9 Alat Pemantauan Pengguna Sebenar Terbaik untuk Meningkatkan Pengalaman Pengguna

Untuk mendapatkan gambar RUM (Pemantauan Pengguna Sebenar), bayangkan laman web anda adalah ladang semut, dan pengguna anda adalah semut. RUM membersihkan dinding ladang anda, membiarkan anda melihat dengan tepat dari mana pengguna datang, apa yang mereka lakukan, masalah apa yang mereka ada, dan berapa lama masa mereka berinteraksi dengan laman web anda.


Ringkasnya, RUM memberi anda idea tentang jenis pengalaman pengguna yang ditawarkan oleh laman web anda.

Ini adalah teknik pengujian berdasarkan interaksi pengguna sebenar. RUM memantau pengguna sebenar dan menangkap data prestasi untuk membentuk metrik utama, seperti jalur transaksi, responsif, dan masa muat halaman. Alat ujian menganalisis pengalaman pengguna dalam masa nyata, memerhatikan interaksi mereka dengan laman web atau aplikasi.

Mengapa RUM penting?

Mari kita pertimbangkan lagi ladang semut: anda menikmati menonton semut anda, jadi anda akan melakukan yang terbaik untuk menjadikannya selesa. Pengunjung ke laman web anda juga harus merasa selesa semasa mereka menginap. Tetapi, tidak seperti semut di ladang, mereka dapat dengan mudah pergi jika mereka tidak bersenang-senang. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui bagaimana perasaan mereka agar mereka terus melayari halaman anda selama mungkin.

RUM mendapat data mengenai pengguna sebenar yang berinteraksi dengan laman web anda, tidak seperti teknik pemantauan sintetik, yang menggunakan alat automatik, atau robot, yang meniru tindakan pengguna secara terancang dan mendapat hasil berdasarkan tindakan tersebut. Kedua-dua pendekatan memberikan pandangan yang berbeza mengenai tingkah laku laman web anda, jadi untuk lebih memahami masalah yang mempengaruhi pengalaman pengguna, alat dan teknik yang ideal harus menggabungkan pemantauan pengguna dan sintetik sebenar untuk menunjukkan gambaran lengkap.

Uptrends

Untuk melaksanakan Menambah RUM, anda hanya perlu menyalin dan menampal coretan kod di laman web anda. Setelah anda melakukannya, skrip Uptrends mula mengumpulkan data mengenai pengalaman pengguna anda. Data tersebut memberi serangkaian papan pemuka RUM yang dapat Anda akses segera untuk memeriksa metrik utama seperti penggunaan halaman, prestasi per negara, penggunaan penyemak imbas, dan banyak lagi.

Penyelesaian pemantauan Uptrends menggabungkan data pengguna sebenar dengan hasil ujian pemantauan sintetik yang dilakukan oleh perisian mereka. Pemantauan sintetik Uptrends menghubungkan dari salah satu dari 209 lokasi di seluruh dunia ke laman web anda pada selang waktu yang ditentukan, melakukan interaksi, dan mengumpulkan data hasil. Hasil gabungan menawarkan gambaran lengkap kesihatan dan prestasi keseluruhan laman web anda.

Anda dapat melihat bagaimana prestasi laman web anda dari perspektif pengguna, dan mendapatkan pandangan mengenai profil pengguna ini dari alat analisis web, seperti Google Analytics. Data dapat dilihat di papan pemuka anda dalam beberapa minit, sehingga anda dapat melihat gambaran lengkap dengan mengumpulkan data dari semua paparan halaman.

Boomerang

Dilaksanakan sebagai perpustakaan JavaScript, Boomerang RUM mengukur masa muat halaman, metrik prestasi, dan ciri keseluruhan pengalaman menyemak imbas pengguna anda. Untuk menyiapkan alat, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan perpustakaan di halaman anda dan memanggil kaedah init. Setelah perpustakaan dipasang, data RUM mula mengalir ke pelayan anda untuk analisis lebih lanjut.

Untuk mengelakkan “kesan pemerhati” (mempengaruhi hasil eksperimen hanya dengan memerhatikannya), tujuan Boomerang adalah berjalan tanpa menambahkan masa muat ke halaman. Skripnya dapat dimuat secara asinkron, jadi walaupun boomerang.js tidak tersedia, skrip tidak akan menunda pemuatan halaman.

