13 Alat Pemantauan API Terbaik untuk Perniagaan Anda

Sekiranya ada satu perkara yang tidak mampu dimiliki oleh perniagaan dalam landskap persaingan hari ini, ini adalah prestasi sistem yang tidak optimum.


Lebih buruk lagi adalah kes satu atau lebih sub-sistem gagal dan pasukan teknikal tidak menyedarinya. Dalam industri kritikal seperti perbankan, perdagangan saham, dan lain-lain, waktu henti boleh menelan belanja berjuta-juta dolar (atau lebih) setiap minit, sementara di industri lain, terdapat reaksi pelanggan yang boleh membawa maut. Ia hampir sampai pada tahap mengetahui kesalahan sebelum pelanggan anda tidak lagi pintar; itu wajib.

API, API, di mana sahaja

Ini adalah dunia yang dikuasai oleh API, dan anda mungkin mendengar dan menggunakan istilah tersebut beberapa kali sehari. Sekiranya anda penyedia perkhidmatan apa pun, anda mempunyai API yang diandalkan oleh orang lain, dan ada API yang anda gunakan untuk terus menjalankan perniagaan (API Peta Google, API pembayaran, dll.). Tetapi ini hanyalah puncak gunung es. Bagi mereka di dunia pengaturcaraan komputer, Antaramuka Pengaturcaraan Aplikasi (API) adalah istilah luas yang merangkumi lebih dari sekadar peta dan pembelian.

Tanpa anda sedari, semua yang ada dalam sistem perisian (ya, secara harfiah semuanya) adalah API atau mendedahkan API.

Sebelum kita memantau API, mari luangkan waktu untuk memahami apa itu API dan luasnya sistem perisian kami yang diliputi. Itu akan membantu anda mengurangkan pilihan dan memutuskan dengan lebih baik API mana yang ingin anda lindungi dan, oleh itu, alat mana yang lebih baik untuk kes penggunaan unik anda.

Apa itu API?

Mari kita mulakan dengan definisi buku teks standard sebelum kita mempelajari lebih mendalam menggunakan perbendaharaan kata perniagaan setiap hari. Sekiranya kita bertanya kepada Wikipedia mengenai API, ada yang berikut:

Dalam pengaturcaraan komputer, antarmuka pengaturcaraan aplikasi (API) adalah sekumpulan definisi subrutin, protokol komunikasi, dan alat untuk membangun perangkat lunak. Secara umum, ia adalah satu set kaedah komunikasi yang jelas antara pelbagai komponen. API yang baik menjadikannya lebih mudah untuk mengembangkan program komputer dengan menyediakan semua blok bangunan, yang kemudian disatukan oleh pengaturcara.

API mungkin untuk sistem berasaskan web, sistem operasi, sistem pangkalan data, perkakasan komputer, atau perpustakaan perisian.

Baris kedua penting (penekanan adalah milik saya). Bukan hanya perkhidmatan web yang dikira sebagai API. Panggilan sistem operasi, interaksi sistem pangkalan data, isyarat perkakasan, perpustakaan perisian (kod yang dapat digunakan semula oleh kod lain), semuanya termasuk dalam API kerana semuanya menampilkan antara muka dan set protokol yang jelas dan difahami.

Sekarang, pada hari tertentu, mana-mana API ini boleh berhenti berfungsi. Mungkin cakera keras mencapai had operasi input / output sesaat, atau sijil SSL tamat, atau terdapat bug yang tidak dapat dilihat dalam versi kod terkini yang digunakan – semua situasi ini memerlukan pemantauan berterusan dan tindakan segera ketika (lebih baik sebelum) masalah berlaku.

Dengan tepat, artikel ini akan mencadangkan alat yang dapat memantau aplikasi anda di semua bidang, bukan hanya pertukaran data antara dua sistem.

Kos downtime API

Sukar untuk mengukur berapa banyak masa rehat yang menyakitkan, tetapi Gartner melepaskannya belajar pada tahun 2014, yang menjadikan jumlahnya $ 300,000 sejam. Ini rata-rata sederhana. Pertimbangkan kerugian perniagaan yang disebabkan oleh satu jam waktu henti selama, katakanlah, musim potongan Black Friday. Untuk lebih banyak kisah seram mengenai bagaimana API yang tidak berfungsi / tidak berfungsi membunuh perniagaan atau semangat pekerja, lihat di sini dan di sini.

