15 Platform untuk Mempelajari Kemahiran Baru dalam Teknologi Maklumat

Sudah berlalu ketika anda harus membayar sejumlah besar untuk belajar sesuatu. Platform pembelajaran dalam talian mempunyai berkembang.


Tidak ketinggalan, anda harus SEBENARNYA hadir di kelas untuk mempelajarinya. Terima kasih kepada dunia dalam talian, keadaan telah berubah sekarang dan selamanya. Kini, yang anda perlukan hanyalah peranti dan sambungan internet untuk mengakses sumber maklumat yang besar dan pelajari kemahiran yang anda mahukan.

Dan bahagian yang terbaik adalah, tidak ada batasan untuk kepakaran. Anda dapat memilih untuk belajar sesuatu seperti “membuat kerajinan” atau sebesar “mengembangkan perisian.” Ada sesuatu untuk semua orang di luar sana. Platform e-pembelajaran berikut dalam senarai ini adalah apa yang saya bicarakan.

Sebelum saya terus menyebutnya, izinkan saya memberitahu anda sedikit lagi kelebihan e-pembelajaran.

Belajar mengikut kadar anda sendiri

Tidak seperti kursus fizikal tradisional, e-pembelajaran membuat kemajuan dengan membolehkan anda belajar mengikut kadar anda sendiri. Maksudnya, setelah anda mengikuti kursus, anda boleh memulakan dan menyelesaikannya pada waktu lapang anda sendiri. Tidak ada yang memaksa anda untuk menyelesaikannya dalam jangka masa tertentu.

Menjimatkan kos berbanding dengan pusat pembelajaran fizikal

Cukup jelas bahawa pusat pembelajaran fizikal mengenakan sejumlah wang yang besar. Dan walaupun itu tidak salah, tidak banyak orang yang mampu membelinya. Itulah ketika kursus dalam talian dimainkan. Harganya sangat sedikit, kadang-kadang kos makan tengah hari anda, dan memberikan nilai yang sama, jika tidak lebih.

Akses tanpa had ke kandungan

Satu lagi perkara yang baik mengenai e-pembelajaran adalah, setelah mendaftar dalam kursus, anda memperolehnya untuk mengekalkannya seumur hidup. Video, fail, dan semua yang ada di dalamnya ada untuk anda pelajari pada waktu tertentu.

Kerap dikemas kini

Sebilangan besar pengajar kursus dalam talian mengambil berat tentang pelajar mereka, itulah sebabnya mereka sentiasa mengemas kini bahan dengan maklumat terkini. Dan bahagian yang terbaik? Anda mendapat kemas kini secara percuma. Ya, anda betul membaca.

Dilengkapi dengan komuniti yang suka menolong

Kursus dalam talian biasanya dilengkapi dengan komuniti yang berguna supaya pelajar dapat berkumpul dan membincangkan kursus tersebut. Tidak kira jika anda mempunyai keraguan, masalah, atau kemenangan untuk berkongsi, komuniti adalah tempat yang sesuai untuk itu.

Sekarang, mari kita lihat platformnya.

Udemy

Dengan lebih daripada 150,000 kursus dan 50 juta pelajar, Udemy berdiri sebagai salah satu platform e-pembelajaran paling popular di luar sana. Mereka mempunyai perpustakaan kursus yang besar dibahagikan dengan pelbagai kategori, termasuk:

 • Pembangunan
 • Perniagaan
 • Kewangan & Perakaunan
 • ITU & Perisian
 • Produktiviti Pejabat
 • Pembangunan Peribadi

Saya sentiasa mengemas kini pengetahuan saya sama ada membaca, mendengar, menonton, menghadiri acara dan lain-lain

Udemy adalah tempat yang sangat menarik untuk menyegarkan dan mengemas kini pengetahuan anda di pasaran anda. @ Binfield https://t.co/NADg6y7gXv

– Matt Grady (@DadBodNutrition) 14 Mac 2020

Setiap kategori mempunyai subkategori tersendiri, jadi anda pasti ada banyak pilihan untuk dipilih. Walaupun kebanyakan dari mereka adalah kursus premium, ada juga 6500+ kursus PERCUMA, dan itu benar-benar patut dilihat.

Coursera

Mengambil langkah selangkah lagi, Coursera juga mempunyai kursus dari universiti dan syarikat bertaraf dunia yang menawarkan sijil dan ijazah. Mereka bekerjasama dengan beberapa nama terbesar, termasuk IBM, Google, dan University of Michigan.

Perkara yang baik mengenai platform ini ialah, mereka mempunyai kuiz dan projek langsung di antara bahan kursus sehingga anda dapat melaksanakan apa yang baru anda pelajari. Kategori kursus mereka merangkumi:

 • Pembelajaran mendalam
 • Data besar
 • Pembelajaran mesin
 • Sains data
 • Pemasaran digital

Sekiranya anda ingin membina kemahiran untuk kerjaya masa depan yang berpotensi, maka Coursera mungkin yang anda cari. Mereka memberikan banyak kredibiliti untuk masa belajar anda.

