10 Alat Linux yang Perlu Diketahui sebagai Sysadmin

Cepat atau lambat, semua pentadbir sistem menghadapi cabaran mentadbir pelayan.


Dan, alat-alat datang untuk menyelamatkan nyawa sysadmin.

Sebagai sysadmin, anda tidak hanya menggunakan OS teras (Linux atau Windows) tetapi juga menangani apa yang dihoskan pada mereka. Ini boleh berupa pangkalan data, pelayan aplikasi, pelayan web, aplikasi pemesejan, caching, dll. Alat berikut harus membantu anda dalam banyak cara.

Peta Zen

Apabila anda perlu menemui masalah berkaitan rangkaian, Peta Zen akan datang untuk menyelamatkan. Ini bukan alat yang akan anda gunakan setiap hari untuk mentadbir sistem anda, tetapi ia akan terbukti sangat berharga ketika keperluan untuk mengimbas rangkaian untuk menyelesaikan masalah timbul.

Ini adalah bahagian depan untuk pengimbas rangkaian Nmap yang tidak hanya berjalan di Linux tetapi juga di Windows, BSD, versi lain dari Unix, dan macOS. Selain pengimbasan rangkaian, Zenmap dapat digunakan untuk pengujian penembusan dan pemindaian port, baik oleh sysadmin yang berpengalaman maupun yang baru.

Zenmap dapat menyimpan profil, yang tentunya merupakan salah satu kelebihannya. Profil ini boleh digunakan semula untuk imbasan kemudian.

Webmin

Ini alat sehenti menawarkan antara muka berasaskan web untuk mentadbir setiap aspek pelayan Linux. Dari perkongsian fail ke DNS, ke pelayan web Apache dan pelbagai pangkalan data. Sekiranya anda memerlukan sesuatu yang tidak termasuk dalam pakej lalai, anda boleh memilihnya dari katalog besar modul pihak ketiga yang membawa fungsi tambahan.

Anda hanya perlu memuat turun versi terbaru dan menyalinnya ke folder utama pelayan. Selepas itu, anda hanya menjalankan perintah: dpkg -i webmin_ (versi) .deb. Dan itu sahaja.

Kokpit

Kokpit adalah alat pentadbiran pelayan lain. Ini menonjol sebagai “mesra pemula”: mudah digunakan, ringan dan sederhana, namun sangat kuat. Ia menawarkan GUI berasaskan web yang memfasilitasi tugas admin penyimpanan, memulakan / menghentikan perkhidmatan, pemeriksaan jurnal, dan pengurusan penyediaan berbilang pelayan.

Alat ini dibuat untuk Red Hat, tetapi ia berjalan pada banyak pengedaran pelayan Linux, selain Red Hat Enterprise Linux (RHEL): Fedora, Arch Linux, Ubuntu, CentOS, antara lain.

Prosedur pemasangan berbeza untuk setiap pengedaran. Dalam beberapa pengedaran, seperti Fedora, CentOS dan RHEL, Cockpit boleh didapati di repositori rasmi. Pada yang lain, seperti Debian, Ubuntu, dan Linux Mint, anda boleh memasang Cockpit dari PPA rasminya.

cPanel

cPanel adalah alat pentadbir berasaskan web yang membolehkan anda mengkonfigurasi dan mengurus laman web dan perkhidmatan pelanggan anda. Ini merangkumi hampir semua yang anda bayangkan, termasuk surat, domain, pangkalan data, fail dan banyak lagi. Itu tidak percuma tetapi sejauh ini merupakan pilihan utama untuk web hosting kerana membantu mengurangkan kos dan usaha dalam pengurusan pengguna dan penyelenggaraan pelayan.

Apa yang disukai oleh sysadmin dan hos web mengenai cPanel ialah ia mempunyai segalanya di satu tempat, dan sangat mudah untuk menambahkan domain dan membuat akaun e-mel.

Shorewall

Ini alat menambah lapisan abstraksi untuk mencapai konfigurasi Netfilter tahap lebih tinggi. Shorewall membaca fail konfigurasi dan mengkonfigurasi Netfilter di kernel Linux, dengan sokongan utiliti ip, tc, iptables, dan iptables-restore. Kelebihan menggunakan Shorewall adalah bahawa ia membahagikan antara muka menjadi zon, memberikan tahap akses yang berbeza untuk masing-masing.

Ini membolehkan pengguna beroperasi pada kumpulan komputer yang disambungkan ke antara muka, dan bukannya mengerjakan kumpulan alamat. Pengguna boleh menggunakan dasar yang berbeza untuk setiap zon dengan mudah.