Walaupun bahagian perniagaan downtime API tidak dapat diremehkan, ada juga kerugian tersembunyi yang mungkin lebih besar dalam jangka panjang – semangat pasukan. Pembangun menyukai automasi dan kebolehpercayaan dalam sistem (sebenarnya kita semua; bayangkan pelayan mel anda turun beberapa kali sehari!), Dan waktu henti-henti melanggar kod mereka dan membuat mereka kecewa. Sekiranya ini berterusan, masalah akan mula mempengaruhi fungsi perniagaan lain (penjualan dan pemasaran) yang akan bosan terus kehilangan muka di hadapan pelanggan.

Saya melihat dua perniagaan hampir mati kerana sistem pemantauan dalaman yang lemah, dan saya tidak sabar untuk melihatnya lagi. ��

Sekarang, waktu henti tidak dapat dihapuskan; di dunia nyata, apa sahaja boleh menjadi salah pada bila-bila masa. Tetapi dengan menerapkan sistem pemantauan yang sesuai, kita dapat mengetahui kesalahan ketika terjadi, kadang-kadang bahkan sebelum pelanggan melakukannya!

Dengan ini, mari kita lihat beberapa alat pemantauan API terbaik di pasaran.

Uptrends

Penyelesaian lengkap untuk semua jenis pemantauan API (ingat definisi luas kami tentang API dari sebelumnya?), Uptrends menyediakan pemantauan untuk laman web, API, pelayan dan banyak lagi. Ia mempunyai 25,000 pelanggan yang gembira, dengan nama seperti pelanggan Vimeo, Microsoft, Volkswagen, Vimeo, dan banyak lagi,.

Satu ciri unik Uptrends adalah ujian berasaskan penyemak imbas. Perkhidmatan ini merangkumi penyemak imbas berbeza yang sebenarnya untuk menjalankan aplikasi / laman web anda dan memberikan metrik terperinci mengenai prestasi kerjanya.

Tetapi masa dan metrik respons hanya separuh daripada cerita. Uptrends juga memberi anda laporan prestasi yang terperinci dan bijak, jadi anda tahu dengan tepat apa yang menyebabkan kemacetan di mana. Apabila berlaku ralat, perkhidmatan mengambil tangkapan skrin dan mengirimkannya kepada anda, jadi anda dapat melihat dengan tepat bagaimana rasanya di hujung persamaan yang lain. ��

Secara keseluruhan, Uptrends adalah perkhidmatan yang boleh dipercayai dan menyenangkan yang dipercayai oleh banyak nama besar.

Monitor Dotcom

Platform Dotcom-Monitor membolehkan anda mengkonfigurasi peranti monitor pelbagai tugas menggunakan tugas HTTP / S. Dengan itu, anda dapat memantau API web berasaskan OAuth 2.0 untuk ketersediaan, prestasi, dan respons yang tepat. Dengan meniru satu atau beberapa permintaan pelanggan akhir dan memantau perkhidmatan web SOAP, agen Dotcom-Monitor mengesahkan bahawa data dapat ditukar dengan betul antara API dan aplikasi web.

Apabila ejen mengesan ralat, ia memeriksanya pada penapis peranti. Sekiranya ralat tidak dapat disaring, peranti akan mengeluarkan amaran. Anda boleh mengkonfigurasi pelbagai kumpulan amaran dan menetapkan jadual amaran dan pilihan peningkatan. Laporan boleh didapati dalam format CSV, PDF, dan TXT. Mereka menunjukkan banyak dan metrik berguna, seperti masa tindak balas, waktu henti, dan prestasi purata mengikut lokasi.

Rancangan harga Dotcom-Monitor bermula pada $ 1,99 sebulan dan menawarkan pemantauan perkhidmatan web dengan sokongan untuk HTTP / S, SOAP / REST API Web, pemeriksaan pensijilan SSL, pengesahan respons, amaran segera, dan 30 lokasi pemantauan, antara ciri lain.

Sepatutnya

Checkly mengaku sebagai penyelesaian pemantauan dan pengujian canggih yang menarik banyak perhatian, terutama dalam komuniti JavaScript dengan pelanggan seperti Vercel dan Humio. Anda dapat memantau API web, serta transaksi laman web, mengalir dalam penyemak imbas sebenar. Papan pemuka tunggal menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui mengenai kebenaran dan prestasi aplikasi anda pada bila-bila masa.

Saya sangat suka bagaimana Checkly menggabungkan penyediaan dan kemudahan penggunaan dengan alat yang hebat untuk menyesuaikan cek anda. Daripada ping sederhana, ia menggunakan pemeriksaan HTTP yang dapat dikonfigurasi sepenuhnya untuk memantau API. Ini juga termasuk skrip persediaan / teardown, yang sangat berguna ketika anda, misalnya, ingin menandatangani permintaan atau membersihkan data ujian.

Perkara lain yang menonjol adalah REST API yang kuat yang membolehkan anda mengatur dan mengautomasikan pemeriksaan anda, misalnya, dengan Terraform. Ini juga memungkinkan pengguna untuk mengatur peringatan halus dalam kombinasi dengan Opsgenie, Pagerduty, atau Slack. All-in-all penyelesaian hebat yang saya lihat paling menarik untuk pasukan DevOps moden.

Harga bermula dari $ 7 sebulan dan merangkumi selang pemeriksaan 1 minit dan lokasi pusat data global.

Amazon CloudWatch (untuk AWS)

Sekiranya anda mempunyai infrastruktur di AWS, CloudWatch tidak cukup disyorkan. Selain pemantauan aplikasi, CloudWatch juga memiliki pemantauan infrastruktur, membantu pasukan DevOps anda tidur nyenyak di malam hari.

Sumber gambar: aws.amazon.com

Seperti keterangan rasmi, CloudWatch menawarkan:

 • Pemantauan aplikasi
 • Penglihatan seluruh sistem
 • Pengoptimuman sumber
 • Kesihatan operasi yang bersatu

Jadi, selagi anda menggunakan penyebaran khusus AWS, CloudWatch akan dapat memantau waktu operasi, prestasi, penggunaan sumber daya, lebar jalur jaringan, penggunaan cakera / CPU, dan sebagainya, memberikan penyelesaian yang kuat untuk semua jenis pemantauan.

Mungkin kelebihan yang paling ketara dengan CloudWatch ialah anda tidak perlu menyiapkan apa-apa. Perkhidmatan AWS menghasilkan log yang relevan dan membaginya terus dengan CloudWatch, yang berakhir di papan pemuka yang kemas dan mudah difahami.

Sumber gambar: aws.amazon.com

Dari papan pemuka, anda bukan sahaja dapat membaca metrik (sementara rancangan percuma menawarkan ketepatan hingga satu minit, rancangan berbayar dapat mendekatkan anda dengan ketepatan satu saat, yang membolehkan anda memantau secara real-time) tetapi juga membuat peraturan, tetapkan penggera dan kapan mereka harus menyala, imbas sistem log masuk seberapa banyak butiran yang anda mahukan, dan banyak lagi.

Pasti, tidak semua orang menggunakan AWS, tetapi kebanyakan perniagaan digital yang kritikal dan terkenal, itulah sebabnya saya fikir CloudWatch harus diperkenalkan dalam senarai ini. Saya mungkin mula terdengar seperti tanduk yang patah pada ketika ini, tetapi sejujurnya, jika anda menggunakan AWS, tidak ada cara yang lebih mudah untuk mengatur pemantauan daripada CloudWatch.

Ingin mengetahui mengenai AWS CloudWatch, belajar dari ahli di sini.

Bagi harga, Amazon juga menjadikannya mudah di sana. Tidak ada lock-in setiap bulan atau tahunan. Anda memutuskan berapa banyak keperluan anda, dan anda hanya membayar mengikut apa yang anda gunakan.

