7 Alat Kata Laluan untuk Keselamatan Dalam Talian yang Lebih Baik

Lupakan filem seram; satu perkara yang paling menakutkan kita ialah memikirkan kehilangan akses ke akaun kita.


Sekurang-kurangnya begitulah keadaan saya.

Saya tidak dapat membayangkan bangun pada waktu pagi dan tidak dapat log masuk ke akaun saya. Sama ada media sosial atau e-mel, dan tauliah kami tidak pernah cukup selamat. Walaupun mengetahui perkara itu, kami tidak berusaha cukup untuk memilih kata laluan yang kuat.

Akibatnya boleh sangat menakutkan, terutamanya jika berkaitan dengan maklumat kewangan anda. Untuk mengelakkan berada dalam situasi seperti itu, anda perlu mengambil langkah-langkah tertentu terhadapnya, seperti memperbaiki kata laluan anda atau menggunakan alat kata laluan ini yang disebutkan dalam senarai ini.

Tetapi pertama, izinkan saya memberitahu anda mengenai beberapa senario terburuk yang boleh anda alami sekiranya anda tidak pandai menggunakan keselamatan kata laluan.

Kunci anda dari akaun anda

Sekiranya anda mempunyai kata laluan yang dapat ditebak atau dilacak dengan mudah melalui alat peretasan, anda berisiko tinggi kehilangan akses ke akaun anda. Peretas hari ini mempunyai banyak alat canggih yang dapat meramalkan dan mengesan kata laluan yang mungkin anda gunakan.

Adakah data peribadi anda disalahgunakan

Tidak ada yang lebih buruk daripada menyalahgunakan foto peribadi dan data anda yang lain. Bercakap tentang pengalaman rakan-rakan saya, ada beberapa kejadian di mana penggodam secara terbuka berkongsi beberapa maklumat peribadi “dalam” yang tidak seharusnya dibagikan.

Curi maklumat kewangan anda

Di zaman teknologi, semuanya ada di Internet, termasuk perkhidmatan perbankan kami. Walaupun ini dapat dilihat sebagai kelayakan dengan cara tertentu, ini juga menimbulkan risiko terhadap maklumat kad kredit / debit kami. Peretas selalu mencari cara untuk masuk ke dalam akaun kewangan dalam usaha untuk mencuri semua yang ada di dalamnya.

Mari kita terokai alat berikut untuk keselamatan peribadi yang lebih baik di Internet.

Monitor Firefox

Monitor Firefox adalah alat yang hebat untuk mengetahui apa yang sudah diketahui oleh penggodam mengenai anda dan bagaimana anda boleh menjadi selangkah lebih maju dari mereka. Ini adalah alat pemantauan pelanggaran yang membantu anda:

 • Dimaklumkan mengenai pelanggaran data terbaru anda di internet
 • Jejaki banyak e-mel anda
 • Ketahui cara melindungi privasi anda melalui sumber yang bermanfaat

Malah laman web ini menyenaraikan pelanggaran data terkini di seluruh dunia dan membolehkan anda memeriksa sama ada anda menjadi mangsa. Semua ciri alat ini memastikan anda menyimpan data anda dengan selamat.

Dengan semua ciri menarik itu, anda mungkin menganggap alat ini berharga sedikit. Tetapi tidak, ia adalah percuma.

Penjana Kata Laluan LastPass

Sekiranya anda adalah seseorang (seperti saya) yang tidak dapat berfikir dan memberikan kata laluan yang selamat, maka anda perlu menggunakan alat ini secepat mungkin. Apa yang dilakukannya, ia membolehkan anda menghasilkan kata laluan rawak dan kuat yang sukar diteka oleh sesiapa di dunia ini.

Untuk kemudahan anda, anda boleh memilih panjang kata laluan, menapis kata yang dapat diramalkan, dan memilih simbol dan watak khas lain.

Penjana Kata Laluan LastPass adalah alat sepenuhnya percuma yang tidak memerlukan pendaftaran sama sekali.

Sudahkah Saya Dijual?

Seperti namanya, Sudahkah Saya Dijual adalah alat yang bagus yang membolehkan anda memeriksa sama ada anda pernah menjadi sebahagian daripada pelanggaran data jahat pada masa lalu. Anda boleh memulakan dengan memasukkan alamat e-mel anda, dan itu akan membuang hasil yang menunjukkan pelanggaran data yang melibatkan alamat e-mel anda (Jika ada).

Selain itu, anda juga dapat menggunakan opsi “Beritahu saya” mereka yang memberi amaran kepada anda melalui e-mel setiap kali anda mengalami pelanggaran data. Bercakap tentang berhati-hati!

Penjaga

Sekiranya anda sukar untuk mengingati kata laluan anda, maka anda memerlukan alat seperti Penjaga, yang dapat menyimpan kata laluan anda untuk akses yang mudah dan selamat. Dalam usaha untuk mengelakkan diri daripada penggodam, kami menyimpan kata laluan yang berlainan di pelbagai platform. Amalan ini bagus, tetapi mengingati semua kata laluan yang berbeza (dan kuat) itu sangat menyakitkan.

Alat ini melepaskan beban anda sepenuhnya. Ia mendapat skor TrustPilot 9.3 / 10, yang sangat mengagumkan. Anda dapat mengetahui bahawa ini membuat kerja yang sangat baik apabila anda melihatnya juga menawarkan untuk menyimpan dokumen peribadi dan maklumat lain bersama dengan kata laluan.

Salah satu ciri hebat alat ini ialah, ia membolehkan anda menyegerakkan akaun anda dengan banyak peranti sehingga anda dapat mengakses kata laluan anda tidak kira sama ada anda menggunakan telefon atau komputer anda.

Keeper dilengkapi dengan rancangan percuma dengan ciri terhad. Sekiranya anda ingin membuka lebih banyak ciri, anda boleh memilih salah satu rancangan berbayar bermula hanya £ 1.74 / bulan.

Sekiranya anda mencari alternatif Keeper, maka periksa pengurus kata laluan yang disenaraikan di sini.

Pengurus Kata Laluan Google

Setiap kali kita mendengar nama “Google”, langsung timbul rasa percaya tanpa sedar.

Sudah ada selama beberapa dekad dan tidak diragukan lagi telah menjadi sumber maklumat kami. Adakah anda tahu mengenai Pengurus Kata Laluan Google, yang membantu memastikan kata laluan anda selamat dan terjamin?

Alat ini dapat memeriksa, menghapus, dan mengubah kata laluan yang disimpan mengikut perintah anda jika anda merasa terlalu lemah. Walaupun tidak banyak yang harus dilakukan, apa yang lebih baik daripada meminta Google menganalisis kata laluan anda untuk keselamatan yang lebih baik?

Sambungan Pemeriksaan Kata Laluan

Satu pelanjutan krom Google yang hebat, Pemeriksaan Kata Laluan ditawarkan oleh Google sendiri, dan ia dapat melakukan beberapa perkara cemerlang, seperti:

 • Memberitahu anda tentang kata laluan anda yang lemah
 • Tukar kata laluan anda yang lemah menjadi kata laluan yang lebih kuat
 • Cari dengan cepat akaun mana yang mempunyai kata laluan yang lemah

Sambungannya cukup ringan pada 1.48MB tetapi pasti melakukan kerja berat.

Kata Laluan Peasy Mudah

Penjana kata laluan yang membantu anda menghasilkan kata laluan yang kuat dan tidak dapat diramalkan, Kata Laluan Peasy Mudah adalah alat yang hebat untuk keselamatan dalam talian. Alat percuma ini terdiri daripada dua langkah; dengan yang pertama untuk menghasilkan kata laluan yang menyeronokkan dan yang kedua membolehkan anda memilih peraturan seperti:

 • Pilihan untuk menggunakan huruf besar
 • Gantikan sengkang dengan ruang
 • Gantikan watak dengan nombor

Seperti namanya, menghasilkan kata laluan yang kuat dengan alat ini secara harfiah adalah “Easy Peasy”.

Kesimpulannya

Saya harap alat kata laluan di atas membantu anda memastikan kehadiran dalam talian anda selamat dan terjamin. Bersama dengan kata laluan, anda mungkin juga ingin menggunakan firewall peribadi untuk memastikan komputer, komputer riba dan peranti genggam selamat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector