• Невизначеність в тарифах на газ для населення та бюджетних установ може суттєво ускладнити новий опалювальний сезон

10 жовтня 2017
    • В Україні напередодні нового опалювального сезону склалася надскладна ситуація з визначенням ціни на газ. Про це повідомив голова Наглядової Ради ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» Іван Плачков.

Головна проблема в тому, що до цього часу неурегульоване питання з ціною на газ для різних категорій споживачів. Згідно з постановою Кабінету Міністрів №187, вартість газу для потреб населення складає 7 тис. 90 грн за тис. куб. м. Саме за цим тарифом КИЇВЕНЕРГО купує газ у НАК «Нафтогаз України». Але, за рішенням НКРЕКП, для бюджетних організацій встановлена інша ціна – 4,9 тис. грн за тис. куб. м. Тобто різниця в тарифах перевищує 2 тис. грн за куб. м.

«Коли ми задаємо в НКРЕКП питання, як же бути з постановою Кабміну й хто компенсує підприємствам теплокомуненерго таку різницю в ціні, регулятор не дає чіткої відповіді, вважаючи, що «Нафтогаз» повинен відпускати КИЇВЕНЕРГО газ для опалення бюджетних установ по 4,9 тис. за куб. м, а держава – компенсувати різницю в тарифах. Але в бюджеті кошти на таку компенсацію не передбачені. Що це значить на практиці? Лише одне – будуть зростати борги», - пояснив Іван Плачков.

Особливо складною така невизначеність може стати для столиці, де зосереджено багато бюджетних установ, у тому числі державного значення. Не вмикати опалення таким організаціям КИЇВЕНЕРГО не може. Навпаки, в соціальні бюджетні заклади, в тому числі лікарні, школи, дитячі садки, тепло починають подавати раніше, ніж в багатоквартирні будинки та на підприємства. А величезна різниця в тарифах між ринковою ціною газу та ціною для бюджетних установ уже найближчим часом може призвести до накопичення значного боргу КИЇВЕНЕРГО перед «Нафтогазом».

Наявність таких боргів дозволить «Нафтогазу» вводити штрафні санкції щодо КИЇВЕНЕРГО, що підвищить частку ціни газу в структурі собівартості опалення. Крім того, може бути заблокована робота когенеруючих потужностей КИЇВЕНЕРГО, як це було у випадку зі столичними котельними та ТЕЦ-6, куди в міжопалювальний сезон ПАТ «Київгаз» припинив подачу газу. Відсутність газу на теплоджерелах стала однією з головних причин відсутності гарячої води в багатьох киян протягом літа.

ГазопостачанняТеплопостачання