7 Sebab mengapa Pemantauan API Dengan Uptrends Penting

API yang anda tawarkan dan API yang anda andalkan setiap hari mempengaruhi perniagaan anda.


API berprestasi menghasilkan pelanggan yang gembira dan memastikan pasukan anda tetap produktif. API yang lambat dan tidak berfungsi menurunkan reputasi, menggunakan sumber sokongan anda dan menjatuhkan produktiviti di seluruh syarikat. Pemantauan API dengan perkhidmatan web Uptrends dan Monitor API pelbagai langkah dapat membantu anda menyelamatkan wajah dan menjaga tugas pasukan anda.

API ada di mana-mana, dan dengan pertumbuhan awan dan Internet Perkara, API menjadi lebih penting setiap hari. Sekiranya ada API yang anda sediakan atau bergantung pada penurunan atau mengalami masalah prestasi, begitu juga laman web dan perkhidmatan yang bergantung padanya.

Mengapa Pemantauan API Penting untuk Perniagaan Anda?

Jumlah usaha dan wang untuk mengembangkan, menguji dan melancarkan laman web, aplikasi atau API anda dapat langsung keluar jika anda tidak menonton API sepanjang waktu.

Sama ada anda telah mengembangkan untuk penggunaan dalaman atau umum, banyak — bahkan berjuta-juta peranti, aplikasi, dan orang bergantung pada ketersediaan, prestasi, dan fungsi API tersebut.

API gagal, jadi anda perlu melindungi pelaburan masa dan wang anda. Kami telah menyusun senarai sebab utama yang penting untuk memantau API anda:

 1. API adalah tanggungjawab ANDA: Ketika anda menyediakan API, pengguna anda bergantung pada anda untuk memastikan bahawa API memiliki ketersediaan tinggi, cepat, dan mantap.
 2. Anda tidak boleh bergantung pada pemantauan laman web biasa. Memeriksa waktu buka atau pemuatan halaman awal tidak cukup ketika menyangkut API kritikal.
 3. Setiap kaedah API mesti berfungsi: Mungkin sudah habis, tetapi satu kaedah yang gagal di sepanjang rantai dapat membuat keseluruhan transaksi runtuh.
 4. Kehilangan reputasi jenama: Adakah pengguna anda tahu apa itu API? Mungkin tidak. Mereka tahu bahawa perkara tidak berfungsi, atau perkara tidak berjalan dengan baik Apabila laman web atau perkhidmatan anda kikuk dengan UI yang perlahan atau meletup sepenuhnya, 75% pengguna keluar dan tidak kembali.
 5. Penurunan kepuasan pengguna: Prestasi perlahan memberi kesan yang signifikan terhadap kepuasan pengguna anda menggunakan produk anda. Prestasi yang buruk mempengaruhi setiap aspek pengalaman pengguna dan mengurangkan persepsi pengguna terhadap reka bentuk, navigasi, dan kegunaan produk.
 6. Kehilangan hasil semasa: Apabila API berhenti berfungsi, mungkin log masuk tidak berfungsi, daftar masuk dan troli beli-belah tidak berfungsi, atau perkara boleh menjadi cukup kikuk untuk merosakkan kepercayaan pengguna. Apabila keadaan tidak berjalan lancar, pengguna melantun dan membawa hasil ke pertandingan.
 7. Pendapatan masa depan menderita: Anda telah bekerja keras untuk mendapatkan pelanggan tersebut ke perkhidmatan anda, dan jika produk anda tidak berfungsi dengan baik, pengguna melantun. Namun, pengguna tidak berhenti di situ. Mereka bercakap. Mereka memberitahu orang ramai mengenai pengalaman mereka secara peribadi dan dalam talian melalui ulasan dan media sosial. Pengguna yang tidak berpuas hati tidak akan kembali, dan mereka memperoleh banyak pendapatan masa depan dari bakal pelanggan baru bersama mereka.

Seperti yang anda lihat, memantau API dan pihak ketiga keperluan produk anda sangat penting. Mudah-mudahan, penyedia ketiga memerhatikan sistem mereka secara berkala, tetapi mungkin tidak. Mereka mungkin menguji secara rawak sepanjang hari, atau mereka mungkin hanya menguji dari belakang firewall mereka.

Ujian rawak ini dapat menangkap beberapa masalah, dan ujian dari belakang firewall tidak akan menangkap masalah yang dialami oleh pengguna di pihak lain. Untuk memastikannya tetap berjalan dan berfungsi, anda harus menggunakan sistem pemantauan yang mantap. Uptrends dapat membantu anda melindungi pelaburan anda dengan mengautomasikan proses dan menguji dari lokasi pengguna anda.

Apakah pilihan Pemantauan API anda?

Uptrends menawarkan dua jenis Pemantauan API, dan untuk mengetahui mana dari dua pilihan pemantauan yang tepat untuk melindungi API anda adalah memahami bagaimana klien menggunakan API. Pastikan dokumentasi API berguna untuk memastikan bahawa anda mendapat semua maklumat yang anda perlukan untuk membuat keputusan pemantauan yang tepat. Tentukan sama ada API anda memerlukan banyak panggilan untuk menyelesaikan transaksi atau satu panggilan dilakukan.