Tetapi di atas segalanya, lihatlah tawaran peringkat percuma dan beritahu saya bahawa tidak mungkin menggunakan perkhidmatan ini. ��

Sumber gambar: aws.amazon.com

Kekejaman

Sekiranya anda mengikuti metrik prestasi dan meletakkan pengalaman pelanggan di atas segalanya, Kekejaman patut dilihat. Namanya dipilih dengan baik, kerana anda boleh menggunakan alat yang anda mahukan. ��

Salah satu ciri Rigor yang paling berguna adalah ujian berfungsi. Sekiranya anda tidak mengikuti ujian, jangan risau; pengujian fungsional merujuk kepada tindakan menguji keseluruhan aliran transaksi, dan tidak hanya fokus pada satu titik akhir.

Dalam beberapa cara, pengujian fungsional lebih penting daripada pengujian unit kerana secara implisit meliputi pengujian unit dan memberikan ramalan pengalaman pelanggan secara langsung.

Seperti yang anda lihat dalam gambar di atas, ujian fungsional ini mempunyai serangkaian tujuh peraturan yang merupakan transaksi.

Peraturan # 1 adalah permintaan untuk mencari artis tertentu di API; maka, Peraturan # 2 adalah penegasan, yang bermaksud kami ingin menegaskan bahawa artis yang kami cari ada; jika kedua-dua ujian ini lulus, sistem akan beralih ke Peraturan # 3, dan seterusnya.

Dalam contoh di atas, ujian fungsional berhenti pada Peraturan # 7, dan pihak berkepentingan segera diberitahu bahawa tidak ada salinan album “Funky Kingston.” Bercakap tentang memberi tumpuan kepada perniagaan daripada bimbang tentang kepingan teknologi!

Rigor adalah perkhidmatan berat untuk perniagaan serius yang tidak keberatan membayar premium untuk sesuatu yang luar biasa, jadi jika anda seorang, pasti memeriksanya.

Tegas

Tegas menjenamakan dirinya sebagai alat pemantauan API yang paling mudah, dan terutama ditujukan kepada pasukan Pengujian dan QA. Oleh itu, jika anda fikir anda tidak mempunyai kecekapan teknikal dalaman untuk bergelut dengan JSON, XML, dan menulis kod, Assertible patut dilihat.

USP of Assertible menarik dan mudah: Pasukan QA dan Testing anda boleh membuat ujian dan mengesahkan / memantau mereka menggunakan antara muka Assertible. Ia bergabung dengan GitHub dengan sempurna, jadi pangkalan pengetahuan anda tetap bersama anda, selain bekerja dengan lancar dengan Slack.

Fungsi integrasi dan tinjauan bulatan penuh membolehkan hampir semua orang dalam pasukan anda (malah pengurus projek) membuat ujian dan mengkaji metrik prestasi.

Baiklah, keadaan dalam tangkapan skrin di atas mungkin kelihatan agak tidak realistik (penyelesaian masalah satu minit), tetapi mungkin apabila maklum balas jelas dan segera. Ketiadaan pengekodan yang sifar diperlukan bahawa ujian dapat dibuat secepat pasukan QA anda dapat menaip, dan setelah selesai, dapat diterapkan berulang kali. Ini sangat bertentangan dengan praktik “pengujian manual” yang diikuti di kebanyakan syarikat, di mana penguji tunggal boleh mengambil masa beberapa hari untuk menutup aplikasinya, namun kehilangan butiran yang lebih baik hanya kerana pengawasan atau usaha.

Dengan harga hanya $ 100 sebulan (yang merupakan jumlah teratas mereka merancang, by the way), Assertible membolehkan anda memantau sebanyak 50 perkhidmatan web, sejumlah 50,000 ujian, dan 20 ahli pasukan. Pertimbangkan kos untuk mempunyai QA bekerja sepenuh masa untuk membuat dan menjalankan ujian secara manual, dan jelas bahawa Assertible menawarkan kecekapan eksponensial.

BlazeMeter

Ketika datang ke ujung ke ujung pengujian dan pemantauan aplikasi, BlazeMeter adalah raksasa yang memakan semua yang lain untuk makan tengah hari. Namun, pada masa yang sama, ini bukan untuk lemah hati atau mereka yang mencari penyelesaian pemantauan API sederhana yang tidak menuntut banyak.