Boomerang adalah sumber terbuka, jadi tidak ada bayaran yang perlu dibayar. Anda baru memuat turunnya dari repositori GitHub, memasangnya mengikut arahan terperinci, dan mula memantau pengguna anda. Anda digalakkan untuk menyumbang kepada pengembangan Boomerang, menambahkan plugin, dan menyesuaikannya dengan keperluan yang berbeza. Ia mempunyai seni bina plugin yang luas dan dapat bekerja dengan laman web tradisional, klasik, dan moden, termasuk aplikasi satu halaman.

Titik tangkap

Penyelesaian pemantauan yang ideal tidak boleh meninggalkan titik buta tanpa disedari.

Itulah sebenarnya Titik tangkap Penyelesaian pemantauan Pengguna Akhir berjanji untuk dilakukan. Apabila anda mencampurkan persekitaran yang heterogen, seperti cloud, mobile, dan IoT, titik kegagalan mula berlipat ganda. Sementara itu, pengguna akhir menjangkakan masa memuatkan halaman yang cepat di semua peranti yang selalu ada, dan anda memerlukan penglihatan sepenuhnya ke perspektif pengguna untuk meningkatkan pengalaman mereka dan menyelesaikan masalah dengan segera.

Ia lebih daripada sekadar mengumpulkan data dan menunjukkannya di papan pemuka. Ini mengatur sistem peringatan yang mengirimkan peringatan kontekstual ketika kinerja turun dari tahap yang diharapkan. Papan pemuka bertenaga algoritma, yang bermaksud bahawa ia menunjukkan di mana masalah timbul. Mereka juga menunjukkan data sejarah dan tidak terkumpul, jadi anda tidak akan terlepas perincian yang penting.

Apabila anda membuat perubahan pada aplikasi, perubahan tersebut tidak selalu menghasilkan masa respons yang lebih baik atau kebolehpercayaan yang lebih besar. Pemantauan Catchpoint membantu anda memodelkan dan mengesahkan prestasi ketika melakukan ujian a / b pelepasan baru, melihat perincian tahap permintaan untuk halaman yang dikunjungi oleh pengguna sebenar.

Raygun

Pengguna menilai masa mereka lebih daripada sebelumnya: 40% dari mereka akan meninggalkan laman web setelah 3 saat menunggu halaman dimuat. Oleh itu, anda perlu memberi mereka pengalaman pantas, menemui dan menyelesaikan masalah prestasi yang mereka hadapi. Untuk melakukan itu, Raygun menawarkan data yang dapat ditindaklanjuti dari sesi pengguna sebenar, yang memungkinkan anda mendiagnosis mengapa mereka mengalami pengalaman yang buruk.

Ini dapat membantu anda meningkatkan pengalaman pengguna, menukar lebih banyak penjualan, dan meningkatkan prestasi front-end anda.

Raygun membolehkan anda melihat dengan jelas siapa yang menggunakan aplikasi anda dan masalah spesifik apa yang mereka hadapi. Ini membolehkan anda melihat setiap sesi pengguna, mengenal pasti kawasan yang bermasalah, dan kemungkinan penyelesaiannya. Alat ini juga dapat mengesan masalah prestasi front-end secara automatik yang boleh menyebabkan masa memuat yang mengecewakan. Dengan menelusuri kembali jalan yang dilalui pengguna untuk menavigasi laman web anda, anda dapat menganalisis di mana mereka mengalami kesalahan, tempat halaman terlalu banyak dimuat, atau di mana mereka hanya meninggalkan sesi.

Pingdom

Pingdom platform RUM yang bersatu dan holistik menjaga pemantauan aktiviti pengguna anda untuk mengesampingkan tekaan dan mula membuat keputusan berdasarkan data pelawat sebenar. Untuk memulakan pemantauan dengan Pingdom, anda hanya perlu menambahkan potongan JavaScript kecil ke halaman anda, yang hampir tidak menambah sedikit prestasi kecil.

Anda akan mula melihat bagaimana data pengunjung anda berkorelasi dengan platform, negara dan penyemak imbas, tidak kira sama ada hanya selusin atau lebih dari satu juta.