Nagios

Ini alat pemantauan rangkaian sumber terbuka dilancarkan pada tahun 2002 dengan nama NetSaint. Sejak itu, Nagios telah pergi jauh, memberikan reputasi yang kuat untuk melakukan pelayan pemantauan pekerjaan dan peranti rangkaian yang hebat. Ia berfungsi dengan baik di luar kotak ketika diberi tugas untuk memantau lingkungan dengan banyak protokol dasar. Nagios juga menyediakan pangkalan untuk utiliti pemantauan lain, seperti Naemon, Icinga, dan OP5.

Nagios menjadi hebat dokumentasi untuk anda memulakannya.

phpMyAdmin

Bagi mereka yang juga harus berurusan dengan penyelenggaraan pangkalan data, phpMyAdmin adalah alat klasik dan sangat popular. Sebab utama popularitinya mungkin mudah dibawa. phpMyAdmin berjalan di penyemak imbas web, yang bermaksud anda boleh menggunakannya dari mana-mana peranti, walaupun dari telefon pintar. Sebab lain adalah kerana ia merangkumi semua fungsi yang diperlukan untuk menguruskan pangkalan data, dan secara praktikal anda tidak perlu tahu bagaimana menulis pertanyaan dalam SQL untuk melakukannya.

Boneka

Untuk menguruskan peningkatan jumlah pelayan yang berjalan di rangkaian korporat, sebagai pentadbir Linux, anda memerlukan alat terbaik untuk melakukan pengurusan orkestrasi dan konfigurasi. Salah satu alat ini adalah Boneka, lengkap apabila anda mengambil kira antara muka pengguna, modul dan tindakan yang tersedia.

Boneka tidak hanya menunjukkan kepada anda gambaran keseluruhan ekosistem pelayan Linux tetapi juga merangkumi hampir semua sistem operasi lain yang mungkin beroperasi dalam rangkaian, memberikan anda gambaran mendalam tentang masing-masing. Pemasangannya mudah.

Meja Kerja MySQL

Bagi anda yang perlu menguruskan pangkalan data MySQL tetapi tidak menyukai GUI berasaskan web, merasa lebih selesa dengan aplikasi berjendela tradisional, maka Meja Kerja MySQL adalah alat anda. Sisi terang aplikasi ini ialah pemasangannya sangat mudah dan mempunyai antara muka grafik yang mudah digunakan, mengelompokkan setiap tugas MySQL yang mungkin perlu anda laksanakan.

Ia menawarkan beberapa barang menarik, seperti undo / redo tanpa had, beberapa sambungan MySQL dan pemodelan visual data dan skema. Ia juga dapat diotomatiskan melalui skrip dan diperluas melalui plugin. Satu-satunya kelemahan MySQL Workbench ialah, tidak seperti phpMyAdmin, untuk menguasainya anda memerlukan pengetahuan mengenai SQL.

Nmap

Pentadbir rangkaian mempunyai banyak pilihan apabila mereka perlu memilih alat pemantauan yang mampu melakukan pemetaan rangkaian dan pengimbasan port. Antaranya, standard de facto adalah Nmap, kerana gabungan kebolehgunaan dan keserbagunaannya. Pentadbir rangkaian menggunakannya untuk penemuan rangkaian dan pengesanan kerentanan. Ia dapat mengimbas semua host yang ada di rangkaian, membuat senarai semua perkhidmatan yang mereka berikan.

Dengan cara ini, pentadbir dapat mencari port terbuka dan mengambil langkah yang sesuai untuk mengurangkan risiko keselamatan.


Pengguna Nmap bersetuju bahawa ia dapat menyesuaikan diri dengan baik dengan persekitaran yang memerlukan pengenalan titik akhir atau pengimbasan kerentanan. Walau bagaimanapun, anda memerlukan tahap pengalaman tertentu untuk mentafsirkan outputnya dengan betul.

Hanya hujung gunung es

Keindahan Linux terletak kerana ia adalah sumber terbuka, terdapat ribuan pemaju di luar sana yang ingin hadir dengan utiliti baru yang akan menjadikan mereka pahlawan untuk semua pentadbir sistem. Utiliti yang kami sebutkan di sini hanya sebilangan besar yang ada. Namun, secara keseluruhan, mereka terdiri dari sekumpulan item yang pastinya akan menjadi bagian dari kotak alat setiap sysadmin, tanpa mengira gaya kerjanya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

    Комментарии закрыты.

    Adblock
    detector