BlazeMeter adalah sesuatu yang anda nikahi, dan kemudian ia terus membuahkan hasil sepanjang hayat aplikasi.

Titik tambah terbesar BlazeMeter adalah penyatuan dengan JMeter Apache, boleh dikatakan alat pengukuran prestasi lalai untuk aplikasi web besar. Ya, dengan BlazeMeter, anda bebas memilih kerangka kerja ujian sumber terbuka, dan menganalisisnya dengan mudah melalui papan pemuka ringkas.

Rancangannya mahal, dan jika aplikasi anda dapat melihat hingga 5,000 pengguna serentak, anda akan memerlukan $ 649 sebulan untuk menggunakan BlazeMeter. Pelan kos tetap tersedia untuk beban kerja yang lebih besar, yang biasanya diberikan oleh pelanggan seperti BlazeMeter: Pfizer, Adobe, GAP, NFL, Atlassian, untuk beberapa nama.

Bukan seolah-olah BlazeMeter tidak dapat digunakan dengan cara yang lebih sederhana. Seperti kebanyakan alat pemantauan API lain, alat ini menyediakan pengujian fungsional (mereka menyebutnya “senario”), yang dapat dilakukan menggunakan front-end GUI yang intuitif.

Yang mengatakan, BlazeMeter dibina untuk pemaju. Melalui alat pengujian khusus Taurus, BlazeMeter memperlihatkan DSL (Domain Spesifik Bahasa) yang boleh digunakan untuk menulis ujian generik yang dapat dijalankan terhadap JMeter, Selenium, dan alat sumber terbuka lain yang popular. Dan jangan biarkan penyebutan DSL membimbangkan anda; ia tidak lebih daripada fail YAML (.yml extension) yang dimuliakan:

pelaksanaan:
– serentak: 100
ramp-up: 1m
tahan: 1m30s
senario: sederhana

senario:
sederhana:
masa berfikir: 0.75
permintaan:
– http://blazedemo.com/

Luangkan sedikit masa dengan Taurus, dan pembangun anda akan berterima kasih kerana dapat menulis ujian yang rumit dan boleh digunakan semula!

Secara keseluruhan, BlazeMeter adalah kelas berat untuk kelas berat.

AplikasiDinamik

Kini merupakan sebahagian daripada Cisco, AppDynamics telah lama berada dalam permainan pemantauan aplikasi web dan cukup terkenal. Pada masa ini, AppDynamics adalah sekumpulan alat untuk menyelesaikan pelbagai keperluan prestasi dan pemantauan pasukan SaaS moden.

Sejauh pemantauan API / perkhidmatan mikro yang murni, suite ini menawarkan Perkhidmatan mikro IQ. Dengan perkhidmatan ini, anda dapat memantau dan menganalisis sekumpulan perkhidmatan mikro dari hampir mana-mana skala, memelihara sejarah dan membiarkan anda mengaitkannya dengan perubahan dalam kluster. Walau apa pun, ini sekurang-kurangnya membolehkan anda mensimulasikan kesan penambahan / penghapusan nod dari kluster.

Perkara yang sama berlaku untuk memantau metrik masa nyata, yang dapat dilakukan pada tingkat kluster atau tingkat simpul, memberikan anda gambaran besar dan terperinci ekstrim, jika diperlukan.

Seperti yang anda lihat di tangkapan skrin, pemantauan Docker dibuat tepat di dalamnya, yang akan dihargai oleh pasukan yang mempunyai infrastruktur mereka yang berjalan di Docker (hampir semua orang, itu ��).

Selain itu, pemantauan awan dan pemantauan DevOps juga tersedia, yang berfungsi di pelbagai penyedia IaaS seperti Amazon AWS, Azure, Pivotal, dan lain-lain. Maklum balas berterusan tersedia di seluruh saluran penghantaran anda, memberikan keyakinan dan asas yang kuat untuk DevOps anda pasukan.

Aising pada kek adalah penyatuan Mesin Pembelajaran ke inti sistem. Contohnya, kadang-kadang anda tidak mengetahui garis dasar yang sesuai untuk aplikasi anda, tetapi kerana perniagaan ini berjalan dengan lancar, anda boleh menerima metrik semasa sebagai garis dasar.