Anda boleh memasukkan URL dari mana anda mahu Pingdom mengumpulkan data dan parameter kepuasan yang diharapkan. Pilihan visualisasi yang komprehensif akan memberi anda pemahaman tentang bagaimana perubahan prestasi dapat mempengaruhi pengalaman pengunjung anda. Dengan begitu, anda akan dapat mengambil tindakan tepat pada waktunya, sebelum perniagaan anda terjejas.

Sama ada laman web anda mempunyai satu atau seribu halaman, dengan Pingdom RUM, anda boleh menganalisis bagaimana pelawat anda mengalami setiap halaman tersebut. Ciri pengelompokan halaman RUM menawarkan data agregat yang menunjukkan angka prestasi untuk halaman yang serupa.

Pelan harga bermula sekitar $ 42 sebulan untuk ciri standard dan skala hingga $ 228 sebulan untuk sekumpulan fungsi profesional. Bayaran ini merangkumi bukan hanya RUM tetapi juga pemantauan pelayan, pemberitahuan, dan pemantauan transaksi, antara barang-barang lain.

Rapidspike

Skrip RUM yang ringan dan disesuaikan adalah semua yang anda perlukan untuk disiapkan Pemantauan RUM Rapidspike. Skrip ini dilayan melalui sambungan yang selamat, jadi anda tidak perlu bimbang untuk menghasilkan kelemahan. Setelah dipasang, monitor RUM akan mula mengumpulkan jumlah lalu lintas dan kelajuan pemuatan halaman dari pelawat anda, mengenal pasti lokasi geografi, penyemak imbas, dan peranti yang digunakan.

Dengan merakam data langsung dari pengguna sebenar, anda akan dapat mengenal pasti masalah prestasi dalam masa nyata dan mengoptimumkan potensi laman web anda tanpa mengira lokasi atau teknologi pengguna.

Kumpulan grafik dan jadual membolehkan anda menganalisis metrik lalu lintas penting yang menunjukkan angka prestasi yang tepat. Angka-angka tersebut menunjukkan masa muat turun pengguna yang dibahagikan kepada masa muat turun rangkaian, pelayan, dan penyemak imbas, memberitahu anda di mana anda perlu menyelesaikan masalah kependaman dan menghilangkan masalah. Hasilnya adalah spesifik per halaman, untuk membantu melakukan analisis mendalam setiap halaman dalam laman web anda.

Elastik

Sekiranya anda sudah menggunakan metrik sistem perumahan di Elasticsearch, anda boleh mengembangkannya ke metrik aplikasi dengan Elastik alat APM sumber terbuka (pemantauan prestasi aplikasi).

APM mempunyai ruang lingkup yang lebih luas daripada RUM kerana bertujuan untuk meningkatkan ketersediaan aplikasi dan mengurangkan waktu henti dengan mengenal pasti masalah. UI khusus Elastic membolehkan anda melakukan tugas ini dengan mudah dan menumpukan perhatian untuk menyelesaikan perubahan yang bermasalah di peringkat kod. Akibatnya, selain meningkatkan prestasi aplikasi dan pengalaman pengguna, Anda akan mendapat kod sumber yang lebih baik dan lebih efisien dan kitaran pengembangan-pengujian-penerapan yang dikurangkan.

Dengan menggunakan penjejakan yang diedarkan, Elastic membolehkan anda melakukan urus niaga bersama untuk memahami bagaimana perkhidmatan anda berinteraksi sepenuhnya. Ini membolehkan anda memvisualisasikan panggilan perkhidmatan di seberang, mengesan masalah kependaman, dan mengenal pasti komponen yang perlu dioptimumkan. Metrik prestasi yang anda kumpulkan dengan alat APM Elastik dihantar ke Elasticsearch untuk memvisualisasikannya melalui papan pemuka yang telah dikonfigurasikan di Kibana.

Elastik menggunakan ciri pembelajaran mesin untuk mengesan masa tindak balas anomali dengan cara yang proaktif. Makluman yang dihantar melalui e-mel atau Slack akan memberi anda maklumat terkini mengenai prestasi kod anda, tanpa perlu terus menatap papan pemuka. Untuk mula menggunakan Elastic APM, anda perlu mendaftar di Elastic Cloud dan menyediakan pelayan APM mengikuti beberapa langkah mudah. Pelan harga membolehkan anda membayar sumber yang anda perlukan dan menggunakan cara yang anda mahukan.