Pluralsight

Pluralsight agak unik dalam cara pengajaran mereka. Mereka mempunyai kursus + data yang menunjukkan kepada anda bagaimana menerapkannya. Kursus ini kebanyakannya merangkumi pengembangan perisian dan IT, tetapi terdapat banyak lagi perkara yang boleh anda pelajari daripadanya.

Platform ini adalah contoh sempurna “mewujudkannya.” Mereka hanya tidak membuat anda terbeban dengan banyak kursus, tetapi lebih membimbing anda ke mana yang sesuai untuk anda dan kemudian memecahkannya.

Akademi Awan

Seperti namanya, Akademi Awan adalah mengenai pembelajaran pengkomputeran awan dan mengenal pasti bagaimana menyelesaikan masalah perniagaan. Mereka merangkumi pelbagai topik yang berkisar pada fokus utama mereka, dan yang terbaik ialah, ia dikemas kini setiap bulan.

Mereka juga mempunyai banyak kursus seperti AWS atau Microsoft Azure yang menawarkan pensijilan, jadi sangat bernilai untuk memeriksa mereka jika anda mencari pendedahan. Anda boleh mula menggunakan percubaan percuma 7 hari mereka.

Katacoda

Pengekodan tidak semestinya membosankan, dan Katacoda membuktikan bahawa sangat baik. Mereka telah menyesuaikan pendekatan “menyeronokkan” untuk mengajar semua perkara teknikal seperti Kubernetes dan Machine Learning, membantu anda mencerna bahan dengan mudah.

Mereka mempunyai lebih dari 250 kursus percuma untuk anda mulakan, dan semuanya membolehkan anda melaksanakan pembelajaran anda menjadi sesuatu yang hidup sehingga tidak hanya ada “pembelajaran”, tetapi juga “melakukan”. Sekiranya anda ingin menjadi pembangun, laman web ini mendapat sokongan anda.

DataCamp

Oleh kerana bahasa data sangat diminati sekarang, dan mungkin akan tetap ada, DataCamp mungkin sumber yang berguna. Mereka pakar dalam sains data, dan pengajaran mereka sangat mudah untuk dimakan, semuanya berkat pelajaran kecil mereka.

Tahun lalu saya perlu membuat kod algoritma Pembelajaran Mesin dengan latihan bernilai hanya seminggu. Pagi ini saya memulakan kursus Machine Learning on R di Datacamp, sejauh ini.
Saya sangat mengesyorkannya

– Vumile Sithebe, APRM (@VumileSithebe) 9 Mac 2020

Di antara pelajaran, anda juga mempunyai latihan supaya anda dapat melaksanakan apa yang baru anda pelajari. DataCamp mempunyai lebih dari 100 kursus mengenai sejumlah topik yang berbeza seperti Python, SQL, dan Spreadsheets. Setelah anda menyelesaikan sebarang kursus, anda akan mendapat sijil anda sendiri untuk membantu anda mengembalikan kemahiran anda di masa hadapan.

Cybrary

Tempat yang bagus untuk belajar Keselamatan Siber dan IT, Cybrary membantu anda membina kerjaya dalam industri ini dengan katalog kursus mereka yang dibuat oleh pakar. Mereka membina dan mengumpulkan lebih daripada 1,000 makmal maya, ujian praktik, dan penilaian di bidang seperti keselamatan siber, IT, sains data, dan banyak lagi. Dan ingatlah bahawa semua itu dilindungi sepenuhnya dan berdasarkan penyemak imbas.

Dengan bantuan penilaian kemahiran 200+ mereka, anda juga dapat mengesan perkembangan kerjaya anda dan menganalisis kekuatan dan kelemahan anda. Semua gabungan ini membantu anda mendapatkan kerjaya yang lebih baik dalam bidang ini.

Udacity

Bertujuan untuk mengajar anda apa yang syarikat teknologi mahukan, Udacity mempersiapkan anda dengan kemahiran yang paling diinginkan. Kategori kursus merangkumi:

 • Sains Data
 • Pengaturcaraan
 • Kecerdasan Buatan
 • Perniagaan
 • Pengkomputeran Awan

Setiap kursus mereka dilengkapi dengan latihan, dan anda mendapat bantuan peribadi dari pasukan sokongan. Kandungannya diarahkan untuk memecahkan pekerjaan anda selanjutnya dalam industri teknologi. Jadi, jika itu adalah impian anda, ini adalah laman web yang bagus untuk itu.

Lebih 100,000 pelajar telah lulus dari Udacity, dan anda boleh menjadi yang seterusnya.

Akademi Linux

Akademi Linux mempunyai kursus mengenai AWS, Azure dan Google Cloud, membantu anda cemerlang alat yang banyak digunakan. Selain itu, anda dapat mempelajari kemahiran tertentu seperti Security, BigData, dan DevOps. Setiap kursus mempunyai taman permainan dan makmal untuk anda menggunakan kemahiran anda

Kursus mereka mempunyai tahap kepuasan pelanggan 95%, dan saya percaya kerana kursus mereka dirancang untuk mengingati ANDA. Anda boleh mula menggunakan percubaan percuma mereka dan teruskan dari itu.