Jadi, bagaimana anda mengira garis dasar? Sukar apabila anda mempunyai ribuan titik data yang mengalir dalam setiap jam, tetapi tidak jika terdapat sistem pembelajaran mesin yang mampu dijalankan.

Bagaimana ini membantu perniagaan? Inilah contohnya. Sekiranya anda mengetahui asas anda untuk waktu operasi adalah 98.5%, dan anda kini menggunakan 98.6%, anda dapat memperoleh ketenangan jiwa. Selain itu, mempunyai akses ke garis dasar yang nyata dan menyelamatkan anda dari migrasi yang terlalu banyak dan mahal yang mungkin disarankan oleh beberapa perunding untuk mendorong “enam sembilan” (99,9999% uptime).

Sistem ML juga cukup pintar untuk mengetahui dan melaporkan satu-satunya penyebab kegagalan di antara sekumpulan perkhidmatan mikro dari dalam kod (itulah bahagian yang paling mengagumkan!), Jadi pasukan anda tahu dengan tepat apa yang harus diperbaiki. Tangkapan skrin di bawah menunjukkan bagaimana sistem dapat meneliti perkhidmatan REST berbasis Java Spring dan menunjuk ke Bean yang gagal.

Anda tidak boleh merangkumi semua ciri rahang di sini, jadi jangan ragu untuk melihatnya dokumen rasmi.

Peninggalan Baru

Menurut banyak pihak, Peninggalan Baru adalah peneraju pasaran dalam alat pemantauan prestasi aplikasi, dan untuk alasan yang baik. Ia digunakan oleh syarikat besar dan kecil – dari raksasa Fortune 500 hingga permulaan kecil dan lincah – dan menawarkan gabungan ketepatan dan perincian yang hebat.

Pasukan Relic Baru membanggakan pemahaman mendalamnya tentang DevOps, dan oleh itu, penawaran ini dibina untuk memberikan gambaran lengkap mengenai masa nyata infrastruktur anda.

USP New Relic terbesar adalah susun atur intuitif dari keseluruhan sistem, yang membolehkan anda melihat secara langsung bagaimana semuanya mengalir dan tepat di mana hambatan, jika ada. Sukar untuk menggambarkan UI dengan kata-kata, jadi berikut tangkapan skrin:

Seperti yang anda lihat, cukup mudah untuk mengesan bagaimana data mengalir dari sistem ke sistem dan metrik prestasi yang dihasilkan di sana. Kelembutan dan waktu henti memicu amaran segera, yang memungkinkan untuk menyelesaikan masalah sebelum perniagaan mengalami.

Bukan hanya bahagian DevOps yang diliputi di New Relic. Anda juga boleh menetapkan matlamat dan peraturan untuk pengalaman pelanggan dan mendapatkan laporan terperinci untuk mengetahui di mana lebih banyak kerja diperlukan. Sebagaimana yang diketahui oleh pemasar digital yang bernilai garamnya, maklumat ini adalah emas padu.

Tidak ada penghujung papan pemuka cerdas di New Relic. Lihatlah yang satu ini, misalnya, yang memetakan keseluruhan kluster aplikasi mengikut nod, dan memberikan maklum balas langsung mengenai apa yang berlaku di setiap nod.

Oleh itu, sama ada aplikasi anda mudah atau kompleks, New Relic dapat memberikan banyak pandangan menarik.

Benteng API

Selanjutnya adalah Benteng API, yang bertujuan untuk menjadi pisau Swiss-tentera pemantauan API untuk pelbagai pasukan dalam organisasi, dan melakukannya dengan cukup baik.

Ditujukan kepada penguji dan pengembang, API Fortress membolehkan penciptaan ujian kolaboratif seperti alat pemantauan API moden lain di luar sana, dan kemudian berjalan lebih jauh mengenai kemudahan dan ciri. Dua yang paling saya gemari adalah Ujian Beban dan Mengejek.