API panggilan tunggal: Kaedah yang boleh dipercayai tetapi murah untuk memeriksa panggilan API tunggal dan menjejaki waktu operasi API adalah dengan menggunakan monitor perkhidmatan web HTTP (S). Monitor perkhidmatan web memeriksa waktu operasi dan mengesahkan satu respons API dengan memeriksa kod respons, pemeriksaan kandungan, masa respons, dan ukuran respons (pilihan yang bagus jika anda memberikan jaminan SLA dengan perkhidmatan API anda). Anda juga boleh membuat pengesahan mudah. Monitor perkhidmatan web berjalan sekerap sekali seminit.

API berbilang panggilan atau berbilang langkah: Jika anda perlu menangani pengalihan, mengesahkan pengguna, atau menyimpan dan menggunakan semula maklumat dari satu panggilan API ke panggilan lain, gunakan penyelesaian Pemantauan API Pelbagai Langkah Uptrends. Dengan penyelesaian berbilang langkah, anda dapat menarik nilai dari respons untuk penggunaan kemudian, membuat penegasan, menggunakan operator perbandingan, menghasilkan nilai rawak, menggunakan pemboleh ubah yang telah ditentukan, menggunakan pengesahan, dan mengakses sijil klien. Sahkan keseluruhan proses dengan Pemantauan API Pelbagai Langkah sambil mengesan prestasi pada setiap panggilan API.

Memilih API mana yang memerlukan Pemantauan

Apabila anda mula memikirkan semua API yang diperlukan untuk menangani transaksi pengguna tunggal, anda mungkin merasa sangat luar biasa. API mana yang perlu dipantau, dan API mana yang tidak? Kekeliruan dapat difahami, tetapi tidak setiap API dan fungsi memerlukan pemantauan.

Untuk mempermudah pilihan, kami telah membuat senarai:

Pantau API yang anda hadapi awam (dalaman dan luaran)

Sekiranya anda menerbitkan API, anda perlu mengujinya untuk ketersediaan, prestasi, dan fungsi. Tanggungjawab anda adalah untuk bertindak pantas terhadap masalah API dan mengekalkan ketersediaan yang tinggi.

Pantau API pihak ketiga yang penting

Sekiranya API sangat penting untuk API, aplikasi, perkhidmatan, atau laman web anda, anda harus memantau API tersebut seperti yang anda lakukan sendiri. Sekurang-kurangnya pertimbangkan untuk menggunakan monitor uptime sehingga anda tahu kapan API itu offline.

Pantau API pihak ketiga yang tidak penting

Beberapa API menawarkan pengalaman pengguna yang ditingkatkan, seperti perkhidmatan lokasi, kit jenis, grafik, dan iklan. Anda mungkin mahu memilih API mana dalam kategori ini yang mungkin ingin anda pantau. Sebagai contoh, jika pendapatan iklan bergantung pada API, Anda mungkin ingin memasang monitor perkhidmatan web untuk memastikan API tetap tersedia.

Menggunakan penyelesaian pemantauan API pelbagai langkah dari Uptrends memudahkan penyediaan, bahkan untuk interaksi API yang kompleks

Kadang-kadang anda tidak dapat mengetahui dengan pasti bahawa API berfungsi dari satu tindak balas; kadangkala API menjadi rumit, dan anda perlu melakukan banyak panggilan ke satu atau lebih API untuk memastikan keseluruhan urus niaga berfungsi. Itulah sebabnya Uptrends berkembang Pemantauan API pelbagai langkah.

Pemantauan API pelbagai langkah menawarkan anda semua fleksibiliti yang anda perlukan untuk menangani interaksi yang paling kompleks. Uptrends mempunyai pembangun langkah API unik yang menjadikan interaksi anda menjadi langkah yang mudah diikuti. Uptrends memberi anda fleksibiliti untuk:

 • Tangkap dan kendalikan pengalihan.
 • Gunakan pengesahan asas, NTLM, digest, dan custom (termasuk OAuth).
 • Simpan, akses, dan gunakan sijil pelanggan.
 • Menjaga, menggunakan, dan memastikan keselamatan sijil dan log masuk masuk di Uptrends Vault.
 • Gunakan pemboleh ubah: menentukan semula, menetapkan nilai, menghasilkan nilai rawak.
 • Gunakan perbandingan dan penegasan (sahkan kandungan, kod respons, masa tindak balas).
 • Pantau API anda dari 200 lokasi ujian di seluruh dunia, atau pantau API dalaman dengan Pusat Pemeriksaan Peribadi di belakang firewall anda.

Tidak perlu rumit, dan anda boleh tidur lena dengan mengetahui bahawa jika Uptrends menemui masalah dengan API anda, sistem amaran lanjutan mereka akan memastikan anda mengetahui tentangnya.

Jalan-jalan raya

 • API memberi kuasa kepada web.
 • Waktu, prestasi, dan fungsi API setara dengan pendapatan dan reputasi.
 • API pihak ketiga boleh merosakkan jenama anda seperti kegagalan dalam API anda.
 • Ini adalah API anda, dan menjadi tanggungjawab anda untuk mengawasinya untuk waktu operasi, prestasi, dan fungsi.

Uptrends API Monitoring membantu anda meningkatkan perniagaan dan masa operasi API pihak ketiga, prestasi, ketersediaan, dll. Masih tidak yakin? Cubalah Pemantauan API Uptrends secara percuma selama 30 hari. Anda tidak memerlukan kad kredit.

TAG:

 • API

 • Pemantauan

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map