• ​«ДТЕК Київські Електромережі» інвестують 252 млн грн в посилення надійності та екологічності електропостачання столиці

15 травня 2018
    • Для забезпечення надійності електропостачання лівобережної частини Києва енергетики «ДТЕК Київські Електромережі» реконструюють електропідстанцію «Позняки». На енергооб'єкті буде побудовано закритий розподільний пристрій і прокладена транзитна кабельна лінія 110 кВ «ТЕЦ-5 – Аркада – Славутич – Позняки».

Актуальність проекту зумовлена зростанням споживання електроенергії столиці. Починаючи з 2000-х рр. воно щорічно збільшується на 4-5% через будівництво житлових будинків і торгово-розважальних центрів, введення в експлуатацію нового промислового обладнання, а також масового використання побутової техніки.

Модернізація електропідстанції передбачає два етапи. На першому буде побудована комплектна розподільна установка 110 кВ – КРУЕ. Найбільш важливим ефектом від встановлення високотехнологічного обладнання є підвищення надійності та якості електропостачання Києва за рахунок посилення зв'язку столичної системи електропостачання з об'єднаною енергосистемою України.

На підстанції «Позняки» вже споруджено будівлю закритого розподільчого пристрою 110 кВ, змонтовано обладнання КРУЕ 110 кВ, виконується монтаж і налагодження обладнання релейного захисту та автоматики, налаштовується телемеханіка. Крім того, енергетики вже проклали чотири кабельні лінії 110 кВ з 6-ти запроектованих і змонтували перехідний пристрій на опорі 110 кВ (перехід з повітряної лінії електропередач на кабель 110 кВ).

Введення в експлуатацію інноваційного обладнання, що сприяє підвищенню надійності схеми електропостачання міста і при цьому мінімізує негативний вплив на навколишнє середовище за рахунок застосування кабелю з ізоляцією із зшитого поліетилену замість повітряних ліній і маслонаповнених кабелів, заплановано вже на цей рік.

На другому етапі будуть прокладені кабельні лінії 110 кВ від підстанції «Позняки» до підстанції «Славутич». Введення в експлуатацію заплановано на 2019 рік. Будівництво нової транзитної лінії «ТЕЦ-5 – Аркада – Славутич – Позняки» забезпечить додаткове потужне джерело живлення для лівобережної частини Києва і суттєво підвищить надійність електропостачання споживачів Дарницького, Дніпровського та Деснянського районів столиці. Крім того, транзитна лінія забезпечить умови для приєднання нових споживачів, а також дасть можливість реконструювати діючі транзитні лінії 110 кВ від ТЕЦ-5 до Дарницької ТЕЦ і від Дарницької ТЕЦ до електропідстанції «Бровари».

Загальний обсяг інвестицій в проект складе 252 млн грн.

Нагадаємо, з 1 березня споживачів електроенергії в м. Києві обслуговує ПрАТ «ДТЕК Київські Електромережі». Відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», ПАТ «Київенерго» передало функції з розподілу і постачання електроенергії ПрАТ «ДТЕК Київські Електромережі».

Отримати інформаційно-консультаційні послуги клієнти компанії можуть в 8 центрах обслуговування та в контакт-центрі «ДТЕК Київські Електромережі» за номером 15-88.

ЕлектропостачанняМодернізація