Untuk pembangun, API Fortress dapat membuat suite ujian dari spesifikasi API tertentu. Oleh itu, jika anda mengikuti Swagger, OpenAPI, atau RAML, separuh daripada kerja sudah selesai. API Mocking membolehkan pasukan dev anda menentukan antara muka API baru sebagai perkhidmatan tiruan, di mana pasukan QA dapat mula membina suite ujian dengan segera. Tidak perlu meletihkan lagi, lama menunggu API sebenar selesai sebelum QA dapat memulakannya!

API Fortress juga berfungsi dengan semua sistem CI / CD utama, mengurangkan satu lagi titik penyatuan. Akhirnya, pengujian dan pemantauan beban pepejal juga terbina dalam, menjadikan API Fortress sebagai pakej lengkap untuk pasukan pengembangan dan ujian untuk menguji dan memantau API dengan pantas.

Pandangan Jejak

Sekiranya pemantauan peringkat antara muka tidak dilakukan untuk pasukan anda, dan anda mencari alat pemantauan peringkat kod yang kuat, ada Pandangan Jejak. Sebagai penulisan, semua bahasa dan persekitaran pengaturcaraan utama disokong: Java, Scala, Net, Node, PHP, Python, Ruby, dan Go.

Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, metrik tahap komponen dan tahap fungsi tersedia, memberikan gambaran laser yang tajam dan cepat mengenai mengapa aplikasi tersebut bersikap seperti itu.

Bagaimana cara menyediakannya? Tidak mungkin lebih mudah! Untuk sebahagian besar bahasa yang disenaraikan sebelumnya, Traceview mempunyai ejen perisian yang boleh dimasukkan ke dalam projek anda tanpa mengganggu sesuatu. Mula mengumpulkan wawasan masa nyata dalam masa yang singkat. ��

RapidSpike

RapidSpike adalah penyelesaian yang ramping, dengan memfokuskan pada elemen inti waktu dan pemantauan, tanpa banyak loceng dan wisel tambahan yang dirasakan oleh beberapa alat pemantauan API. Penjejakan jalur yang telah ditentukan (perjalanan pengguna) disokong, seperti bercakap dengan API dalam beberapa langkah.

Semua ini adalah standard dan hampir sama seperti yang anda harapkan dari mana-mana sistem pemantauan API moden, tetapi yang membezakan RapidSpike, pada pendapat saya, adalah sistem amarannya.

Terdapat eskalasi bawaan dalam sistem, jadi jika tingkat pertama kontak tidak menyelesaikan atau menanggapi “krisis”, pemberitahuan meningkat ke rantai. Aduh! �� Baiklah, mungkin lebih baik kita tidak memerlukan bos yang sebenarnya untuk menjaga kita sepanjang masa.

Sains API

Dengan Sains API, anda dapat menguji API anda dengan API. Walaupun itu terdengar seperti cara yang menarik untuk mengatakan perkara yang sama, API Science dilengkapi dengan beberapa ciri baru yang mungkin menarik bagi banyak orang. Yang pertama adalah pemantauan penuh tumpukan API anda, yang bermaksud meliputi API luaran juga.

Berkali-kali API anda berprestasi dan responsif, tetapi yang bergantung pada perniagaan anda tidak berfungsi. Juga, dalam beberapa kes, tidak ada tuntutan dasar objektif API mana yang jatuh pada waktu itu, perjuangan yang dapat berubah menjadi semacam perang dingin antara dua penyedia API.

Dalam kes sedemikian, Sains API berfungsi sebagai jalan tengah yang tidak dapat dipertikaikan yang dapat menunjukkan ketersediaan API sejarah.

Ciri menarik kedua adalah pengujian API yang diedarkan. Sains API memantau API anda dari beberapa lokasi di seluruh dunia dan memberitahu anda bagaimana API berperilaku untuk lokasi yang berbeza. Gabungkan semua JavaScript khusus ini dalam sistem pemantauan anda, dan anda mempunyai alat pemantauan API yang hampir ideal. ��

Dengan itu, cadangan utama saya untuk pemantauan API berakhir. Saya melakukan yang terbaik untuk tidak menyekat API pada definisi sempit yang sering dilabelkan. Dari pemilik perniagaan hingga pemaju, penguji, QA, dan pengurus projek, terdapat alat dalam senarai ini yang berfungsi untuk semua orang.

TAG:

 • API

 • Pemantauan

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector