk menubuhkan cloud peribadi. Anda juga akan senang membaca tentang 8 Cloud Object Storage untuk Menyimpan Awam & Data Peribadi.

TAG:

 • Sumber terbuka

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector