Bagaimana Mengenkripsi Fail untuk Melindungi Data Peribadi dan Perniagaan?

Penyulitan dapat melindungi data dari mata yang tidak diingini. Ia dapat memberikan keselamatan data yang berkesan, tetapi kebanyakan pengguna tidak menyedarinya.


Enkripsi boleh didefinisikan sebagai “terjemahan data ke dalam kod rahsia”. Ini adalah kaedah terbaik untuk mencapai keselamatan data. Untuk mengakses atau membaca data dari fail yang dienkripsi, anda mesti mempunyai kunci rahsia atau, dengan kata mudah, kata laluan yang akan membantu anda dalam penyahsulitan fail. Untuk algoritma keselamatan, data yang tidak dienkripsi dikenal sebagai teks biasa, sedangkan data yang dienkripsi dikenal sebagai ciphertext.

Data dalam fail yang dienkripsi disimpan sebagai kod kompleks yang sukar untuk dipecahkan dalam jangka masa yang munasabah. Oleh itu, penyulitan dianggap sebagai salah satu kaedah terbaik untuk melindungi data peribadi atau perniagaan. Untuk mana-mana syarikat, termasuk data kesihatan, kewangan, atau undang-undang, keselamatan sangat penting.

Meninggalkan data yang tidak disulitkan sama ada di storan awan seperti Google Drive, DropBox, atau OneDrive atau di komputer peribadi anda sama seperti membiarkan pintu anda tidak terkunci. Setelah penyerang mengetahui bahawa data anda tidak disulitkan, menjadi mudah untuk menyasarkannya.

Semasa memuat naik data anda di awan atau menyimpannya pada sistem, anda harus berusaha melindunginya melalui penyulitan. Ini berlaku untuk peribadi dan organisasi, kedua-duanya.

Kelebihan Penyulitan

Teknologi penyulitan data tersedia secara meluas yang dilaksanakan melalui beberapa algoritma kriptografi. Terdapat beberapa kelebihan.

Integriti Data – Meningkatkan perlindungan data dan integriti maklumat. Namun, enkripsi sahaja tidak dapat memberikan integriti, tetapi dengan melindungi data penting, ia dapat menyimpan data dari penggodam yang dapat digunakan oleh perniagaan dalam membuat keputusan perniagaan.

Perlindungan Privasi – Data di telefon atau komputer atau di awan dapat memiliki maklumat sensitif. Peretas dapat mengakses dan menggunakan maklumat peribadi anda dari peranti anda dan menggunakannya dengan cara yang tidak sah di mana enkripsi data dapat dibuktikan sebagai perlindungan privasi untuk data anda.

Tingkatkan Kepercayaan – Banyak perniagaan mungkin tidak memerlukan keselamatan data, tetapi untuk menunjukkan kepada pelanggan mereka betapa seriusnya keselamatan pelanggan mereka, mereka menggunakan penyulitan. Penggunaan enkripsi data dapat meningkatkan kepercayaan pelanggan kerana mereka akan mengetahui betapa seriusnya anda menjaga privasi data.

Bekerja dari jauh – Banyak syarikat lebih suka pekerja jarak jauh. Para pekerja diharapkan dapat menggunakan peranti yang disulitkan. Walau bagaimanapun, dalam kes kerja jarak jauh, risiko pelanggaran data cukup tinggi. Penyulitan data dapat memastikan bahawa maklumat benar-benar selamat.

Seterusnya, mari kita meneroka beberapa perisian penyulitan terbaik yang tersedia untuk Windows dan macOS.

Encrypto

Dengan penyulitan AES-256, Encrypto menjadikan perkongsian fail menjadi lebih selamat. Cukup masukkan fail atau folder anda ke dalamnya, tetapkan kata laluan, dan anda sudah bersedia untuk menghantarnya kepada rakan atau rakan sekerja tanpa perlu risau tentang keselamatan.

Oleh kerana orang yang akan anda kirimi fail akan diketahui oleh anda, anda juga boleh menetapkan petunjuk kata laluan. Ini memastikan penerima hanya dapat mengetahui petunjuknya, dan tidak mungkin orang lain dapat membukanya.

Encrypto tersedia untuk Mac dan Windows.

NordLocker

Dari syarikat teknologi di belakang NordVPN dan NordPass, NordLocker adalah produk mereka yang lebih hebat dari yang lain. Anda boleh memulakan dengan penyulitan percuma 2GB ke fail anda, seperti:

 • Gambar
 • Video
 • Catatan peribadi
 • ID & kata laluan
 • Dokumen kewangan
 • Sebarang fail rahsia

Sebilangan besar ini dimaksudkan untuk dirahsiakan dengan segala cara, dan dengan menyulitkannya melalui NordLocker, anda menghalangnya daripada dieksploitasi dengan banyak cara. Anda juga boleh memilih untuk menyulitkan fail anda sebelum memuat naiknya di laman web penyimpanan awan; hanya untuk berjaga-jaga, tidak ada yang dapat mengaksesnya.

Penyelesaian ini menggunakan Argon2, AES256, ECC (dengan XChaCha20, EdDSA, dan Poly1305), yang merupakan cipher dan prinsip yang paling maju. Anda boleh yakin fail anda disimpan pada tahap keselamatan tertinggi.

Seperti yang dinyatakan di atas, anda mendapat enkripsi fail 2GB dan sokongan 24/7 secara percuma. Sekiranya anda mahukan penyulitan tanpa had, anda boleh memilih rancangan premium dengan harga hanya $ 1 / bulan.

Boxcryptor

Satu lagi perisian yang mengagumkan untuk menyulitkan fail anda, Boxcryptor menggunakan penyulitan hujung-ke-hujung yang terkemuka untuk lebih daripada 30 penyedia awan yang berbeza. Penampilannya bukanlah yang paling mesra, tetapi sangat mudah didekati dan mudah digunakan.

Setelah memasang alat itu, secara automatik akan mencari folder penyimpanan awan yang ada di sistem anda dan menambahkannya sebagai lokasi. Setelah selesai, anda tidak perlu berbuat banyak. Cukup seret dan lepaskan fail atau folder ke lokasi yang betul, dan ia akan disulitkan sendiri.

Selain berkongsi melalui penyedia penyimpanan awan, anda juga dapat berkongsi fail terus ke pengguna Boxcryptor yang lain. Ia percuma untuk kegunaan peribadi selagi anda menggunakan satu penyedia storan awan. Untuk menggunakan lebih daripada itu dan mengakses lebih banyak ciri, anda boleh menaik taraf bermula dari $ 48 / tahun.

Tresorit

Dipercayai oleh lebih 10,000 organisasi, Tresorit berfungsi di hampir semua peranti. Tidak kira, jika anda berada di rumah, di jalan raya, atau di pejabat anda, berkongsi fail dengan selamat, harus selalu menjadi keutamaan, dan penyelesaian ini memungkinkan.

Selain itu, penting untuk diperhatikan bahawa Tresorit adalah syarikat Switzerland, dan Switzerland terkenal dengan dasar berkecuali dan undang-undang perlindungan data yang kuat. Tidak mungkin fail anda akan didekripsi di pelayannya, terutamanya kerana menggunakan kunci AES — 256.

Anda boleh memulakan percubaan percuma mereka dan meneruskannya dari sana.

Cryptomator

Cryptomator sepenuhnya terbuka dan berfungsi dengan Windows, Mac, dan Linux. Ia menggunakan teknologi yang disebut “Transparent Encryption”, yang pada dasarnya bermaksud anda hampir tidak akan melihat perbezaan dalam bekerja dengan fail anda. Ia menghasilkan cakera keras maya untuk semua fail anda yang berada di penyimpanan awan anda dan menyulitkannya untuk akses yang selamat.

Perkara yang hebat adalah, anda tidak perlu mempelajari aliran kerja atau fungsi yang rumit untuk menjadikannya berfungsi. Cryptomator direka dengan cara yang membolehkan anda menyulitkan dan mengakses fail anda seperti yang anda lakukan tanpanya.

Oleh kerana perisian ini adalah sumber terbuka, anda boleh memilih untuk membayar jumlah yang anda mahu memuat turunnya. Sebenarnya, anda boleh memuat turunnya secara percuma juga. Walau bagaimanapun, adalah amalan yang baik untuk mencuba dan menyokong pencipta, yang sangat saya cadangkan.

AxCrypt

Menjadi pilihan editor PCMag selama lima tahun berturut-turut, AxCrypt memberikan beberapa ciri canggih dalam susun atur yang sederhana. Anda boleh berkolaborasi dengan ahli pasukan anda dan membiarkan mereka membuka fail yang disulitkan anda dengan kata laluan tertentu. Semua fail yang melalui AxCrypt dijamin dengan enkripsi AES 128-bit atau 256-bit.

Selain daripada itu, anda boleh:

 • Fail storan awan selamat secara automatik
 • Urus dan akses kata laluan di mana sahaja anda berada
 • Buka fail yang disulitkan pada peranti mudah alih anda
 • Tukar bahasa ke bahasa Turki, Korea, Rusia dan beberapa yang lain

Anda boleh memuat turun dan mula menggunakan pelan percuma mereka dengan segera atau memilih yang premium bermula dari $ 34 / tahun.

Kunci Folder

Dengan muat turun lebih dari 56K, Kunci Folder membolehkan anda menyulitkan data dan folder untuk dikongsi kemudian dengan selamat. Ia telah memenangi beberapa anugerah dan dinilai tinggi di platform seperti CNET dan Softonic. Sebagai tambahan kepada ciri tradisional yang anda lihat pada perisian enkripsi, Folder Lock membolehkan anda:

 • Kata laluan melindungi pemacu USB / luaran
 • Menghancurkan atau memadam fail secara kekal
 • Kosongkan sejarah Windows
 • Dayakan mod siluman
 • Simpan maklumat pembayaran dengan selamat
 • Sandarkan fail yang disulitkan pada pelayan awan yang selamat

Ia tersedia dalam beberapa bahasa yang berbeza, dan anda boleh memuat turunnya secara percuma untuk mencuba ciri-ciri asas.

Hat.sh

Alat yang sangat mudah dan percuma untuk menyulitkan / menyahsulit fail anda, Hat.sh boleh menjadi penyelesaian cepat bagi orang yang tidak mahu memuat turun perisian. Yang anda buat hanyalah, lawati laman web mereka, muat naik fail anda dan kemudian tambahkan kunci penyahsulitan untuk menghasilkan fail anda yang baru disulitkan. Anda kemudian boleh menekan butang muat turun dan menyimpannya ke sistem anda.

Hanya kerana ia mudah dan percuma, itu tidak bermaksud tidak selamat. Sebenarnya, ia dijamin dengan algoritma AES-256-GCM. Dan perkara yang baik adalah, tiada fail anda disimpan di pelayannya. Semuanya dihapuskan semasa anda keluar dari laman web.

Secara keseluruhan, saya suka alat ini dan setiap hari akan mengesyorkannya, terutama bagi mereka yang sedang sibuk. ��

Kesimpulannya

Seharusnya tidak ada kompromi dalam hal keamanan data. Pastikan anda menggunakan mana-mana alat di atas untuk melindungi fail anda dan semoga tidak menjadi mangsa manipulasi data.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map