SpeedCurve

SpeedCurve menambah banyak dimensi perbandingan pada data yang dikumpulkannya mengenai pengguna anda. Sebagai contoh, ini membolehkan anda melihat pesaing mana yang lebih cepat daripada anda ketika menghidangkan kandungan, dan membandingkan data sintetik dengan RUM untuk menunjukkan gambaran lengkap kepada anda. Dengan mengaitkan prestasi web dengan pengalaman pengguna, carta keterlibatan memberi anda pemahaman tentang kesan penurunan halaman pada kadar pentalan laman web anda.

Alat ini senang disediakan, dan menghasilkan visualisasi yang hebat, seperti video bersebelahan dan jalur filem yang boleh anda gunakan untuk membuktikan maksud anda kepada rakan sepasukan. Anda boleh menjejaki metrik yang anda mahukan, termasuk kadar penukaran dan saiz troli, dan hasil ujian A / B. Untuk memberi anda gambaran terperinci mengenai masa pemuatan halaman, SpeedCurve membolehkan anda mengukur kelajuan rendering setiap elemen halaman, memberitahu anda dengan tepat kapan kandungan yang paling penting dibuat.

Bekerjasama dengan Google Lighthouse dan PageSpeed ​​Insights, SpeedCurve menawarkan senarai peraturan prestasi yang dapat anda tentukan untuk meningkatkan pengalaman pengguna anda. Anda boleh menggunakan SpeedCurve Deploy API sebagai sebahagian dari proses integrasi berterusan anda dan mengesan kesan perubahan kod antara penerapan berturut-turut secara automatik.

Sematext

Sematext Data RUM memberi anda paparan air terjun sumber penuh, menunjukkan aset yang memperlahankan halaman anda. Untuk setiap acara pemuatan halaman, anda dapat melihat masa yang dihabiskan, membezakan berapa banyak yang dibelanjakan di hujung belakang dan berapa banyak di bahagian depan.

Semua sumber diprofilkan, termasuk gambar, fon, fail JavaScript, dan lembaran gaya. Anda dapat melihat mengikut URL, jenis penyemak imbas, geolokasi, sistem operasi dan banyak lagi.

Aplikasi Halaman Tunggal disokong oleh Sematext RUM, tanpa mengira kerangka yang digunakan: React, Ember.js, Angular, Vue.js, dll. Anda mendapat pemantauan aplikasi web untuk semua permintaan dan sumber HTTP yang dipecat, mengenal pasti hambatan prestasi untuk memastikan pengguna tertinggi kepuasan.

Sematext memantau Skor Apdex anda, indeks standard yang mengukur prestasi aplikasi dan kepuasan pengguna. Dengan menentukan waktu ambang untuk respons memuatkan halaman, permintaan HTTP, dan transaksi individu di halaman, anda dapat menganalisis skor Apdex aplikasi atau laman web anda untuk mengesan apa yang boleh mempengaruhinya. Anda boleh menyusun halaman dengan skor kepuasan terendah atau tertinggi, untuk melihat mengapa halaman tersebut menunjukkan prestasi yang begitu baik atau buruk.

Anda boleh memulakannya dengan percuma. Sekiranya anda ingin memantau jumlah yang lebih besar dan akses ke ciri premium, seperti amaran e-mel, pengesanan anomali, pertanyaan yang disimpan tanpa had, dll., Anda perlu memilih rancangan Standard atau Pro, yang masing-masing berharga $ 19 dan $ 89 setiap bulan..

Kesimpulannya

Perbezaan antara semut dan ladang semut adalah anda tidak dapat melihat apa yang berlaku di dalam semut; anda hanya dapat melihat semut masuk dan keluar. Jangan biarkan laman web anda menjadi sarang. Menjadi ladang semut dengan menambahkan pemantauan RUM; setara dengan dinding jernih yang memberikan anda gambaran lengkap mengenai apa yang berlaku di dalamnya. Dan gunakan wawasan itu untuk memberi semut – maaf, pengguna anda – pengalaman yang menyenangkan dan kaya.

TAG:

  • Pemantauan

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map