• До свого 30-річчя сміттєспалювальний завод «Енергія» отримав нове життя

20 грудня 2017
    • Київський завод «Енергія» – єдине сміттєспалювальне підприємство в Україні. Завдяки модернізації, здійсненої КИЇВЕНЕРГО у 2013-2017 рр., завод отримав до свого 30-річного ювілею нове життя. Він працює на повну потужність, став більш енергоефективним та екологічно безпечним. Сьогодні на ньому утилізують 25% твердих побутових відходів (ТПВ) столиці та виробляють теплоенергію для потреб міста.

У планах КИЇВЕНЕРГО перетворити сміттєспалювальний завод на повноцінну ТЕЦ з використанням альтернативного палива у вигляді твердих побутових відходів. Крім того, реалізація цього проекту спрямована на зменшення обсягів споживання природного газу та зменшення газової залежності в умовах дефіциту енергоносіїв.

Починаючи з 2014 р. КИЇВЕНЕРГО інвестувало в завод «Енергія» майже 75 млн грн.

Реалізація першого етапу програми модернізації заводу була здійснена в 2014-2015 рр. Обсяг інвестицій за цей період склав 40,2 млн грн. Тоді була збудована перетинка між масивом Позняки та «Енергією», через яку тепло постачається до столичних тепломереж. В 2017 р. завод виробив близько 200 тис. Гкал теплоенергії.

На другому етапі (до 2019 р.) КИЇВЕНЕРГО планує завершити капремонти всіх котлоагрегатів та електрофільтрів, запровадити сучасні системи управліннями виробничими процесами, інвестувавши в розвиток заводу близько 145 млн грн. Завод зможе утилізувати більше 250 тис. тон ТПВ на рік та виробляти до 220 тис. Гкал тепла.

Одночасно з інтенсивним технічним переоснащенням підприємства, яке за програмою модернізації КИЇВЕНЕРГО має завершитися у 2021 р., на заводі впроваджуються ефективні заходи екологічної безпеки. Зокрема, проведено повний капремонт 2-х з 4-х електрофільтрів та капремонт котлів зі встановленням контролю за викидами забруднюючих речовин. Завдяки капітальному ремонту електрофільтрів викиди пилу зменшилися в 2 рази.

А на ваговій, яку цього року перебудували та оснастили сучасною автоматикою, вже 2009 року впроваджено систему радіаційного контролю сміття: кожний вантаж перевіряється на наявність шкідливих для зовнішнього середовища речовин. Завдяки модернізації збільшилась і пропускна спроможність та якість взаємодії з перевізниками: тепер завод може приймати вантажівки вагою до 80 т розміром 18х3 м, а під час прийому вантажу перевізники користуються ID-карткою. Прийом усіх вантажів фіксується камерами відеоспостереження.

Не стоїть осторонь і міська влада: протягом 2018-2021 рр. планують побудувати на заводі сучасну систему хімічного очищення димових газів вартістю близько 500 млн грн.