5 steg för att skriva en vinnande designportfölj

För både grafiska och webbdesigners är en fantastisk portfölj instrument nr 1 för att locka kunder eller landa ett drömjobb.


Det är det bästa och mest värdefulla verktyget för att marknadsföra dina färdigheter och utöka dina professionella möjligheter. Men för att en designportfölj ska fungera på dig är det ett måste att skapa och organisera den rätt.

En vinnande portfölj visar inte bara dina mest övertygande verk som designer utan också kommunicerar din personlighet till din målgrupp. Det borde ta en tittares intresse, imponera och överraska dem och därför väcka känslor och få dem att komma ihåg dig. Din designportfölj kan berätta för en kund eller en potentiell arbetsgivare om hur du genererar designidéer och organiserar hela den kreativa processen.

Med så många tips om hur du skapar designportföljer tillgängliga online är det enkelt att gå vilse i informationen och det är utmanande att välja de grundprinciper som passar din situation. I den här artikeln hittar du standardstegen för att skriva en vinnande designportfölj som fungerar för alla designers, oavsett specialisering.

Redo?

# 1. Bestäm ett kärnämne och format för din designportfölj

Som designer kanske du vill hoppa in för att coola idéer om hur din portfölj ska se ut, vilka färger du ska välja eller vilka senaste designtrender du ska använda för att representera dina bästa verk.

Sluta! Förvara dem för senare.

Först och främst måste du ange det centrala syftet med din designportfölj. Vad vill du ha av det?

 • Vill du att världen ska se dina arbetsprover så att du kan öka din online-närvaro och bygga en publik?
 • Är du en nybörjadesigner som behöver tittarna för att se vem du är och hur du närmar dig problem?
 • Vill du att de ska läsa om din designprocess så att du kan locka nya kunder till ditt frilansarbete?
 • Vill du dela ditt största designprojekt som beskriver dets alla delar, från forskning till implementering?
 • Eller behöver du inte annat än dokumentera dina kunskaper och prestationer?

När du vet syftet kommer du att förstå vilken information du ska inkludera i din portfölj och vilket format du ska välja för att representera den bäst. Du vet hur du uttrycker det visuellt och hur du börjar skriva det för att ansluta din målgrupp.

# 2. Bestäm verk om att inkludera i portföljen

Åh, förresten, vet du vem din målgrupp är? Skriver du en designportfölj för framtida arbetsgivare, potentiella kunder, dina medarbetare eller kanske dig själv? Skriv ner den information som dessa människor skulle vilja läsa om dig:

 • Vem är du som designer? Vilka typer av arbete gör du?
 • Vilket meddelande vill du kommunicera med din designportfölj? När någon tittar på det, hur kan de identifiera din design specialisering: webbdesign, UX, produktdesign, grafisk design, och så vidare?

Baserat på den informationen, besluta om vilka projektprover som ska inkluderas i din designportfölj. Du måste sortera dem efter typ och skapelsetid, eller så kan du bara placera de bästa och mest imponerande i toppen. Kvalitet kommer över kvantitet här.

Det finns inget behov att visa allt arbete du gjorde som designer: Fokusera på de bästa sakerna som också skulle visa mångfalden i dina projekt. Med andra ord, publicera inte fem webbdesigner du gjorde för webbplatser med e-handel; du borde lägga till en du gjorde för en bank, en – för en husdjursklubb och en – för en ideell organisation.

Balansen för kvalitet och mångfald i dina prover kommer att visa din talang och kreativitet för potentiella kunder samt din exponering för olika media.

Så här går a sammanfattning av reglerna:

 • Visa bara de mest lysande designarbeten i din portfölj.
 • Inkludera en mängd olika prov för andra för att se bredden på din designupplevelse.
 • Ta inte med ALLA dina mönster, såvida du inte är en ny designexamens som inte har massor av prover än. Undvik de verk du inte är oerhört stolt över: Tänk på din portfölj som en konstutställning, inte som ett bildmaterial.

# 3. Välj en plattform för din designportfölj

Nästa steg är att välja rätt plattform för din designportfölj, och det kommer att bero på dina tekniska färdigheter. Vissa erbjuder formatering som kräver HTML- och CSS-kunskap, medan andra är mindre anpassningsbara och därför mer bekväm att använda. (Men de senare ger dig mindre frihet att designa en portfölj som du vill.)

Visst nog kanske webb- och UX-designers vill välja plattformar som kräver kodning, så att de kan visa upp sin kodupplevelse genom att skapa en unik portfölj som skulle visa sin designpersonlighet.

Här är alternativen för dig att överväga:

Portföljsidor med värd, Till exempel Portfoliobox eller doppas. Det är det mest bekväma alternativet eftersom sådana webbplatser inte kräver någon kodning. Allt du behöver göra är att välja en mall och ladda upp dina filer till en färdig layout.

Verksamma webbplatser med värd, Till exempel Squarespace eller Weebly. Här kan du också välja en mall för din portfölj men ha mer kontroll över den. Du kan anpassa det, välja premiumalternativ eller lämna det som det är.

Självvärda webbplatser, där du skapar en anpassad webbdesignportfölj från början. Här kan du visa alla färdigheter du har och komma med en personlig webbplats, visa upp din design och bygga ditt persona varumärke.

# 4. Beskriv varje designarbete som en chef

Okej, du har valt en plattform och specificerat designarbeten för att lägga till din designportfölj. Men du kan inte bara lägga bilder eller skärmdumpar av ditt arbete och vänta på att kunder kommer att anställa dig.

Varje arbete i din portfölj bör berätta en historia, förklara vad en klients mål var och hur din design uppnådde dem. Du måste ta med en sammanfattning av processen och resultaten från varje projekt. Det borde inte vara en långläst eller en fallstudie som beskriver alla detaljer, men snälla ge tittarna en förståelse för vad det handlar om.

Det är där din expository skriva färdigheter kommer att komma till hands. Du kanske vill inkludera följande information:

 • Vad var problemen och målet med detta projekt?
 • Var det någon hypotes bakom det??
 • Vad var din process? Hur kom du fram till designbeslutet du använde?
 • Några slutsatser och lärdomar från projektet? Om du har feedback från en klient, tveka inte att lägga till den i beskrivningen.

Den mest kritiska informationen här handlar om din roll i projektet. Hanterade du hela projektet? Arbetade du som en del av ett designteam? Eller kanske du designade allt själv, som en fjärrarbetare eller frilansspecialist? Besökarna av din portfölj måste veta vilka ansträngningar du gjorde för en sådan genombrottsprodukt.

# 5. Optimera din designportfölj för tittare

När du har samlat all information som ska inkluderas i din portfölj är det dags att utforma och organisera den med de viktigaste principerna för användbarhet i åtanke. Användarupplevelsen är viktig, så du måste göra din portfölj inte bara synligt framstående utan också läsbar för tittarna.

Hur gör man det?

Kom ihåg att de flesta användare inte läser utan skannar online; så gör ditt bästa för att göra din portfölj skumbar för att tittarna ska kunna se all kärninformation på en gång. Dela upp texten i korta stycken, använd rubriker och underrubriker, inkludera punktlistor, lägg till skisser snarare än långa beskrivningar för att visa processen osv..

Gör också navigeringen tillgänglig. Om du skapar en personlig webbplats för din portfölj, tänk noga över menyn. Lägg bara till kärnsidor: Hem, Om mig, Mitt arbete och Kontakter. Om du väljer att använda färdiga layouter för din portfölj väljer du också de med dessa alternativ. Oavsett plattform måste tittarna veta vem du är, vad du gör och hur du kan kontakta dig.

Överspela inte med färger, teckensnitt eller animationer. Ja, det är frestande att visa upp alla dina designtalanger på ett ställe, men du fokuserar bättre på grundläggande typografiska inställningar som fungerar på alla webbläsare och enheter. (Se till att testa din design för små skärmar och tänk på mobiler först.)

Kom också ihåg om färgpsykologi och kontrastförhållande vid design. Din portfölj måste vara glädjande och inte visuellt överväldigande.

Lång historia kort, välj designelement för din portfölj som ser snygg och skannbar ut men samtidigt demonstrerar dina designfärdigheter för blivande kunder och arbetsgivare. Fokusera på historien du vill förmedla och det arbete du vill att världen ska se. Som de säger är allt geni enkelt.

I ett ord

När du bestämmer dig för att skriva en vinnande designportfölj är det viktigt att specificera och komma ihåg dess syfte och mål du vill uppnå med den. Det är ditt verktyg för att bygga ett professionellt nätverk, locka potentiella kunder eller arbetsgivare och förr eller senare tjäna pengar.

En väl utformad portfölj visar din professionalism, världsbild och kreativitet. Sortera ut dina bästa projekt att inkludera i det, slå dig om beskrivningar och optimera din portfölj enligt alla UX-standarder. Och glöm inte att marknadsföra ditt arbete för att världen ska se det: Gå med i designmiljöer online, dela dina projekt, be om feedback från andra annonsmaterial och nätverk med kollegor för att lära dig och få inspiration från dem.

Ju tidigare du skapar en fantastisk designportfölj, desto snabbare kommer det att ge dig resultat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map