Lynda

Pusat pengetahuan, Lynda memudahkan anda mempelajari kemahiran yang anda mahukan, semuanya berkat katalog kursus mereka yang besar. Beberapa kategori adalah:

 • Pembangunan perisian
 • Pembangunan Web
 • Reka bentuk
 • Perniagaan
 • Fotografi
 • Pemasaran

Dengan satu langganan, anda boleh mengakses semua kursus mereka berdasarkan permintaan. Mereka kini menawarkan bulan percuma untuk mencuba platform mereka, jadi jangan lupa untuk merebut itu.

Perkongsian Kemahiran

Perkongsian Kemahiran berfungsi secara langganan bulanan yang merangkumi semua kursus mereka. Platform ini agak baru tetapi mungkin yang paling cepat berkembang di luar sana. Topiknya pelbagai dan merangkumi yang berikut:

 • Animasi
 • Ilustrasi
 • Reka bentuk
 • Gaya hidup
 • Fotografi
 • Penggambaran
 • Perniagaan
 • Penulisan

Jadi #Skillshare akan menjadi perkara kegemaran saya yang baru !! ☺️

– ✨Amber René✨ (@_Je_suis_belle_) 13 Mac 2020

Sebilangan besar kursus (juga dikenali sebagai “kelas”) tidak begitu terperinci sekaligus. Bermakna, kemungkinan besar anda akan mengambil beberapa kelas mengenai topik tersebut untuk mempelajarinya sepenuhnya. Secara keseluruhannya, ini adalah platform yang sangat mengagumkan, dan sudah pasti salah satu kegemaran saya.

Akademi Kod

Pengekodan sangat menguntungkan, dan walaupun terdapat banyak sumber di internet untuk mempelajarinya, Akademi Kod adalah salah satu yang terbaik di luar sana. Ia mempunyai asas pelajar lebih dari 45 juta, dan ia hanya bertambah besar. Sekiranya anda tidak pasti mengenai langkah pertama, anda boleh mengambil kuiz cepat sehingga mereka dapat membimbing ke arah pelajaran yang tepat.

Di samping belajar, anda dapat menguji kemahiran anda melalui penyuntingnya dan juga mendapatkan maklum balas daripada pakar. Dengan cara ini, anda akan selalu melakukan perkara yang betul.

Selain mempelajari kemahiran, mereka juga mempunyai pelajaran tentang bagaimana membuat kerjaya daripada pengekodan. Cukup sejuk!

Kemahiran GoSkills

Pemenang pelbagai anugerah, Kemahiran GoSkills adalah satu lagi laman web yang cemerlang untuk mempelajari pelbagai kemahiran mengenai pelbagai topik seperti Kewangan, Reka Bentuk, Pengurusan Projek dan banyak lagi. Anda hanya memerlukan satu langganan untuk mengakses banyak kursus kecil, dan platform ini mudah alih, jadi anda juga boleh belajar dalam perjalanan.

Anda dapat menganalisis kekuatan dan kelemahan anda, mengesan kemajuan anda, mendapatkan sijil, dan juga memperoleh lencana sepanjang perjalanan. Pastikan anda mula menggunakan percubaan percuma mereka.

Edx

Dengan lebih daripada 2,500 kursus dari 140 institusi teratas seperti Universiti Harvard dan Universiti Boston, Edx dapat membantu anda mempelajari pelbagai kemahiran. Sama ada Kejuruteraan, Sains Data, atau Bahasa, laman web ini mempunyai beberapa pelajaran hebat.

Mengetahui hakikat bahawa mereka terikat dengan institusi teratas adalah orang yang memperoleh kepercayaan sendiri.

Belajar Masa Depan

Belajar Masa Depan dengan nama mereka dengan memikirkan masa depan, itulah sebabnya mereka baru-baru ini melancarkan siri kursus Pencegahan Wabak Penyakit. Mereka hebat mengikuti tren dan tahu dengan tepat di mana permintaan itu ada, jadi anda boleh mengharapkan untuk mempelajari kemahiran yang akan menguntungkan untuk anda di masa depan.

Kategori kursus mereka merangkumi:

 • ITU & Sains Komputer
 • Undang-undang
 • Perniagaan & Pengurusan
 • Politik
 • Ubat & Penjagaan kesihatan
 • Seni Kreatif & Media

Future Learn juga mempunyai kandungan yang berkaitan dengan kerjaya sehingga anda dapat dibimbing ke jalan yang benar sesuai dengan kemahiran anda.

Kesimpulannya

Mempelajari kemahiran baru adalah keputusan paling bijak yang boleh dibuat oleh sesiapa sahaja kerana anda tidak pernah tahu bila trend berubah. Laman web di atas akan membantu anda belajar dan menguasai kemahiran yang anda mahukan bila-bila masa dan di mana sahaja.

Anda boleh mempelajari kemahiran yang paling menuntut dari pengajar terbaik, langsung dari komputer anda, di rumah anda. Keindahan belajar dalam talian adalah anda dapat merancang jadual pembelajaran anda, dan memang sesuai murah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector